Bilim insanları, yapay zekanın karanlık maddenin sırlarını çözebileceğini düşünüyor - Haberler - indir.com

Bilim insanları, yapay zekanın karanlık maddenin sırlarını çözebileceğini düşünüyor

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 8 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-08-07 12:25:00
Editör : Furkan Arıcan
Kategori : Teknoloji

Amsterdam Üniversitesi ile Grenoble Alpes Üniversitesi’nin ortak yürüttüğü bir çalışma sonucu ışığın parıltıyı yansıtan uzaydaki yıldızların yalnızca bir profili olduğunu gösteren çalışmayı yayınladılar.

Bundan tam 10 sene önce gerçekleşen bir gökyüzü olayı sonucu, bilim insanları bir hayli heyecanlandı. Gerçekleşen olayda gökadamızın merkezinden çıkan ışıma idi. Oluşan bu ışımanın tahrip etme özelliğine sahip karanlık maddeden ötürü ortaya çıkan gama ışını emisyonları olduğunu düşündüler. Fakat sadece bu neden düşünülmüyordu. Bir başka neden olan gaz olma ihtimalide göz önünde bulunduruluyordu. Amsterdam Üniversitesi ile Grenoble Alpes Üniversitesi’nin ortak yürüttüğü bir çalışma sonucu ışığın parıltıyı yansıtan uzaydaki yıldızların yalnızca bir profili olduğunu gösteren çalışmayı yayınladılar.

Oluşan olay sonucu ortada da iki iddia oluştu

Oluşan bu olay sonucu bilim insanları ortaya 2 iddia attılar. Bunlardan bir tanesi nükleer kabarıklardaki yıldız kütlesini ışıma profili olduğuna göre içeren iddiaydı. Bunun sonucu yaptıkları tanıma göre bu durumun üst düzey ışıma olduğundan yanaydı. Bir diğer iddia ise karanlık maddenin galaksiye patlayan gama ışınlarını göndermesi sonu oluşan bir görüntü idi. Eğer ikinci iddia doğru çıkarsa şayet, karanlık maddenin uzaydaki varlığını bilim insanları ispatlayabilir. Ancak Al Teknolojisi ile çalışma yapan bilim insanları, galaktik kabarıklığı inceleme konusunda biraz yol aldı.

Konuyla alakalı çalışma sürdüren bilim insanları, deneyler yaptı

Bilim insanları tarafından yapılan araştırmaya göre uzayda yer alan gama ışınlarının parıltılı kısımlarının tam özelliklerini bulma konusunda yaşanan sıkıntıyı çözmek için Uyarlanmış Kısıtlamalı Şablonlar olarak adlandırılan SkyFACT ile Skyy Factorization isimli bir dizi özel algoritma oluşturdular. Bu araştırma için özel olarak toplanmış olan LHC ekibi, iyonize kurşun atomlarını ışığın hızına yakınlaştırdı. Ortaya çıkan sonuçta ise zany parçacık fiziğini gözlemledi. İlk defa atom kullanılarak yapılan bu deneyde daha önceden proton ve atom kullanılarak yapılıyordu. Gerçek bir atomu hızlandırmayı başaran ekip yüksek yoğunlukta bir gama ışığı elde ettiler.

Bugün, çoğu soruyu yanıtlamamıza yardımcı olabilecek verileri bulmak için makine öğrenimini kullanıyoruz.”

Birçok konuda merak edilen soruları bugün çözerek aydınlığa kavuşturmak istediklerini söyleyen gama ışını deneyi üzerinde çalışma sürdüren fizikçilerden Kazuhiro Terao, “Bugün, çoğu soruyu yanıtlamamıza yardımcı olabilecek verileri bulmak için makine öğrenimini kullanıyoruz. Bundan on yıl sonra, makine öğrenimi algoritmaları kendi sorularını bağımsız olarak sorabilir. Bilim insanları bir yüzyıldan uzun bir süre önce karanlık maddenin varlığını varsaydılar. Ayrıca Samanyolu'nun kabarıklığı, bugün aradığımız cevap olmadıysa da, onu nasıl tespit edeceğimizi anlamak için her zamankinden daha yakınız. Bu noktada insanlar ve birlikte çalışan makineler demek istiyorum.” şeklinde altını çizdi.





PAYLAŞ