Telefonumuzu Gece Boyu Şarja Bırakabilir miyiz? - Haberler - indir.com

Telefonumuzu Gece Boyu Şarja Bırakabilir miyiz?

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 19 ''   Yayınlanma Zamanı : 2016-07-21 12:06:06
Editör : İsmail Emrah Demirayak
Kategori : Teknoloji

Telefonumuzu gece boyu şarja bırakmalı mıyız?
Son çeyrek aşırın en çok kullanılan teknolojik cihazları olan telefonlarımızı, tabletlerimizi gün boyu kullandıktan sonra gece şarja bırakıp yatıyoruz. Peki, bu ne kadar doğru? Uzmanlar bu konuda neler söylüyorlar? Bu konuda merak ettiğiniz tüm soruların cevabını yazımızda bulacaksınızdır.

Telefon ve tabletlerin şarj süresi ne kadardır?
Teknolojinin hemen her alanda hızla ilerlemesi kadar teknolojinin bizlere sunduğu cihazların da sürekli yenilenebilir enerji ile doldurulması gerekir. Tüm akıllı cihazların çalışmasını sağlayan batarya bölümü elektrik enerjisi ile yenilenerek şarj edilir. Her cihazın şarj süresi vardır. Hepimizin yaptığı hata gece yatmadan cihazları şarja takıp sabah kalkınca şarjdan çekmektir. Akıllı cihazların bataryasının dolması için en fazla 3 saat şarja takmak gerekir. Bu süreden fazla cihazın şarja bağlı kalması tehlikelere yol açabilir.

Akıllı cihazları şarjdan vaktinde çekmemek ne gibi sorunlara yol açar?
Akıllı cihazları % 100 dolduktan sonra prizden çekmezseniz işlemcisi ısınacaktır. Bu da telefonununuz batarya ömrünü azalttığı gibi, bataryanın patlamasına yol açabilir. Dönem dönem haberlerde telefonun şarjda bırakıldığı için patladığı gibi haberlerle karşılaşırız. İşte cihazın en fazla durması gereken süreden daha fazla şarjda kaldığı için batarya ve işlemci ısınmıştır. Bu da cihazın kısa devre yaparak patlamasına yol açmıştır.

Lityum ve Nikel teknolojisi
Günümüzde üretilen telefonların birçoğu lityum iyon pil kullanır. 2000?li yıllardan önce daha çok lityum nikel pilleri kullanılırken, 200?li yıllarda bu yerini lityum iyon pillerine bırakmıştır. Lityum piller nikel piller gibi fazla alan kaplamamaktadır. Bu piller tam dolu uyarısı gelene kadar dolmadığı sürece cihazın batarya ömrünün azalmasına neden olur. Lityum piller nikel pillere bakarak daha hassas olmasına karşın bir avantajı vardır o da sıcaklığı karşı duyarlı olmalarıdır. Lityum pilin ortalama ısı sıcaklığı 0- 46 derece arasında olmalıdır. Bundan daha fazla ısınan piller işlemcinin sorun çıkarmasına yol açar. Cihazın uzun süre yani ?tam dolu? uyarısı vermesine rağmen şarjda kalması lityum pilin ısınmasına yol açacaktır. Bu da işlemcinin daha çabuk ısınmasına neden olur. Bu yüzden uzmanlar cihazınız dolduğunda prizden çekmeniz konusunda uyarır.

 





PAYLAŞ