Samsung ve Stanford Üniversitesi ortaklığı ile 10.000 PPI ekran geliştirildi - Haberler - indir.com

Samsung ve Stanford Üniversitesi ortaklığı ile 10.000 PPI ekran geliştirildi

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 16 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-10-26 17:30:02
Editör : Görkem Günay
Kategori : Akıllı Telefonlar

Samsung ve Stanford Üniversitesi’nden bazı araştırmacılar, tamı tamına 10.000 PPI değerinde OLED ekran geliştirdi. 450 PPI’ı kabul edilebilir saydığımız bu zamanda, 10.000’in büyüklüğünü şöyle anlayabilirsiniz: Bu, 32K çözünürlükteki 6 inçlik ekrandan bile daha kaliteli!

Samsung, 10.000 PPI ile sınırları zorluyor

Herkes tarafından bilindiği üzere piksel yoğunluğu, ekranın kalitesini belirleyen temel faktörlerden biridir. Bununla birlikte ekranın kalitesinin ne kadar keskin olduğuyla doğrudan alakalı olan belirleyici unsurlardan birisi de şüphesiz piksel yoğunluğudur. Örnek vermek gerekirse, Türkiye’de satışı olmayan Xperia 1 II, 643 PPI’ın eşlik ettiği 4K çözünürlüğüyle günümüzde en kaliteli ekrana sahip olan akıllı telefonlar listesinde kendine yer ediniyor.

Huawei satışlarda son çeyrekte %3.7 artış yaşadıHuawei satışlarda son çeyrekte %3.7 artış yaşadı

Sony tarafında böylesine büyük piksel yoğunluğunda bir ekran görmüşken, şimdilerde Stanford Üniversitesi ve Samsung’dan tüm ezberleri bozacak yeni bir atılım geldi. Samsung ve Stanford ortaklığında çalışan araştırma ekipleri, tam 10.000 PPI değerinde OLED teknolojili bir ekran geliştirdiklerini duyurdu. İstatistiklere göre, 32K çözünürlüğe (30.720 x 17.280) sahip 6 inçlik bir ekranda dahi en fazla 6.000 PPI değeri görülmüştü.

Bu nasıl mümkün olabildi?

Samsung ve Stanford Üniversitesi araştırmacıları, geliştirdikleri OLED teknolojisinde beyaz ışığı iki adet yansıtıcı katmana yaymak için, biri gümüş diğeri ise “metasurface” olan iki adet özel OLED filmler kullandığını belirtiyor. Bu 80 nanometre yüksekliğindeki, 100 nanometre genişliğindeki gümüş sütunların kümeleri, her biri kabaca 2,4 mikron genişliğinde veya bir inçin 1 / 10.000’den biraz daha az piksel görevi görüyor.

İşte bu çalışmanın ince noktası tam da burada başlıyor. Stanford Üniversitesi’nde optik mühendisi olarak çalışan Mark Brongersma konuyla ilgili verdiği demeçte şunları kaydetti:

“Bir müzik aleti düşündüğünüzde, genellikle hoş ve güzel, saf bir ton oluşturmaya yardımcı olan seslerin çıktığı bir akustik boşluk görürsünüz. Aynısı burada ışıkla da oluyor, bu OLED ekrandaki piksellerde ışığın farklı renkleri farklı pikseller arasında yankılanabilir.

Genel olarak 10.000 PPI gerçekten çok uçuk bir değer, fakat elbette ki Samsung hemen bir ay sonra bunu telefonlarında kullanmaya başlamayacak. Hatta muhtemelen 10.000 PPI’ı telefonlarda hiç görmeyeceğiz, çünkü zaten bu teknolojinin geliştirilmesindeki temel amaç VR başlıkların mevcut kalitesini artırmak.



PAYLAŞ