Sosyal medyanın depresyon üzerinde etkisi var mı? - Haberler - indir.com

Sosyal medyanın depresyon üzerinde etkisi var mı?

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 24 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-01-01 09:01:01
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Hayatımızın vazgeçilmezlerinden olan sosyal medya, depresyona sebep oluyor mu? Koronavirüs salgını ile beraber milyonlarca kişi uzun süre evde vakit geçirmeye başladı. Bunun sonucu olarak ise, oyun oynama oranlarında, telefon ve bilgisayarlarda geçilen süreler içerisinde ve sosyal medyalarda geçirilen zamanda önemli bir artış yaşanması ile karşı karşıya kalındı. 

Uzmanlara göre özellikle sosyal medya üzerinde geçirilen sürenin artış gösteriyor olması kişilerin depresyona girmesine neden oluyor. Bu kişiler günlük olarak 2 saatten daha fazla sosyal medyada vakit geçiriyorsa, sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalması muhtemel bir durumdur. 

Sosyal medya kullanımı depresyona sokuyor mu?

Sosyal medya kullanımı ve bağımlılığı ile ilgili birbirinden farklı araştırmalar yapılıyor. Her yapılan araştırma sosyal medya bağımlılığının farklı bir alanına parmak basarak konu hakkında bilgiler veriyor. Arkansas Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen yeni bir araştırmaya göre, artış gösteren sosyal medya kullanımı ile beraber kişilerde depresyon durumunun ortaya çıkması daha da yüksek oluyor. 

Arkansas Üniversitesi Profesörü Dr. Brian Primack tarafından yapılan bu ulusal araştırmaya göre, sosyal medya kullanımları artıran genç yetişkinlerin altı içinde depresyona yakalanma olasılıkları önemli ölçüde yükseltti. Söz konusu bu araştırmada günlük olarak sosyal medya üzerinde 120 dakikadan daha az vakit geçirenler ve 300 dakikadan fazla vakit geçirenler karşılaştırıldı. Sosyal medya platformlarında 300 dakikadan fazla vakit geçirenler genç yetişkinlerin alt ay içerisinde yaklaşık olarak 3 kat daha fazla depresyona girme olasılığı olduğu ortaya çıktı. American Journal of Preventive Medicine için özel olarak hazırlanan bu sosyal medya kullanımı ile depresyon arasında bir bağlantı olduğunu gösteren ilk ulusal çalışma olarak da kayıtlara geçiyor. 

Araştırmanın yazarlarından Primack: “Bu alandaki önceki çalışmaların çoğu bizi tavuk ve yumurta sorusuyla baş başa bıraktı” diyor ve ekliyor “Diğer büyük çalışmalardan depresyon ve sosyal medya kullanımının birbirine yakın olma eğiliminde olduğunu biliyoruz, ancak hangisinin önce geldiğini anlamak zor. Yeni çalışma, bu sorulara ışık tutuyor, çünkü yüksek ​​sosyal medya kullanımı depresyon oranlarının artmasına neden oluyor. Ancak, depresyonun başlarında sosyal medya kullanımı herhangi bir değişikliğe yol açmıyor. ” Konu ile ilgili olarak yapılan araştırma kapsamında 18 ile 30 yaşları arasında değişen 1000'den fazla katılımcıya popüler sosyal medya platformlarından hangilerini ne kadar süre kullandıkları sorusu yöneltildi. ABD özelinde yapılan bu çalışmalara göre, verilen cevaplar, yaş, cinsiyet, eğitim durumu ve benzeri değişkenlere göre sıralandı.

Konu ile ilgili olarak araştırma yapan araştırmacılar sosyal medya üzerinde gençlerin ve yetişkinlerin günde 5 saatin üzerinde vakit geçirdikleri bilgisine ulaştı. Eğer bu süre 2 saatten daha aza düşürülürse insanların anksiyete ve depresyon gibi bozukluklara yakalanma oranları daha az oluyor. Konu ile ilgili olarak daha önce de yapılan araştırmalara göre sosyal medyanın akıl hastalarına sebep olup olmadığı konusu ile ilgili çeşitli bilgiler mevcuttur. Sosyal medya kullanımlarıyla akıl hastalıkları arasında kesin bir ilişki hiçbir zaman bulunamamıştı. Yeni yapılan araştırma ise depresyona eğilimli olan kişilerin ilk etapta sosyal medya kullanımını artırdığı sonucu ortaya çıkmış olsa da depresyonun ilk aşamalarında olan bir kişinin sosyal medyada geçireceği vakitte herhangi bir değişiklik gözlemlenmedi. 

 





PAYLAŞ