Avrupa Birliği'nden Çok Tartışılan Telif Yasasına Onay - Haberler - indir.com

Avrupa Birliği'nden Çok Tartışılan Telif Yasasına Onay

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 10 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-04-16 09:31:03
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Strazburg'da bir araya gelen Avrupa Birliği Parlamentosu, geçtiğimiz ayın son günlerinde “Telif Hakkı Yönetmeliği” olarak adlandırılan tartışmalı olarak geçen telif hakkı yasa tasarısının onayını vermişti. Belirlenen yönetmeliğin yasallaşması halinde gerekli olan adımlar bugün itibariyle resmiyet kazandı. Avrupa Konseyi'nde gerçekleşen oylama sonucunda yasallaşan Telif Hakkı Yönetmeliği, internet platformlarını sitelere yüklenen içeriklerden sorumlu hale getirecek. 

Telif Hakkı Yönetmeliği'nin yasallaşması için oy kullanan ülkeler arasında, Almanya ve Fransa’nın bulunduğu 19 üye ülke yer aldı. Telif hakkının kabul edilmesi yani yasallaşması için oy kullandılar. Finlandiya, Hollanda, İsveç, İtalya, Lüksemburg ve Polonya Telif Hakkı Yönetmeliği'nin kabul edilmemesi yönünde oy kullanırken; Belçika, Estonya ve Slovenya ise konu hakkında kararsız kaldılar. Onay veren isimlerin yanında Avrupa Konseyi'nin de onay vermesinin ardından üye olan ülkelerin önünde Telif Hakkı Yönetmeliği hakkında ulusal yasalarını uyumlu hale getirmek için 24 aylık bir süre bulunuyor. Bu süre zarfında ülkeler yönetmeliğe uygun bir şekilde ulusal yasalarını düzenleyecekler. 

Belirlenen yönetmeli doğrultusunda gelen yeni kurallar, Facebook, Instagram ve YouTubegibi dev sosyal medya şirketlerinde bulunan içerikler için hak sahiplerinden lisans almaları gerektiğini öne sürüyor. Sosyal medyalar üzerinde bulunan söz konusu içeriklerin denetlenmesi konusunda ise ana görev elbette ki sosyal medya kurucu şirketlerine düşüyor. Yasanın olmamasını talep ederek karşı çıkan Google gibi kuruluşlar ise içerik kaldırma gibi taleplerin interneti bir hayalet kasabaya dönüştürebileceği öne sürüyor. Avrupa Birliği Telif Hakkı Yönetmeliği’nin birbirinden farklı kişisel ifade yöntemlerine zarar verebileceği de dikkat çekilen noktalar arasında yer alıyor. Ülke içerisinde yer alan kanunların değiştirilmesi için belirlenen 24 aylık geçiş sürecinde yönetmelikte değişiklik yapılıp yapılmayacağı zamanla anlaşılacak.

Elde edilen bilgilere baktığımız taktirde mevcut tasarıya göre Google gibi dev internet platformlarının araba sonuçları itibariyle haberlerini yayınlamak adına içerik üretici kitlesinden ücret karşılığında lisans alması bekleniyor. Video paylaşım platformu olarak çalışan YouTube, platformun fikri mülkiyet haklarına aykırı olan içeriklerin anında kaldırılmasını sağlayacak ve aynı zamanda içerik sağlayan YouTube kullanıcılarına da daha fazla ödeme yapması gerebilir. Komiklik adı altında internet üzerinden yayılan içeriklerin ise paylaşılmasına izin verilecek. Yeni getirilen kurallar doğrultusunda internet kullanıcılarına ve içerik sağlayıcılara çeşitli yaptırımlar uygulanacak. 

Telif yasasının kabul edilmesi çeşitli demirbaş platformlarda köklü değişikliklere sebep olacağını gösteriyor. Son derece güçlü bir sistem doğrultusunda çalışan sosyal medya platformları yasal düzenlemeler sayesinde yenilikler ile beraber çeşitli sıkıntılar da ortaya çıkabilir. Avrupa Konseyi'ne (AB) üye olan ülkeler yaklaşık iki yıl içerisinde yasal düzenlemelere uygun sağlayacak kanun ve kurallar üzerinde değişiklikler yapacak. Kimi ülkeler bu durumu kabul etmezken çoğunluğun bunu kabul etmesi halinde Telif Hakkı Yönetmeliği resmi olarak onaylanmış durumda. İnternet üzerinde kullanılan köklü sosyal medya platformları yönetmeli gereğince ciddi değişikliklere giderek çalışma alanlarında yaptırım yapmaya gidecekler. Yönetmeliğin karar aşamaları tartışmalı geçmiş olsa da sonucunda yönetmelik çoğunluk itibariyle onay aldı. 





PAYLAŞ