Apple piyasa değeri 1.5 trilyon dolara ulaşan ilk Amerikan şirketi oldu - Haberler - indir.com

Apple piyasa değeri 1.5 trilyon dolara ulaşan ilk Amerikan şirketi oldu

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 12 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-06-11 18:01:02
Editör : Görkem Günay
Kategori : Donanım

Dünyanın en değerli markaları sıralamasında üst sıralarda yer alan Apple, 1,5 trilyon Dolar piyasa değerine ulaşmayı başaran ilk Amerikan markası oldu. Son dönemde Apple hisseleri son derece tutarlı bir biçimde yükseliş gösteriyor.

Geçtiğimiz yıl Apple için işler pek de istenildiği gibi gitmemişti. Firmanın iPhone satışları hedeflenen noktadan uzakta seyrediyordu. Daha sonra kendini toplayan firma, Ocak 2020'de en yüksek piyasa değerine ulaşmıştı. 

Apple iOS 3.5 güncellemesi için kritik bir karar aldıApple iOS 3.5 güncellemesi için kritik bir karar aldı

Daha sonra yaşanan COVID-19 kaynaklı küresel kriz, firmanın tedarik zincirine de satışlarına da olumsuz bir etki olarak yansımıştı. Haliyle firmanın hisse fiyatları da düşüşe geçmişti. Salgının kontrol altına alınması ve normalleşme sürecine girilmesi ile Cupertino merkezli firmanın hisselerinin de toparlanmasını sağladı.

Apple’ın değeri 1,5 trilyon dolar oldu

Son dönemde oldukça kararlı bir yükseliş sergileyen Apple hisseleri, dün göstermiş olduğu yükselişin ardından bütün zamanların en yüksek noktasına erişme başarısı gösterdi. Apple hisseleri, dün %2'lik bir artış sergiledi ve firmanın mevcut değeri 1,53 trilyon dolar oldu. Böylece Apple, ABD merkezli ilk 1,5 trilyon dolarlık firma unvanını elde etti.

Piyasa değerlerinin belirlenmesi, esasında oldukça basit bir matematiğe dayanıyor. Hisse fiyatlarını piyasada bulunan hisse sayısı ile çarptığınız zaman ortaya firmanın değeri çıkıyor. Örneğin Apple hisselerinin değeri 352 dolar ve piyasada yaklaşık olarka 4,3 milyar Apple hissesi bulunuyor. 

Piyasa hissesi açısından bakıldığında Microsoft, 1,48 trilyon Dolar, Amazon 1,32 trilyon Dolar ve Alphabet 996,84 milyar Dolar değere sahip olarak karşımıza çıkıyor. Apple ile Microsoft arasındaki rekabet de gittikçe kızışmaya devam ediyor. Microsoft da bulut hizmetleri sayesinde salgın sürecinde hem kazancını hem de piyasa değerini artırmayı başardı.

Son yıllarda Apple, piyasadaki hisse sayısını azaltma yoluna gitmişti. Teknoloji devi, arz talep dengesini kendi lehine çekmek için piyasadan kendi hisselerini geri topluyordu. Böylece kalan hisselerin değeri de artmış oluyordu.

Piyasada bulunan hisse değerlerinin artması, firmanın elinde bulunan mevcut hisselerinin de değerini yükseltmiş oluyor. Bu da genel olarak Apple’ın firma değerini artırma stratejilerinden birini oluşturuyor. Şu ana kadar bu plan işe yaramış gibi gözüküyor. 


Microsoft 129 güvenlik açığını kapatan yeni güncellemesini yayımladıMicrosoft 129 güvenlik açığını kapatan yeni güncellemesini yayımladı

PAYLAŞ