3D Yazıcı İle İlk Yapay Kalp Üretildi - Haberler - indir.com

3D Yazıcı İle İlk Yapay Kalp Üretildi

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 48 ''   Yayınlanma Zamanı : 2017-07-16 16:00:20
Editör : Onur Köse
Kategori : Teknoloji

Teknoloji gelişmeye devam ettikçe bu yolda en önemlisi sağlık alanında hayat kurtarıcı yenilikler ve keşifler yapılmaya devam ediyor. Özellikle nakil bekleyen insanlar için teknoloji önemli bir rol oynuyor diyebiliriz. Şimdi ise araştırmacılar 3D yazıcı ile yapay bir kalp üretmeyi başardılar. Kalp nakli bekleyen sorunları ortadan kaldırmak için yeni prototip bir kalp geliştirdiler. Özellikle protez teknolojisi büyük bir atılım gerçekleştirirken bu noktada protez kol, bacak gibi uzullardan sonra bilim insanları iç organ üretimine geçmeye başladılar. Vücudumuzun en mühim organı olan kalp noktasında ise bir prototip üretmeyi başaran bilim adamları bu noktada 3D olarak basılmış yumuşak bir kalp yapabildiler.

Suni ve protez kalpler tam anlamıyla normal bir kalbin yapmış olduğu tüm işlevleri gerçekleştirebiliyor. Ancak diğer kalplerden farklı olarak metal  ve plastik bir yapıdan olduğundan ötürü doku ve kanlara zarar verebilir. Bu noktada ise bilim adamlarının yoğun araştırması devam ediyor. Nicholas Cohrs tarafından gerçekleştirilen bu projede slikon olan ventriküller tam anlamıyla bir kan pompalama işlevi görebiliyor. Ancak tam anlamıyla bir kalp gibi çalışmayan bu suni yapı, gelecek zamanlarda kalp sorunlarını kökten çözebilmek için bir ilk adım olabilir. Diğer yandan 3D tarayıcı ile yapılan bu kalbin vücut tarafından kabul edilip edilmeyeceği ise merak konusu olarak duruyor.

Şuan için prototip olan bu kalp tam 1000 vuruşa kadar dayanıklılık sunabiliyor. Bu noktada kalp çalışma hızı düşünüldüğünde yarım saat bir süreye karşılık geliyor diyebiliriz. Bu noktada kullanılan malzemelerin sağlamlığı ve kaliteli olması önemli bir rol oynarken açık kalp ameliyatlarının tehlikeside göz önünde bulundurulursa oldukça tehlikeli bir süre olduğu söylenebilir. Hala devam eden yapay organ çalışmaları sürerken bu noktada hastalıklara da en hızlı çözümler sunulması hedefleniyor.





PAYLAŞ