Dijital Veriler DNA'ya Kaydediliyor! - Haberler - indir.com

Dijital Veriler DNA'ya Kaydediliyor!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 11 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-07-02 15:02:02
Editör : Furkan Arıcan
Kategori : Teknoloji

2016 senesinde 2 MIT mezunu olun HYunjun Park ve Nathaniel Roquet tarafından kurulan Catalog, insan DNA’sından daha kısa olan yapay DNA zincirleri kullandıklarını ifade etti. Daha fazla veri depolayabilmek adına söz konusu olan bu kısa zincirlerden çok sayıda kullanıyorlar.

Geçtiğimiz hafta Cuma günü bir duyuru yapan Catalog isimli bir girişimci, Wikipedi’nin İngiizce versiyonundaki bütün metinleri DNA’ya kaydettiklerini ifade etti. DNA’ya kaydetme başarısı, evlerimize sığabilecek büyüklükteki bir makine olan DNA yazıcı ile başardıklarının altını çizdi. Söz konusu olan DNA yazıcının kısa süre içerisinde telefonlardaki bellek çiplerinin yerini almasını bekleyemeyiz. Fakat gel gelelim ki, şirket verilerini arşivlemek isteyen müşteriler için bir hayli faydalı olacağının altını çiziyor. 2016 senesinde 2 MIT mezunu olun HYunjun Park ve Nathaniel Roquet tarafından kurulan Catalog, insan DNA’sından daha kısa olan yapay DNA zincirleri kullandıklarını ifade etti. Daha fazla veri depolamak adına söz konusu olan bu kısa zincirlerden çok sayıda kullanıyorlar.

Samsung Bixby nasıl devre dışı bırakılır?Samsung Bixby nasıl devre dışı bırakılır?

Tek bir günde 125 GB veri kaydı gerçekleştirebilecek

İnsanlığın ortaya sunduğu bilgileri yalnızca Dünya üzerinde değil güneş sisteminin başka yerlerinde de saklamak üzere çalışan Arch Mission Foundation ile beraber iş birliği yürüten Catalog, DNA yazıcı makinesi saniyede 4 megabit hızında veri yazabildiğini ifade etti. Boston Merkezli firmanın çalışmaları şayet sonuç verirse, optimizasyonlar sayesinde söz konusu olan bu oran 3 katına kadar çıkabilecek. Böylelikle de insanlar tek bir günde 125 GB veri kaydı gerçekleştirebilecekler.

DNA, diğer depolama alternatiflerinden çok ve çok daha sağlam

DNA kozmik ışınlardan dolayı bozulan bir şey olarak karşımıza çıksa da Catalog’un yaptığı açıklamaya göre DNA, diğer depolama alternatiflerinden çok ve çok daha sağlam. Şimdi şöyle bir hayal edin, nesli binlerce yıl önce tükenen hayvanların DNA’sı hala var. Öte yandan çalışma masanızın çekmesinde bulunun USB Flash Bellek’in bundan tam 25 sene sonra hala kullanılabilir olduğunun garantisini verebilir misiniz? Geliştirilen bu teknoloji şu an çok genç. Ancak bir 20 sene sonra bu teknolojinin geleceği boyutu düşünebiliyor musunuz. Tıpkı bundan yıllar önce ilk telefonun bulunduğu gibi. 

 

 

 


iPhone Pil Sağlığı ayarları nasıl yapılır?iPhone Pil Sağlığı ayarları nasıl yapılır?
Youtube GO ile nasıl video indirilir?Youtube GO ile nasıl video indirilir?

PAYLAŞ