RAW Fotoğraf Nedir ve Neden Kullanılır? - Haberler - indir.com

RAW Fotoğraf Nedir ve Neden Kullanılır?

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 0 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-06-02 17:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Son zamanların üretilen profesyonel fotoğraf makinelerinin birçoğu RAW çekim yapma özelliğine sahiptir. Bu fotoğraf makinelerinde yer alan RAW özelliği, sensöre gelen ışık bilgilerini direkt karta yazdırarak işlemin tamamlanmasını sağlar. Peki RAW fotoğraf nedir? RAW'ın İngilizce anlamı ham işlenmemiş demektir. Normal şartlarda sebze, meyve gibi nesnelerin için kullanılan RAW, fotoğrafçılıkta da, söz konusu fotoğrafa çekim yapılan makine tarafından bir müdahalenin yapılmadığını ve fotoğrafın herhangi bir işlem ile karşı karşıya kalmadığının bilgisini verir. Günümüzde satılan birçok fotoğraf makinesi RAW çekim modunu destekleyerek kullanıcılara farklı özellikler sunmaktadır. Bu kameralarda yer alan RAW özelliği, sensöre gelen ışık bilgilerini direkt olarak karta aktarır ve fotoğrafınız üzerinde muhteşem bir alan yaratır. 

Renk, beyaz ayarı kontrast gibi fotoğraf üzerinde yapılan değişiklikler fotoğrafa geçmez fakat ayarların çoğu ayrı elementler olarak RAW dosyasının içinde toplanır. Bilgilerin RAW dosyasına toplanması sebebiyle çekmiş olduğunuz fotoğrafın en saf hali ile karşı karşıya gelirsiniz, ayrıca bunun yanı sıra tüm veriler element olarak eklendiği için ham imaj kalitesi kaydedilmeden bu ayarı düzenleyebilirsiniz. Çektiğiniz fotoğraflar JPEG dosya formatından çok daha fazla yer tuttuğu için RAW fotoğraf, makinelerde .raw olarak görünmez. Söz konusu bu dosya formatının yerine her marka, kendi RAW formatını üreterek kullanıcılara kolaylık sağlamıştır. 

Neden RAW fotoğraf çekmeliyiz?

Fotoğrafları saklama

RAW dosyası şeklinde çekmiş olduğunuz bir fotoğrafın tüm kontrast, ışık ve renk bilgileri kaydedilir. Bu sebeple üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin RAW dosyası şeklinde çekmiş olduğunuz fotoğrafın depolanması için en avantajlı yol bu olarak belirlenmiştir. Uzun bir aradan sonra yine düzenleme yapmak isterseniz RAW formatında bulunan tüm bilgilerden faydalanarak içerikler üzerinde farklı düzenlemeler yapabilirsiniz. 

Beyaz dengesini düzenleme

Fotoğraf makineleri gözlerimiz kadar başarılı olamazlar. Biz gözlerimiz ile günü hangi saatinde bakarsak bakalım ışık sapmasına rağmen doğru renkleri seçeriz ancak fotoğraf makineleri için durum böyle değildir. Fotoğraf makineleri renkleri algılar ancak tanıyamaz bu yüzden bizim dalga boyunun hangi renge karşılık geldiğiniz fotoğraf makinemiz üzerinden ayarlamamız gereklidir. Bu ayara beyaz dengesi denir. Beyaz dengesi, JPEG çekim yaptığımızda fotoğraflarda direkt bilgi olarak fotoğrafın üzerine işlenir. Görüntünün üzerine bu renk ayarları işlendiği için sonrasında bunu değiştirmek keskinlik ve fotoğraf kalitesinden kayıp vermeye neden olur ancak RAW formatta çekim yaptığınız zaman beyaz ayarı fotoğrafa işlenmez onun yerine tüm beyaz ayarı değerleri fotoğraf dosyasına ayrı elementler olarak kaydedilir. Böylelikle fotoğraf kalitesini, keskinliğini bozmadan beyaz ayarını bilgisayar dışında da değiştirebiliriz.

Gürültüyü azaltmak

RAW fotoğraf çekiminin faydalarından biri de noise veya gren olarak bilinen fotoğrafların üzerinde oluşan bozulmaları düzenlemek için kullanılıyor. Yetersiz ışığın bulunduğu ve yüksek ISO değeri kullanılarak çekilen fotoğraflar çeşitli bozulmalar olabiliyor. Gerçekleşen bu bozulmaları en iyi şekilde RAW çekimi sayesinde düzeltebilirsiniz. JPEG veya diğer formatlarda kaydedilen fotoğraflarda noise reduction dediğimiz düzeltme işlemini gerçekleştirebilirsiniz fakat fotoğrafta doku, renk, keskinlik gibi birçok kayıp yaşanır. Bu kaybı en düşük seviyeye çekmek için gece çektiğiniz fotoğrafları mutlaka RAW olarak kaydedin. 

Renkleri düzenleme

Bildiğimiz üzere fotoğraflar üzerinde ne kadar çok değişiklik yaparsak o kadar çok bozulma ile karşı karşıya kalırız. RAW uzantısı ile kaydedilen fotoğraf formatı renk düzenleme, kontrast ve parlaklık gibi düzenleme seçeneklerini değerlendirerek fotoğrafta kalite kaybı yaşanmadan bilgisayar üzerinden düzenleme işlemlerini yapmanıza izin vermektedir. Şekil bozulması gibi işlemlerin ya da renk sapmalarının yaşandığı fotoğrafları düzenlemeye imkan veren RAW formatı, JPEG veya diğer fotoğraf formatlarına göre daha çok bit derinliği sunar.





PAYLAŞ