10 Maddede Dijital Pazarlamaya Neden Mecburuz? - Haberler - indir.com

10 Maddede Dijital Pazarlamaya Neden Mecburuz?

Tahmini Okuma Süresi : 7 ' 13 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-04-22 11:17:03
Editör : Taha Büyüktaş
Kategori : Donanım

Online pazarlamanın diğer pazarlama yöntemlerinden tek farklı yönü yeni ve farklı bir pazarlama yöntemi olmasıydı. Hizmet ve ürünleri pazarlamak için ortaya çıkan Dijital pazarlama, birkaç yıl içinde çok önemli bir hal aldı ve bir işletmenin vazgeçilmez bir parçası haline geldi.

Artık bir web sitesine sahip olmak ya da hedefi olmayan reklam kampanyaları oluşturmak, artık yeterli değil. Zamanın aleyhinize işlemeye devam ettiği bu dijital dünyada dijital pazarlama stratejiniz yoksa işler pekte iyi durumda değil demektir.

Dijital pazarlamaya neden mecburuz?

1) İnsanların zaman ve paralarını harcadığı yerlere erişir

Ortalama bir internet kullanıcısı 5 yıl öncesinde 3 sosyal medya hesabına sahipken, bu sayı 2018'de 7'ye çıkmış durumda.

Facebook kullanıcılarının %76'sı, Instagram kullanıcılarının yüzde 51’i her gün sosyal medyaya giriyor. İnsanlar sosyal medyada bu kadar aktif durumda, peki satın alım yapıyorlar mı?  Mecra farketmeksizin insanların devamlı etkileşim halinde olduğu bu platformlarda markalar müşteri mesajlarının yaklaşık yüzde 89'unu görmezden gelmekte.

Gençlerden, milenyum kuşağından bahsedelim. Milenyum kuşağının yüzde 37’si sosyal medyada gördükleri reklamlardaki ürünleri satın aldıklarını söylüyorlar. Normal kullanıcıların yüzde 48'i ise online alıverişlerini doğrudan Facebook üzerinden yapmaya devam ediyor.

Gençlerin bir günde ortalama 9 saatini sosyal medyada geçirdiği gerçeği göz önünde olmasına rağmen pazarlamacıların sadece yüzde 45’i sosyal medyadaki çabaların sonuç verdiğini düşünmekte.

Sosyal medyada sadece bir profil fotoğrafı ve özenilmeden paylaşılmış bir kaç görsel hiç bir şekilde işe yaramaz, sosyal medya pazarlama stratejisine ihtiyacınız var. Sosyal medya pazarlaması, dijital pazarlamanın en önemli parçasıdır.

2) Küçük işletmeler

Walmart gibi büyük marka, bir şehre kurulduğunda yerel işletmelerin kapanmasına sebep olur. Aynı örneği Amazon'da da görebiliriz, tanınmış bir markayla mücadele etmek ya da pazarlamaya ya da tanıtıma milyonlar harcamış markalarla rekabet etmek oldukça zordur. 

Bu noktada dijital pazarlama, küçük işletmelerin umut kaynağı haline geliyor. Dijital pazarlama küçük işletmelerin üst sıralarda konumlanabilmesine olanak verir, daha düşük reklam bütçeleri ile rekabet etmesine imkan sağlar.

3) Hedefe yönelme

Dijital pazarlamanın sağladığı en güzel olanaklardan biri, kullanıcıları istediğimiz gibi ayırabilme imkanıdır. Örnek olarak; futbolu takip eden, 18-24 yaş arası, Giresun'lu şeklinde oluşturduğunuz bir hedef kitleyi üzerine birde cinsiyet ayrımı koyarak daha ayrıntılıya bilirsiniz.

İşin biraz SEO kısmına odaklanmamız gerekirse, internet sitelerine ait trafiğin yüzde 80’inin arama sonuçlarından geldiğini bilmeniz gerekiyor. Web sitenizin organik olarak görünmediği aramalarda, arama reklamcılığı devreye giriyor ve PPC (tıklama başına ödeme) ile, kendinizi aramaların tepesine yerleştirmenize olanak sağlıyor.

Arama reklamcılığında ne tür hedefler koyabilirim?

  • Zorluk
  • Hedef
  • Meslek
  • Eğitim seviyesi
  • Satın alma davranışları
  • Ve daha fazlası

Sosyal medya reklamlarının benzer şekilde daha dar hedef kitle oluşturmanıza izin verdiğini unutmayın.

5) Daha detaylı çözümlemeler

TV reklamlarının ne kadar işe yaradıkları hakkında bir bilginiz var mı? Hadi gelin dijital pazarlama ile reklamlarım detaylı bir karşılaştırmasını yapalım.

  • Görüp görmediklerini; TV reklamlarında bundan kesinlikle emin olamazsınız. Kullanıcı TV başında uyuya kalmış olabilir ya da TV açıkken mutfağa geçmiş olabilir.
  • Etkileşim olup olmadığını.
  • Beğenip beğenmediklerini.
  • İnceleyip incelemediklerini
  • Arkadaşları ile paylaşıp paylaşmadıklarını
  • Başka bir işlem yapıp yapmadıklarını
  • Sonunda satışa yönelip yönelmediklerini
  • Reklamla etkileşime gire insanlar hakkında daha fazlasını öğrenirsiniz:
  • Reklamınızla en çok kim ilgilendi
  • Neden hoşlandılar
  • Onları harekete geçiren şeyler nelerdir
  • En kolay kim markaya dönüş yaptı
  • Kim daha çok harcadı
  • Online iken neler yaparlar
  • Sizi online olarak bulmak için kullandıkları araçlar nelerdir?
  • Sizinkine gelirken hangi websitelerini ziyaret ettiler
  • İşte TV'ye reklam verdiğinizde hiç bir şekilde emin olamadığınız maddeler bunlar. Fakat dijital pazarlamada bunlar gibi bir çok madde hakkında Google Anaytics gibi bedava analiz yazılımları ile kontrol edebilirsiniz. 

6) Ölçeklendirme ve uyarlama kolaylığı

Sosyal medya kampanyalarında, reklam gösterimi ile günlük bir bütçe seçebilirsiniz. Bu kampanyanın ne kadara mal olacağını tam olarak bilirsiniz. Daha sonrasında ise reklam geri dönüşümlerini izleyebilirsiniz. Reklamın süresini uzatmak istediğinizde içeri girmeniz ve bir reklam spotunun dönmesi için tekrar pazarlık yapmanız gerekmez.

Pazarlamada yolunda gitmeyen şeyler varsa, reklam kontratının bitmesini beklemeniz gerekmez. Sıfırdan başlamak zorunda değilsiniz. Sadece küçük bir değişiklik yaparak, kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

Dijital pazarlamanın en güzel avantajlarından biride anında sonuç alabilmektir. Bunun sayesinde işe yaramayan reklam harcamalarını ve kayıpları anında azaltabilirsiniz.

7) İnsanlar nasıl alışveriş yapıyor?

İnsanların yüzde 88'i bir ürünü yada hizmeti satın almadan önce online inceleme yapıyor. Ve bunu satın alma kararının önemli bir parçası olarak görüyor.

İyi yorum okuyan kullanıcıların yüzde 23'ü işletmenizi ziyaret ediyor.

Amerikalı bir vatandaş bir gününün yaklaşık 4 saatini internette geçirirken, bu milenyum ve z kuşağı için günde 10 saate kadar artıyor. İnternette bu kadar fazla zaman geçiren milenyum ve z kuşağının yüzde 47'si TV izliyor. 

Geçtiğimiz yıl 22 milyon kişi kablolu TV aboneliklerini iptal etti. Dergi ve gazetelerin satış oranında yıllık yüzde 16 oranında bir düşüş gözlendi. Fakat dijital ortama şöyle göz ucundan bakıldığında bile geçen yıldan bu yıla 1 trilyondan daha fazla arama yapıldığı görülüyor. (Google bu aramalarda 3,5 milyar ile en büyük payı elinde tutmakta.)

8) Nasıl Online olunur?

  • Kullanıcı dostu bir web sitesi
  • Bazı anahtar sözcüklerden arana sonuçlarında görünür olmayı sağlayacak SEO yatırımları
  • Müşterilerle iletişime geçebileceğiniz en az bir aktif bir sosyal medya hesabı
  • Marka yönetimi. Hangi insanların hakkınızda konuştuğunu bilin. Yorum istendiğinde çoğu insan olumlu yorum yazar. İstenmediğinde ise sadece mutsuz insanlar yorum yazma eğilimi gösterir.
  • Entegre temas noktaları. Online olduğunuz tüm yerler birlikte çalışmalıdır. Belirli bir yerde ticaret yapıyorsanız, hedef müşterilerinizi hem çevrimiçi hem de fiziksel
  • mağazanızda kendinize bağlayın.

9) İnsanlar işletmelerin kendilerine nasıl ulaşmasını tercih eder?

İnsanlar geleneksel reklamlardan oldukça sıkıldı. Hatta 16 - 34  yaş arasındaki kişilerin yüzde 16’sı tarayıcılarında reklam bloklayıcı bulunduruyor. Kullanıcılar girdikleri bir sayfada sinir bozucu davetler ve reklamlar açan web sitelerinden hızlıca çıkış yapıyor. Onları reklama tıklamaya zorlamayan platformları tercih etmelerinin sebebi de bu.

10) Pazarlamayı mobil teknolojiler ile bütünleştirin

IBM’in araştırmasına göre mobil işlemler yıllık yüzde 35 oranında ve giderek artmaya devam etmekte. Mobil deneyimi fiziksel deneyimle bütünleştirirseniz, mobil dünyasının sunduğu fırsatlardan da yararlanabilirsiniz.





PAYLAŞ