2021 Yılının En İyi Açık Kaynak Yazılımları Listesi - Haberler - indir.com

2021 Yılının En İyi Açık Kaynak Yazılımları Listesi

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 58 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-09-06 09:45:02
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Soru-Cevap

Açık kaynak yazılımlar, geliştirilmeye açık olması sayesinde yeni yazılımlara fırsatlar sunmaktadır. Herhangi bir ücret ödemeden, değiştirilebilen ve dağıtılabilen uygulamalar, yazılım dünyasında oldukça popüler durumdadır. 1990’lı yıllar itibariyle piyasaya sunularak kullanılmaya başlanan açık kaynak yazılımlar, bu tarih itibariyle yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır.

2021’in En İyi Açık Kaynak Yazılımları

2021 yılı itibariyle en çok kullanılan popüler uygulamalar ise şöyle;

LibreOffice

Windows ekosistemi ile birlikte Office paketi ön plana çıkmış olsa da Linux gibi farklı sistemlerde LibreOffice ön planda tutulmaktadır. Belgeler, elektronik tablolar, veri tabanları, sunumlar, diyagramlar ve matematiksel formüller için destek sağlanabilen LibreOffice, ücretsiz kullanımıyla da caziptir. Dosyaların QR kod ile mobil cihazlara kolayca aktarılmasını da destekleyen LibreOffice böylece Microsoft paketine göre bazı özellikleriyle ön plana çıkmaktadır.

VLC Medya Oynatıcı

Açık kaynak yazılımlar arasında VLC Medya Oynatıcı da en popüler yazılımlardan birisidir. VideoLAN projesi olarak geliştirilen ve yıllardan beri medya oynatıcı olarak en çok tercih edilen programlardan birisi olan VLC Medya Oynatıcı, gelişmiş kodek desteğiyle de dikkat çekmektedir. Uygulama üstelik podcast, radyo ve online medya akışlarını da desteklemektedir.

GIMP

Tarihi 1996’ya dayanan GIMP, hala popülerliğini sürdürüyor. Adobe Photoshop gibi sektör devinin pek çok aracını barındırarak ücretsiz olarak basit düzenlemeler yapılmasını sağlayan GIMP; katmanlar, filtreler ve otomatik fotoğraf geliştirme için yerleşik özellikler sunmaktadır.

Shotcut

Shotcut, video düzenlemek isteyenlerin keşfettiği ve çok sevdiği programlardan birisidir. Açık kaynak kodlu ücretsiz bir video düzenleme yazılımı olarak dikkat çeken Shotcut, yapılan son güncellemeler ile birlikte hem ara yüzünde hem de özelliklerinde önemli yenilikler elde etti. Ses ve video düzenlemelerinde gelişmiş destekler sağlayan uygulamada efektler ve renk ayarları desteklenmektedir.

Brave

Tarayıcı dünyasının yeni uygulamalarından birisi olan Brave, Google’ın açık kaynaklı Chromium ile geliştirilmiş alternatiflerden birisi. Otomatik izleyici engelleyici, reklam engelleme, göz atma etkinliğini gizli tutma gibi çeşitli seçenekleriyle dikkat çeken Brave, Google Chrome gibi popüler tarayıcıların uzantılarını da desteklemektedir. Brave özellikle düşük kaynak tüketimleriyle de dikkat çekmektedir.

Audacity

Ses editörü denildiğinde akla ilk gelen programlardan birisi olan Audacity, Windows, Mac ve Linux sistemlerde sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır. Ses üzerinde yapılabilecek hemen hemen tüm değişiklikleri destekleyen Audacity, ücretsiz olması sayesinde de çok sevilmektedir.

KeePass

Parola yöneticisi ihtiyacı olanlar için geliştirilebilir yapısıyla dikkat çeken KeePass, kurulan sistemlerde parolaların güvenli bir şekilde saklanmasını ve kullanılmasını sağlamaktadır. Ücretsiz olmasına rağmen gelişmiş özellikleriyle dikkat çeken KeePass’te, iki faktörlü kimlik doğrulama sistemleri dahi kullanılmaktadır.

Thunderbird

Microsoft Outlook gibi alternatiflere karşın en çok tercih edilen mail istemcilerinden birisi olan Thunderbird, Mozilla tarafından geliştirilmektedir. Sınırsız eposta ekleme seçeneği ile kullanıcıların tüm hesaplarını kontrol etmesine imkan sağlayan Thunderbird, yıllar geçmesine rağmen sektörün en çok tercih edilen uygulamaları arasında.

FileZilla

Sunuculara ve uzak bilgisayarlara bağlantı noktasında tercih edilebilecek FileZilla, ücretsiz bir dosya aktarım protokolü (FTP) istemcisidir. Web sitelerine ya da sunuculara bağlantı kurmak için kimlik bilgilerinin girilmesinin yeterli olduğu uygulama, sektördeki rakiplerine karşı çok daha tutarlı ve hızlı.

Linux

İşletim sistemi denildiğinde akla Windows ve Mac gelse de Linux pek çok özel program ve kurulumlarda vazgeçilmezler arasında. Ücretsiz ve gelişmiş farklı sürümleriyle tüm ihtiyaçlara cevap verebilecek Linux, 1991 yılından beri sürekli yenilenmekte ve güncellenmektedir.  

2021 Yılının En İyi Açık Kaynak Yazılımları Listesi olarak ön plana çıkan uygulamalar, güvenli bir kullanım sunduğu gibi yazılımlar için ücret ödeme gereksinimini de ortadan kaldırmaktadır.





PAYLAŞ