Twitter kullanıcılara resim kırpma özelliği sundu - Haberler - indir.com

Twitter kullanıcılara resim kırpma özelliği sundu

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 26 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-10-05 11:00:03
Editör : Görkem Günay
Kategori : Uygulama

Sosyal medya devi Twitter, kullanıcılar tarafından tespit edilen ırkçı bir şekilde çalışan algoritmasını geçici süre ile kullanımdan kaldırdıktan sonra kullanıcılara resim kırpma özelliği sundu. Yeni özellik, kullanıcıların küçük resimleri elle seçmelerine imkan sağlıyor.

Twitter, geçtiğimiz günlerde fazlasıyla skandal yaratan bir özelliği ile gündeme gelmişti. Sosyal medya platformu, kullanıcıların paylaştığı resimleri küçültülmüş şekilde sıralamak için resimlerin yalnızca bir kısmına yer veriyordu. Küçük resimde yer verilen karede ise insanlara odaklanılıyordu.

Facebook, Google ve Twitter CEO'larına mahkeme celbi gönderilecekFacebook, Google ve Twitter CEO'larına mahkeme celbi gönderilecek

Fakat Twitter'ın geliştirmiş olduğu algoritma, büyük bir resim içine yer alan biri siyah biri beyaz tenli iki adam konulduğu zaman, insanların sıralaması fark etmeksizin her zaman beyaz tenli kişiyi seçiyordu. Kullanıcılar tarafından ortaya çıkarılan bu durum, Twitter'da ırkçılık tartışmalarının ortaya çıkmasına ve birçok kullanıcının tepki göstermesine neden olmuştu.

Algoritma yerine farklı bir özellik sunuldu

Daha önce de detaylı bir şekilde anlattığımız olayın kaynağı olan özellik, gelen tepkiler üzerine Twitter tarafından düzeltilene kadar geçici bir süreliğine askıya alınmıştı. Twitter, bu soruna bir çare aradığı sırada kullanıcılarının küçük resimlerini ayarlamak için yeni bir özelliği kullanıcıların kullanması için devreye soktu.

Twitter, yeni devreye soktuğu özelliği ile paylaşılan görselin küçük resim seçimini tamamen kullanıcıların inisiyatifine bıraktı. Kullanıcılar yeni özellik sayesinde paylaştıkları resmin bir bölümünü seçerek küçük resim olarak ayarlamaya başladı. Bu sayede ırkçılık tartışmaları da geçici süreliğine durdurulmuş oldu.

Twitter'ın kullandığı algoritmalar aslında tamamen Twitter'ın suçu olmayabilir. Zira makine öğreniminde yer alan algoritmalar, pek çok farklı durumda da ırkçı sorunlarla karşımıza çıkmıştı. Bu sorunların arkasındaysa tek bir neden yerine çalışma ortamındaki çeşitliliğin az olması gibi pek çok farklı neden yer alıyor.

Twitter, algoritmayla insan odaklı küçük resim seçiminin ne zaman tam anlamıyla düzeltilip platform içerisine ekleneceğine dair bir açıklama yapmadı. Ancak şirket, bu konuda kaydettiği geliştirmeleri sürekli olarak kullanıcıları ile paylaşacağını söyledi. Twitter, hiçbir sistemin önyargıdan arınmış bir şekilde çalışmayacağını hatırlatıp ön yargıyı en az seviyeye indirmeye çalışacağını belirtti.


İlgili uygulamalar

PAYLAŞ