Kaçak telefon almak riskli mi? - Haberler - indir.com

Kaçak telefon almak riskli mi?

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 9 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-09-16 08:00:10
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Kaçak telefon almak riskli midir? Kaçak telefonlar ile orijinal olarak telefonların arasında bulunan farklar? Bu gibi sorular konuyla ilgili en merak edilenlerdir. Yazımızdan faydalanarak bu sorulara yanıt bulabilirsiniz. 

Teknoloji dünyasının gelişmesi ile beraber elektronik ürünlere olan dikkat her zamankinden daha çok arttı. Özellikle de akıllı cep telefonlar ülkemizde ciddi oranda talep görürken, 2020 yılında ise Türkiye'de 12 milyonun üzerinde akıllı cep telefon satışı yapıldığı dile getirildi. Fakat artan kur ve vergiler sebebiyle genellikle giriş ve orta seviye cihazlar daha çok tercih ediliyor. Bu sebeple bazı kişiler, özellikle amiral gemisi nitelikli cihazlara sahip olma amacıyla kaçak cep telefonlardan faydalanmak istiyor. Bu tarz cihazlar, ülkemizde göre uygun fiyatlı olmasına sebebiyle daha çok tercih edilirken, bazı ciddi riskler de vardır. 

Kaçak telefon nedir?

Ülkemizde resmi olarak satışa sunulan bu akıllı telefonlar, gümrük kaydı yaptırma, verilerin uygulandığı, devlet tarafından tanınmış güvenilir ve garantili ürünlerdir. Doğal olarak ise bu tarz ürünlerin fiyatları dolar kurundaki değişim ve uygulanan verilerin artması sebebiyle üst seviyelerde yer alabilir. Kaçak telefonlar ise tam olarak bu noktada kullanıcıların karşısına çıkar. Bu tarz cihazlar, herhangi bir şekilde gümrük kaydı yapılmadan ve vergi işlemi uygulanmadan ülkemize kaçak bir şekilde giriyor. Bu sebeple de resmi olarak satılan akıllı cep telefonlara göre fiyatlarıyla da oldukça uygun olarak sunuluyor. 

Bilinenin aksine  kaçak telefonların ülkemizde resmi olarak satılan akıllı cihazlar ile arasında herhangi bir donanım veya yazılım farklılığı yoktur. Fakat kaçak telefonlar, kullanıcılara herhangi bir resmi garanti sunmuyor. Bunun aksine ise ülkemizde resmi bir şekilde satışa sunulan cihazların kullanıcılara en az iki yıl garanti verdiğini söylemek mümkündür. 

Kaçak telefon almak doğru mu?

Aynı zamanda yurt dışı ve kayıtsız olan cihazlar olarak da bu cep telefonlar, 4 ay boyunca ülkemizde aktif bir şekilde kullanılabiliyor. Fakat bu süre sonunda şebeke sinyalleri tamamen kesiyor ve arama işlemi de devre dışı bırakılıyor.

Bu kısımda kullanıcı, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen 2.006 TL’lik IMEI kayıt ücretini vererek kayıtsız telefonu pasaporta kaydettirebilir. Fakat bazı kullanıcılar bunun aksine IMEI attırma olarak bilinen yasa dışı işlemi yaparak cihazlar kullanılmaya devam edilir. Tamamen yasa dışı olan bu işlem pek de tavsiye edilen bir durum değildir. Kaçak telefon derken, kullanıcıların yurt ışı seyahatinde güvenilir bir noktadan sıfır olarak satın aldığı, ülkeye getirdikten sonra da pasaporta kaydını yaptığı ya da 4 aylık süre sonunda tablet niyetinde kullandığı nereden geldiği bilinen akıllı cihazlardan söz edilmiyor. Bu akıllı cihazların satın alımında herhangi bir yasa dışı durum yoktur. Zaten IMEI kayıt ücreti de bu tarz telefonlar için uygulanıyor. 

Kaçak telefon kullanmanın riskleri?

Bazı kullanıcılar yurt dışından toplu bir şekilde getirdiği, daha önce kullanılmak ve nereden geldiği belli olmayan cihazların kesinlikle tercih edilmemesi önemlidir. Bu akıllı telefonların daha önce hangi amaç ile kullanıldığı bilinmezken, farkında olmadan terörizm gibi ağır olan suçlara bulaşmış olan bir telefon satın almış olabilirsiniz. Bu sebeple güvenilir kaynaklardan alınan telefonlar haricinde ikinci el kayıtsız cihazlar kesinlikle alınılmamalıdır. 

 





PAYLAŞ