Facebook'tan veri gizliliğine dair bir skandal daha  - Haberler - indir.com

Facebook'tan veri gizliliğine dair bir skandal daha

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 15 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-06-04 15:30:16
Editör : Duygu Darılmaz
Kategori : Uygulama

Sosyal medya devi Facebook, birkaç aydır Cambridge Analytica skandalı ile uğraşıyor. Mark Zuckerberg, kullanıcılarının veri gizliliğinin paylaşılması nedeniyle, uzun bir süredir ABD ve Avrupa'da ifade veriyor. Bu anlamda genel olarak oldukça fazla tepki alan Facebook, kendisini aklamak verdiği ifadelerin yanı sıra, sürekli olarak güncellemeler sunarak, kullanıcılarının gizliliğini kontrol altına aldıkları algısını yaratmaya çalışıyor. Cambridge Analytica skandalına dair yaşananların etkisi henüz sürerken, Facebook'a ilişkin bir skandal daha ortaya çıkarıldı. Bu kez skandalı ortaya çıkaran isim New York Times oldu. New York Times tarafından hazırlanan son dosya içerisinde, Facebook 'un kullanıcı verilerini yalnızca Cambridge Analytica ile paylaşmadığı görüldü.

Facebook, kullanıcılarının verilerini telefon üreticileriyle de paylaşıyor

Facebook, Cambridge Analytica skandalı ardından verdiği ifadelerde, kullanılan bilgilerin kendilerinin haberi olmadan kullanıldığını söylemişti. Bu anlamda şirkete de uyarı gönderdiklerini dile getirmişlerdi. Şimdi New York Times tarafından hazırlanan son dosya içeriğinde, Facebook'un bu kez anlaşmalı olarak tüm telefon üreticileriyle kullanıcı bilgilerini paylaştığı ortaya çıkarıldı. New York Times'ın paylaştığı ilgilere göre, Apple, Samsung ve bununla birlikte diğer tüm telefon üreticileri, Facebook aracılığı ile sosyal ağı kullananların kişisel verilerine ulaşıyor. Listeye bakıldığında 60 farklı telefon üreticisinin adının geçtiği görülürken, Facebook'un bu kez bu bilgileri 60 şirketle anlaşmalı olarak paylaştığı da dikkat çekiyor. Yani sosyal medya devi bu kez kendisini bilgimiz dahilinde olmadan paylaşılmış diyerek savunmayacak.

Zuckerberg'in yardımcısı Ime Archibong, ortaya çıkan bu bilgilerin ardından bir açıklama yaptı. Archibong açıklamada, 'Akıllı telefonların popülerleştiği ilk yıllarda uygulama mağazaları yoktu. Facebook, Twitter ve YouTube gibi şirketler, uygulamalarını insanlara sunmak ve talebi karşılamak adına üreticilerle doğrudan temas kurmak zorunda kaldılar. Bu çok zaman aldı ve Facebook herkese ulaşamadı. Bu açıkları kapatmak için şirketlerin işletim sistemlerinde Facebook ve benzeri deneyimleri sunmaları için API'ler tasarladık. Son 10 yılda, Amazon, Apple, Blackberry, HTCi Microsoft ve Samsung gibi 60 şirket bu hizmetlerimizi kullandı.' diye konuştu.

Facebook'un bu kez daha büyük bir sorunla başının belaya girdiği görülüyor. Konuyla ilgili ilerleyen günlerde neler yaşanacağı merakla bekleniyor.





PAYLAŞ