Google, varsayılan arama motoru için Apple'a 12 Milyar Dolar ödüyor - Haberler - indir.com

Google, varsayılan arama motoru için Apple'a 12 Milyar Dolar ödüyor

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 24 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-10-26 19:00:02
Editör : Görkem Günay
Kategori : Donanım

ABD Adalet Bakanlığı, Apple ve Google arasındaki kazançlı anlaşmanın bir tekelcilik unsuru olduğu gerekçesi ile iki şirketi de hedef tahtasına koydu.

ABD Adalet Bakanlığı: Google rekabeti bozuyor

ABD Adalet Bakanlığı, geçtiğimiz salı günü Google’a karşı bir tekelleşme davası açtı. Bakanlık, Google tarafından arama ve reklamcılık pazarında rekabeti engelleyici tutum sergilendiğini iddia ediyor.

Google bugüne dek açılan en büyük tekelleşme davasıyla karşı karşıyaGoogle bugüne dek açılan en büyük tekelleşme davasıyla karşı karşıya

2017 yılında Apple ve Google arasında yapılan anlaşmada, Apple cihazlardaki varsayılan arama motorunun Google olarak belirlenmesinde karar kılınmıştı. New York Times tarafından hazırlanan rapora göre, Apple tarafından iPhone ve Siri dahil olmak üzere, cihazlarında ve hizmetlerinde varsayılan arama motorunu Google olarak belirlemesi karşılığında yılda yaklaşık olarak 12 milyar dolar aldığı bildirildi. Söz konusu meblağ, Apple’ın yıllık kar marjının yaklaşık yüzde 21’ini oluşturuyor.

Savcılar, anlaşmanın Google’ın tekelini korumak ve rekabeti engellemek için kullanılan yasa dışı yolların bir belgesi olduğunu iddia ediyor. ABD Adalet Bakanlığı’na göre, Google’ın arama trafiğinin yarısı Apple cihazları üzerinden gerçekleşiyor. Anlaşmayı kaybetme olasılığı, şirket içerisinde korkunç bir senaryo olarak tanımlanıyor. Zira, arama trafiği şirket için önemli ve oldukça büyük bir gelir kapısı. Arama motoru, şirketin reklam sistemi nedeni ile iş modelinin ayrılmaz bir parçası.

Apple da aynı şekilde anlaşmaya rıza göstererek daha fazla para kazanma ve rekabete aykırı davranışları kolaylaştırıcı eylemler sergileme nedeni ile ABD Adalet Bakanlığı’nın radarına girmiş durumda. İki şirket birbirlerinin en büyük rakibi olsalar da; anlaşmanın iki taraf için de kârlı bir model olduğu su götürmez bir gerçek.

ABD Adalet Bakanlığı tarafından gerçekleşmesi muhtemel bir yasal müdahale, Apple’ın gelirinin önemli bir kısmı için tehdit oluşturur nitelikte. Apple’dan kaybedeceği trafiğin yerini hiçbir şekilde dolduramayacak olan Google için daha olumsuz bir tablo olduğunu belirtelim. New York Times, böyle bir ayrılığın Apple’ın kendi arama motorunu inşa etmeye itebileceğini ve bunun da Google için daha da kötü bir senaryo oluşturabileceğini öngörüyor.


Google ve IdeaSoft’tan KOBİ’lere destekGoogle ve IdeaSoft’tan KOBİ’lere destek

PAYLAŞ