Çip üretiminde büyük rol oynayan Malezya alüminyum kıtlığı yaşıyor! - Haberler - indir.com

Çip üretiminde büyük rol oynayan Malezya alüminyum kıtlığı yaşıyor!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 14 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-09-30 10:00:33
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Teknoloji

Malezya'da yapılan çip üretimlerinde şirketler yüksek kapasiteleri ile üretim yapmaya çalışsa da çip krizinin ardından alüminyum madde tedarikinde de sorunların yaşandığı belirtildi.

Malezya çip üretiminin yapıldığı en önemli merkezlerden bir tanesi. Dünya genelinde yapılan üretimlerin büyük bir bölümünü üstlenen Malezya'da koronavirüs vakalarının yeniden artması, tedarik zincirlerinde problemlere yol açtı. Konu ile ilgili yapılan son değerlendirmelerde pek çok yasal düzenleme nedeni ile üretim hatlarının kapandığı ve pek çok fabrikanın vakalar nedeni ile kapatılmak zorunda kaldığı belirtildi. Zor şartlar altında üretim yapmaya çalışan bazı fabrikalarda ise yeni bir kriz baş göstermiş durumda.

Toprak metalleri fiyatları arttı

Tedarik zincirindeki problemler giderek artarken bu durum fiyatlara da olumsuz bir şekilde yansıyor. Tedarik yetersizliği nedeni ile alüminyum alamayan şirketler, fabrikalarda çip üretimi gerçekleştiremiyor. Bu nedenle de yüzde 30 ile 60 arasında bir üretim kaybının yaşanması bekleniyor. Alüminyum kapasitör üretiminde yaşanacak olan düşüş ile birlikte çip krizinin daha da derinleşmesi gündemde.

Çip sektöründe yaşanan bu krizin tek etkisi otomotiv ya da akıllı telefon sektörü olmayacak. Teknoloji ve elektronik dünyasını oldukça zorlayacak olan yeni kriz, yapılan analizlere göre 2022 yılının sonuna kadar devam edecek. Ancak bu konudaki en büyük tedirginlik yaratan durum korona virüs sürecinin hala çok büyük bir tehdit olarak görülmesi. Normalleşmeye çalışan ülkeler dahi yeniden artış gösteren vakalar nedeniyle tedbir almak zorunda kalırken, Malezya'da sağlık hizmetlerinin yavaş ve yetersiz olması, yoğun üretimlerin yapıldığı fabrikalarda binlerce kişinin çalışması virüs yayılımının devam etmesine neden oluyor. Özellikle fabrika kaynaklı yaşanan vakalarda fabrika çalışanlarının tümünün karantinaya alınacak olması, fabrikalardaki üretimleri ciddi bir şekilde etkiliyor.

Yeni zamlar gelebilir!

Uzmanlar ve ekonomistler tarafından ülkedeki mevcut durum hakkında yapılan değerlendirmelerde ise kriz ile birlikte fiyatların daha da yükseleceği belirtildi. Özellikle çip kullanımının yoğun olduğu elektronik cihaz fiyatlarının 2022 yılına kadar artış göstermesi bekleniyor. Bu doğrultuda 2022 yılında daha da derinleşecek olan yeni bir kriz ile birlikte alım gücünün düşmesi görülebilir. Tüketicilerin fiyatların düşmesine beklenmesi nedeniyle elektronik sektöründe yeni bir durağanlığın başlaması da gündemde. 





PAYLAŞ