'Milli Şifreleme Cihazı' nedir? - Haberler - indir.com

'Milli Şifreleme Cihazı' nedir?

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 21 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-03-23 21:40:20
Editör : Duygu Darılmaz
Kategori : Donanım

Teknolojinin gelişmesi bir yandan iyi olurken, bir yandan da insanların kişisel hayatlarına ister istemez müdahale edilmesine olanak tanımaya başladı. Teknolojinin olumsuz anlamda getirdiği ve insanlara en çok zarar veren yanlarından birisi, kişisel bilgilerin hackerlar tarafından çalınabiliyor olması. Birçok kişi, bu nedenle kredi kartı bilgilerini çaldırarak, kredi kartlarının izinleri dışında kullanılmasıyla mağdur oldu. Siber güvenlik pazarı bu konuda bir takım çalışmalar yürütüyor. Siber güvenlik pazarının yüzde 97'i yabancı ülkelerin elinde bulunuyor. Bu anlamda Türk bilim insanları, bu durumu değiştirebilmek adına, Milli Şifreleme Cihazı'nı geliştirdi.

Türkiye, siber güvenlik pazarının büyük bir kısmının yabancı ülkelerin elinde olmasının sakıncalı olduğunu düşünerek bu duruma el attı. Türk bilim insanları tarafından geliştirilen Milli Şifreleme Cihazı, kişilerin siber saldırılardan korunmasını amaçlayan bir sistem. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) ile TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM), bu konudaki çalışmalarına hız getirerek, kırılması mümkün olmayan şifreleme yöntemleri üzerinde çalışmalarına devam ediyor. Konuyla alakalı açıklama yapan, İYTE Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Ateş, AA'ya verdiği röportajda, 'Kuantum bilgisayar teknolojisinin kullanılabilir hale gelmesi klasik anlamda bildiğimiz şifreleme ve anahtar üretim metodları üzerinde yıkıcı bir etki yaparak bu sistemlerin tamamıyla değişmesini gerektirecektir. Bu anlamda bilgi güvenliği için kullanılan teknolojilerin milli ve yerli unsurlarla üretilmesi ulusal güvenlik için zorunlu hale gelmiştir' diye konuştu.

Türk bilim insanları, Türkiye'de milli ve yerli şifre yöntemleri kullanılması gerektiğini düşünüyor ve bu yüzden üzerinde çalıştıkları sisteme Milli Şifreleme Cihazı diyorlar. Ateş geliştirdikleri bu sistemler alakalı, 'Her bir ışık parçacığının polarizasyonunu tamamen rastgele bir şekilde değiştirebilmek için yine tek foton mertebesinde ışık kullanılarak geliştirilecek olan bir kuantum rastsal sayı üreteci kullanılacaktır. Özel bir ölçüm metoduyla bu aktarılmış fotonlar üzerinde bir anahtarı da oluşturup iki kullanıcı arasında dağıtmış olacağız. Laboratuvarımızda yaptığımız çalışma böyle bir kuantum anahtar dağıtım sistemi için gerekli olan verimli ışık kaynaklarının geliştirilmesi ve bir cihaza entegre edilerek güvenlik için gerekli olan anahtarların üretilmesini içeriyor' ifadelerini kullanıyor.





PAYLAŞ