Türkiye’nin ilk lityum üretim tesisi faaliyete geçti - Haberler - indir.com

Türkiye’nin ilk lityum üretim tesisi faaliyete geçti

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 19 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-12-29 11:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlantı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in direkt olarak katılım gösterdiği Eti Maden Tesisleri'ndeki lityum karbonat üretim tesisinin açılışı Eskişehir'de gerçekleştirildi. Yani şöyle ki Türkiye'nin ilk Lityum üretim tesisi açıldı. 

Lityum üretim tesisi Eskişehir'de açıldı

Lityum üretim tesisinin yıllık kapasitesi 600 ton olacağı düşünülüyor. İlk olarak ise yıllık 10 ton lityum üretmesi beklenen bu tesiste ilerleyen zaman içerisinde tesisinin daha sonra artmasıyla beraber yıllık 600 ton lityum üretim yapması planlanıyor. Lityum bor madeninin işlenmesinin ardından ise ortaya çıkar. Aynı zaman içerisinde lityum geri dönüşüm de sağlıyor. 

Lityum kullanım alanlarından kısa bahsetmek gerekirse, Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) başta olmak üzere bütün elektrikli otomobillerin, mobil telefonların, baz istasyonların, hibrit otomobillerin elektrikli otomobillerin bataryalarında ve elektrikle çalışan cihazların batarya kısmında kullanılan pillerin üretiminde katkı sağlar. Türkiye'de ilk olarak yerli bir şekilde bordan üretilecek. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tesisimizin tam kapasite devreye girmesiyle halihazırda tamamını ithal ettiğimiz lityum ihtiyacımızın inşallah yarıdan fazlasını karşılamış olacağız. Yerli lityum üretimi, yüksek teknoloji gerektiren ürünlerdeki yerlilik oranının da artmasını sağlayacaktır” dedi.





PAYLAŞ