Nokia telefonların izinsiz Çin'e veri gönderdiği iddia ediliyor - Haberler - indir.com

Nokia telefonların izinsiz Çin'e veri gönderdiği iddia ediliyor

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 2 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-03-22 16:31:03
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

İlk zamanların cep telefonları konusunda şüphesiz akla gelen ilk isim Nokia markası oluyor. Teknolojik gelişmeler ve oldukça çeşitlilik kazanan akıllı cihaz sektörü, Nokia markasını geri de bırakmıştı. Bu duruma yenil düşmeyen Nokia, HMD Global ile yeniden güç kazanmıştı. Şimdilerde ise adı oldukça büyük sorunlar ile anılan Nokia şirketinin neler yapacağı soru işareti. Gündem de yer alan haberlere göre Nokia markasına sahip olan cep telefonları kullanıcıların izinleri olmadan Çin'e birçok kullanıcının bilgilerini verdiği iddia ediliyor. 

Bu durum geçtiğimiz günlerde farklı markalarında başına gelmişti. Fakat Nokia açısından bu durum HDM Global ile ettiği başarıyı da kaybetmesine sebep olacak nitelikte ögelere sahiptir. Şirket adına bu iddialar son derece prestij kaybı olacak.  

Nokia 7 Plus'ın özellikleriNokia 7 Plus'ın özellikleri

Nokia telefonlar Çin'e izinsiz veri gönderiyor

Telefon üretimi konusunda piyasasının gerisinde kalan fakat hala bir takım çalışmalar ile hayatına devam etmeye çalışan Nokia, şu günlerde ürettiği telefon kullanıcılarının bilgilerini Çin'e verdiği iddiası ile uğraşıyor. Bir yandan gelişmeye çalışırken bir yanda da prestij kaybı yaşayan şirket şu an için konu ile alakalı bir açıklamada bulunmadı. 

Nokia'nın Çin'e veri sattığı haberleri ise, Norveç'in ileri gelen haber kaynaklarından birisinde geçtiğimiz günlerde yayınlanmıştı. Haberin içeriğinde yer alan bilgilere baktığımız taktirde Nokia 7 Plus modelli cihazın kullanıcıların izni olmaksızın kişisel verileri Çin'e gönderdiği yönünde veriler ile karşı karşıya geliyoruz. Çin' özgü bir şekilde üretilen bu cep telefonu modellerinde zorunlu bir durum olan veri paylaşımının ilk etapta Çin için üretilen bir modelin farklı bir ülkede kullanılmasından kaynaklandığı şeklinde bir düşünce ortaya çıktı. 

Fakat konu hakkında yapılan araştırmalar sonrasında elde edilen veriler hiç de öyle olmadığı yönünde. Nokia 7 Plus modeline sahip cihazların her açıldığında, ekranı her açıldığında ve kilit her açıldığında; GPS koordinatları, SIM kart numarası ve cihazların seri numarası da dahil olmak üzere cihaz hakkında birçok kişisel verinin şifresiz bir şekilde farklı bir sunucuya aktarılmasını durumu söz konusu. Elde edilen kullanıcı verileri ise devlet destekli olan China Telecom tarafından yönetilen vnet.cn sitesine gönderiliyor. Gelen veriler bu site üzerinden incelenerek değerlendirilmeye alınıyor. 

HMD Global sistemi bir kısım Nokia 7 Plus modelinde, Çin'de kullanılan sürümler için hazırlanmış olan kod paketlerini kullanmış olup ve bunun doğrultusunda söz konusu veri gönderme işlemlerini gerçekleştirmiş şeklinde gözüküyor. Fakat bu durum karşısında hazırlanan bir güncelleme anında devreye sokularak yaşanan bu hata ortadan kaldırılmış. Yaşanan bu olaylar karşısında son derece büyük bir prestij kaybı ile karşı karşıya kalan Nokia şirketini büyük sorunlar bekliyor. Yaşanan olaylar hakkında Nokia tarafından resmi bir açıklama söz konusu değil. Bunun yanı sıra aynı zamanda mevcut cep telefonlarının hangi ülkelerde satışa çıkarıldığı ya da diğer Nokia modellerinde de buna benzer sorunların olup olmadığı ise şu an için soru işareti. 


Nokia 7 Plus ve Nokia 1'in Basın Görselleri El Altından Servis EdildiNokia 7 Plus ve Nokia 1'in Basın Görselleri El Altından Servis Edildi
Nokia 7 Plus Çalışır Halde GözüktüNokia 7 Plus Çalışır Halde Gözüktü
Nokia 7 Plus performansı herkesi şaşırttı!Nokia 7 Plus performansı herkesi şaşırttı!

PAYLAŞ