Safari tarayıcısı Google Analytics'i engelleyebilir - Haberler - indir.com

Safari tarayıcısı Google Analytics'i engelleyebilir

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 6 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-06-25 18:01:02
Editör : Görkem Günay
Kategori : Etkinlik

Apple tarafından macOS Big Sur'daki Safari'nin gizlilik raporu özelliği birdenbire ortalığın karışmasına sebep oldu. Elbette karışıklığın sebebi gizlilik raporu özelliği değil, bu özelliğin Google Analytics'i engellemesiydi.

Apple, WWDC20'de (Dünya Geliştiriciler Konferansı) birçok duyuru gerçekleştirdi. Bunlardan bir tanesi de Safari tarayıcının güncelleştirilmiş sürümünü barındıran son macOS'tu. Bu yeni sürümde sizi takip edenlerin engellendiği bir gizlilik özelliğinden de söz edilmişti. Görünüşe göre engellenecek olan veri toplayan kaynaklar arasında Google Analytics de yer alıyor.

Apple Mac'ler için yeni işlemcisi Apple Silicon'u tanıttıApple Mac'ler için yeni işlemcisi Apple Silicon'u tanıttı

Safari tarayıcısında yer alan gizlilik raporu, kullanıcıların ziyaret ettiği sitede kendisini takip edenlerin ve tarayıcı tarafından engellenenlerin bir listesini gösterecek. Apple, bu özelliğin nasıl çalıştığını WWDC etkinliğinde göstermişti. Apple tarafından yayınlanan o görüntüde Google Analytics'in de Safari tarafından engellendiği anlaşılıyor.

Safari ve gizlilik

Engellenenler listesinde yalnızca Analytics değil, ayrıca DoubleClick, Amazon ve Optimizely de bulunuyor. Hatta Apple, macOS Big Sur kullanıcılarının masaüstünde gizlilik raporu widget’ı kullanabilmesini de sağlıyor. Bu sayede kullanıcılar son 7 gün içinde engellenmiş olan bütün kaynakları görebiliyor.

Yeni macOS'taki Safari tarayıcısında Google Analytics'in engelleneceğine dair ne Google'dan ne de Apple'dan henüz resmi açıklama gelmiş değil. Sektör içerisinde görev alan uzmanlar ise fikir ayrılığına düşerek iki gruba ayrılmış durumda. Bazıları depolama yapan üçüncü parti bir kaynağın engellenmiş olduğunu, bazıları ise direkt bir şekilde Google Analytics'in engellenmeye maruz bırakıldığını ifade ediyor.

Safari gerçeken Google Analytics'i engellenen kaynaklar arasına dahil edecekse bu, pazarlamacılar ve site sahipleri açısından çok da iyi bir gelişme olmayacak. Tabii bu özelliğin açıklanması Apple'ı da vurmuş oldu. Şirketin bu kaynaklara yönelik engelleme yönündeki adımları, hedeflenmiş Safari reklamlarının fiyatında %60 gibi bir oranda kayba sebep oldu.

Ayrıca Apple’ın Safari’nin bu özelliğini daha da geliştirmeye devam etmesi hedeflemeli reklamları daha da zora sokacaktır ve bu da fiyatları daha da aşağı çekecektir. 



PAYLAŞ