Apple otomobilleri yönlendirebilen sesli komut sisteminin patentini aldı - Haberler - indir.com

Apple otomobilleri yönlendirebilen sesli komut sisteminin patentini aldı

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 20 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-02-03 20:01:03
Editör : Görkem Günay
Kategori : Akıllı Telefonlar

Apple'ın gelecekte piyasaya sürmeye hazırlandığı ürünler arasında yerini almış olduğu iddia edilen otomobille ilgili olarak yeni bir gelişme yaşandı. Apple, araçları yönlendirmek için kullanılacak bir sesli komut sisteminin patentini aldı. 

Apple'ın otomobil üretimi yapacağına dair söylentiler bir süredir dilden dile dolaşıyor. 2018 senesinde Apple analisti Min Chi-Kuo, şirketin gelecek zamanda piyasaya süreceği ürünler arasında artırılmış gerçeklik sunan kulaklıkla otomobili saymıştı. Apple Car'ı ilk olarak iPhone ile kıyaslayan Kuo, bu ürünün Apple'ın hedeflediği 2 trilyon dolarlık değere erişmesinde yardımcı olabileceğini söylemişti.

Ürün satışları düşen Apple dijital hizmetlerinin geleceğinden umutluÜrün satışları düşen Apple dijital hizmetlerinin geleceğinden umutlu

İddialara göre Project Titan adı verilen Apple aracı, 2014 yılından itibaren geliştirilmeye devam ediliyor. O günden bugüne Apple, otomobil teknoloji ile ilgili olarak çok sayıda patent başvurusu yaptı. Aralarında General Motors, Ford ve Tesla'nın da bulunduğu bazı popüler otomobil üreticilerinin yöneticilerini takımına dahil etti.

Yeni sistem jestleri de algılayacak

Apple CarApple tarafından başvurusu yapılan yeni patent, Apple'ın sürücüsüz aracına dair yeni teknolojiyi gözler önüne seriyor. Yeni teknoloji, sürücüsüz araca sesli komut vermenizi sağlıyor. Araca gideceğiniz yeri söylüyorsunuz ve geri kalan her şeyi aracınız sizin için yapıyor. Hatta park bile ediyor. 

Yeni patent, "'Hedef Sinyallerini Kullanarak Varış Yeri Dolaylarında Sürücüsüz Araç Rehberliği' başlığına sahip. Patent başvurusu 2 Ağustos 2019 tarihinde yapılmış. 23 Ocak 2020'de kamuya açılan patentte, sürücüsüz bir aracı sesli komut, jest ve dokunmatik ekran aracılığıyla yönlendirebiliyorsunuz.

Yeni patentin en önemli özelliği elbette sesli komut özelliği. Örneğin aracınıza sesli komut olarak çiçek satın almak istediğinizi söyleyeceksiniz ve otomobil en yakın çiçekçiyi tespit ederek sizi oraya götürecek. Komutun kesin olması gerekmiyor. Yeni teknoloji verilen görevi tamamlamak için uygun bir hedef bulunmasını sağlıyor. 

Sistemin hedefi henüz belli değil

Apple

Patent, aynı zamanda aracın park etmesi için uygun olan en ideal yeri bulmasını sağlıyor. Örnek olarak verdiğimiz çiçekçinin birden fazla girişi bulunan bir pazar yerinde olması olasılığını göz önüne alabiliriz. Bu durumun gerçekleşmesi sonucu navigasyon çiçekçiye en yakın giriş noktasını tespit edecek ve araç bu yöne hareket edecek.

Bir başka örnek de, aracınıza İtalyan yemeği yemek istediğinizi söyleyen bir komut verdiniz. Araç bu durumda otomatik olarak yakınlık, fiyat ve restoranı ziyaret etme geçmişinize göre bir italyan restoranı bulacak. 

Sesli komutla birlikte yeni patentle otomobil sizin jestlerinizi ve dokunma girdilerinizi de komut almak için kullanabilecek. Patentte jeste verilen örnek şöyle: Elinizdeki akıllı telefonunuzu bir park yerine doğru tuttuğunuzda, sistem gösterdiğiniz yeri algılayacak ve aracınızı oraya park edecek.

Sesli Komut

Apple'ın bu patenti kendi aracı için mi yoksa diğer otomobiller için mi kullanacağı belli değil. Siri entegrasyonuyla birlikte Apple CarPlay birçok araçta mevcut olsa da yeni teknoloji için ayrı sürücüsüz araç yetenekleri gerekecek. 


OPPO yeni akıllı saatinde Apple Watch'tan ilham alıyor!OPPO yeni akıllı saatinde Apple Watch'tan ilham alıyor!

PAYLAŞ