Rusya'dan Apple'a 12 milyon dolarlık ceza kesildi - Haberler - indir.com

Rusya'dan Apple'a 12 milyon dolarlık ceza kesildi

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 47 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-04-28 16:01:02
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Teknoloji

Rekabet kuralları nedeniyle bir kez daha hedef olan Apple’a Rusya’da 12 milyon dolarlık ceza kesildi.

Rusya’daki çalışmaları nedeniyle zorlu bir dönemden geçen Apple’a 12 milyon Dolar gibi yüksek bir ceza kesildi. Rusya'nın Federal Rekabet Kurumu (FAS) tarafından alınan bu kararda süreç ise bir şikayet ile başladı.

WhatsApp gizlilik politika ihlali yüzünden Almanya'dan cezaWhatsApp gizlilik politika ihlali yüzünden Almanya'dan ceza

Kaspersky LAB şikayet etti!

Apple için Rusya’daki sürecin başlangıç noktası Kaspersky Lab tarafından yapılan şikâyet oldu. Apple için yapılan şikayet sonrasında Rusya’daki yetkili kurum Federal Rekabet Kurumu tarafından inceleme başlatıldı. Yapılan incelemelerde ise şirketin antitröst yasalarını ihlal ettiğine karar verildi. Yerel para birimi ile 906 Milyon Ruble ceza alan Apple, ağır bir cezayla karşı karşıya kaldı. 2020’nin Ağustos ayında başlatılan incelemeler, yaklaşık 10 aylık sürenin sonunda karara bağlanmış oldu.

Şikayete konu olan durum ise Apple’ın iOS işletim sisteminde, mobil uygulamalar için pazardakini hakimiyetini kötüye kullanmaktı. Apple gibi Google da Android işletim sistemi ve kendi uygulamalarını ön plana çıkarması nedeniyle sık sık benzer şikayetlerle karşı karşıya kalmıştı. Yaşanan süreç sonrasında Apple cephesinden gelen ilk açıklama, itiraz yönünde oldu. Apple tarafından Rusya'nın Federal Rekabet Kurumu’na yapılacak olan itiraz ile birlikte kararda yeni bir dönem başlayacak. Dava süreci boyunca Apple CEO’su Tim Cook tarafından davaya katılım sağlanarak savunma yapılmıştı. Apple tarafından yapılan savunmalarda, bazı uygulamaların mağazadan neden uzaklaştırıldığı ve uygulamalar üzerinden alınan yüzde 30’luk komisyonun neden alındığına dair bilgiler paylaşılmıştı. Mahkeme, Apple cephesinden gelen bu savunmaları kabul etmezken, şikayetteki iddiaları kabul etti. Bundan sonraki süreçte Apple için süreç çok daha zorlu olurken şirket şimdi çok daha iyi bir savunma için hazırlanıyor. Rusya’daki süreci tüm teknoloji dünyası da yakından takip ediyor.


Google, Rekabet Kurulu'ndan 296 milyon lira para cezası aldıGoogle, Rekabet Kurulu'ndan 296 milyon lira para cezası aldı

PAYLAŞ