Microsoft Visual Studio nedir? - Haberler - indir.com

Microsoft Visual Studio nedir?

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 50 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-05-22 12:01:03
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Microsoft Visual Studio ile ilgili kafanızda soru işaretleri varsa bunları yazımızdan faydalanarak cevaplayabilirsiniz. Kullanım alanı oldukça geniş olan bu programın adını sıklıkla duymuşsunuzdur. Fakat işin detaylarını bilmeyenler için farklı yönlere sizin için yazımızda yer verdik. Windows tarafından geliştirilen ve sektörde de son derece sağlam bir yere sahip olan bu program, yıllardan bu yana farklı versiyonları ile hizmet veriyor. 

Microsoft Visual Studio nedir?

Microsoft Visual Studio, Windows için IDE yani entegre geliştirme ortamıdır. Visual Studio, Microsoft Windows, Windows Mobil, Windows CE, .NET Framework, .NET Compact Framework ve Microsoft Silverlight tarafından desteklenen tüm platformlar için yönetilen kod ile birlikte yerel kod ve web siteleri, web uygulamaları ve web hizmetleriyle ilgili kodlar yazmak için kullanışlı bir programdır. Microsoft Visual Studio adlı programı bu kadar özel hale getiren ve kullanıcılar için tercih sebebi olma nedeniyle kullanıcılarına kod düzenleyici, hata ayıklayıcı, GUI tasarım aracı ve aynı zamanda veritabanı şeması tasarımı seçeneği, revizyon kontrol sistemi gibi çeşitli özellikler sunmasıdır. 

Bununla beraber Microsoft Visual Studio'nun topluluk için ücretsiz, ticari kullanıcılar için ücretli sürümlerinin olması da programın avantajları arasındadır. Programın ücretsiz olması kullanıcıların bu ortama kolay bir şekilde ayak uydurması adına önemli bir etkendir. 

Microsoft Visual Studio programı kullanıcılarına ne sunuyor?

Entegre geliştirme ortamı(IDE) olan Microsoft Visual Studio kullanıcılara 3 türlü hizmet tanımaktadır; SVsSolution, proje ve çözümleri numaralandırma özelliği sağlar; SVsUIShell, pencereleme ve UI işlevselliği sağlar.Son özellik olan SVsShell ise VSPackages kaydı ile ilgilenir. Programın mimarisi bu şekilde oluşturulmuştur. Dil hizmetleri adındaki bir VSPackage kullanarak programlama dilleri için destek eklenmiştir. Dil hizmeti, çeşitli arayüzleri tanımlar ve bu sayede VSPackage uygulamaları, çeşitli fonksiyonlara destek ekleyebilir.

Bahsedilen şekilde eklenen işlevler; sözdizimi renklendirme, deyim tamamlama, ayraç, eşleşen, parametre bilgileri, üye listeleri ve arka plan derleme ve hata işaretleri olarak bulunmaktadır. Microsoft Visual Studio, yerleşik herhangi bir kaynak denetimi desteği içermez ancak IDE (Entegre Geliştirme Ortamı) ile entegre etmek için kaynak denetim sistemlerine iki opsiyonlu bir yol sunar. Kaynak Kontrolü VSPackage kendi özelleştirilmiş kullanıcı arayüzünü sağlayabilir.

Microsoft Visual Studio’nun temel özellikleri nelerdir?

- Etkili düzenleme ve hata ayıklama (Debugger) 

Çeşitli türlere, işlev tanımlarına dayalı bir akıllı kod tamamlamaları olan IntelliSense ile üretkenliği arttırabilme yapabilmekte ve "Tanıma Git”, “Tüm Başvuruları Bul” gibi özelliklerle de büyük kod tabanlarında rahatlıkla gezinebilme seçeneği düzenlemenin kolaylığı açısından iyi olmakla beraber kesme noktalarını, tam çağrı yığınını ve etkileşimli bir konsol kullandığı için düzenleyiciden kod üzerinde hata ayıklamak son derece basit halde gerçekleşir.

- Yüzlerce programlama dili için destek

Visual Studio Code, başlıca programlama dillerinin tümünü destekler. JavaScript, TypeScript, CSS ve HTML gibi sık kullanılan web tabanlı diller ve Visual Studio marketinden elde edilen zengin uzantılar diğer yüzlerce programlama dili için tamamlanma, lint uygulama, hata ayıklama ve yeniden düzenleme desteği sunar. Birçok programlama dilini desteklemesiyle de az önce okuduğunuz tüm işlevselliklerini direkt olarak korumaktadır.

- Tasarımcı (Designer)

Visual Studio uygulamaları, kullanıcılarına arayüzlerini geliştirmek ve yardımcı olmak adına birtakım görsel tasarım aracı sağlamaktadır. Bu araçlar şunlardır; Windows Form Tasarımcısı (Windows Form Designer), WPF Tasarımcısı (WPF Designer), Web Tasarımcısı/Geliştiricisi (Web Designer/Development), Sınıf Tasarımcısı (Class Designer), Veri Tasarımcısı (Data Designer), Eşleştirme Tasarımcısı (Mapping Designer).

- Genişletilebilirlik

Visual Studio, kullanıcılarına programın işlevselliğini arttırmak adına kodlarını Visual Studio uzantılaryla yazmalarına olanak tanır. Bu uzantılar, Visual Studio'ya "takılır" ("plug into") ve onun işlevselliğini genişletmeyi hedefler. Bu uzantıları; makrolar, eklentiler ve paketler şeklinde görebiliriz.

Makrolar, geliştiricilerin kayıt, yeniden oynatma ve dağıtma için programatik olarak kaydetmesi için tekrarlanabilir görev ve işlemleri temsil eder fakat makrolar, yeni komutları kullanamaz ve araç pencereleri oluşturamazlar. Eklentiler, Visual Studio nesne modeline erişim sağlar ve IDE araçları ile etkileşim için kullanılır.

Microsoft Visual Studio programının desteklediği ürünler nelerdir? 

Visual Studio; .NET tabanını destekler. Hem programlama dilleri ve kodların derlenip ve yorumlandıktan sonra çalıştırılabilir dosya oluşturulması için hem de ASP.NET gibi üst düzey teknolojileri kullanarak projeler üretilmesine olanak sağlar. Bu bağlamda Microsoft Visual Studio kullanıcılarına aşağıdaki dillerde proje üretme imkanı sağlar;

  •  Microsoft Visual C++
  •  Microsoft Visual C#
  •  Microsoft Visual Basic
  •  Microsoft Visual Web Geliştirici (Microsoft Visual Web Designer)
  •  Team Foundation Server 
  •  C, 
  •  C++
  •  C++.NET,
  •  Visual Basic.NET
  •  JavaScript
  •  TypeScript
  •  CSS 
  •  HTML




PAYLAŞ