İkinci el telefonlar kayıt altına alınacak! - Haberler - indir.com

İkinci el telefonlar kayıt altına alınacak!

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 6 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-03-05 18:31:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Piyasada yer alan ikinci el telefonlara, otomobilde olduğu gibi tramer kaydı sistemi geliyor. Bu sistem ile beraber kullanıcılar ikinci el telefon alırken, cihazda hangi parçaların değişip değişmediğini, hasar durumunu ve IMEI kaydını tıklayarak görebilecekler. Şu an için geliştirme aşamasında olan bu mobil uygulama ile beraber ikinci el telefonlarda yeni bir süreç başlayacak. Kullanıcılar ikinci el telefon alırken kaç kullanıcı tarafından kullanıldığını yani kaçıncı el olduğunu öğrenebilecek ve hangi parçalar üzerinde değişiklik yapıldığını da görebilecekler. Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, telefonun lüks tüketim değil bir zaruret olduğunu ifade ederek özellikle ikinci el konusunda regülasyonlara ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

İkinci el telefonların tüm bilgileri öğrenilecek

Vergilerin daha düşük hale getirilerek sektörün kayıt altına alınabileceğine değinen Turnacı, Bu konu ile ilgili ikinci el cihazlara yönelik uygulama geliştirdiklerini dile getirdi. Turnacı son derece gizli çalışılan bu uygulama hakkında şu bilgileri verdi; "Geliştirme aşamasında olan mobil uygulama ile ikinci el telefonlarında yeni bir dönemi başlatacağız. Kullanıcılar ikini el telefon alırken kaçıncı el olduğunu öğrenebilecek, hangi parçalarının değiştiğini görecek. Garanti durumundan tutun da IMEI numarasına kadar telefon hakkında bütün bilgilere ulaşabilecek. Satmak istediği telefonundaki bilgilerde kalıcı olarak silinebilecek. Uygulamamızı yakın zamanda kullanıcıların hizmetine sunacağız. Ayrıca ikinci el telefonların garantili olarak satılması için Maliye ve Ticaret Bakanlığı ile görüşmelerimiz sürüyor."

İkinci el cep telefon konusunda ihracat önerisinde bulunan MOBİSAD Başkanı Turnacı; "Şu an ikinci el telefonlarda yenileme oranı yüzde 12 civarında. Bun oranı yükselterek üçüncü dünya ülkelerine ihraç edebiliriz. Bu konuda çalışmalar yürütüyoruz" dedi.

"Klonlamanın maliyeti devlete 3 milyar lira"

Akıllı cihaz sektöründe 15 yıldır klonlama sorunlarının yaşandığını dile getiren Turnacı, yapılan düzenleme ile beraber 7 yıl boyunca sinyal alınmayan cihazların IMEI havuzundan çıkarıldığını ve bu sürenin de 2 yıla düşülmesi gerektiğini söyledi. Bunun yanı sıra aynı zamanda Turnacı, klonlanan cihazda şu an Türkiye'nin yıllık kaybının 3 milyar TL civarında olduğunu bildirdi. Buna ek olarak Turnacı, 5809 numaralı elektronik Haberleşme kanununa göre sahte kimlik ve işlemler nedeniyle 300 bin dosyanın beklediğinin altını çizerken; "Bunların yüzde 90'ı lehte sonuçlanıyor. Bu ayıbı sona erdirmememiz gerekiyor. Mağduriyetin giderilmesi için Mernis sistemine geçilmeli. IMEI klonlanmasına yönelik olarak ağır cezalar uygulanmalı. Böylece mağduriyetler yüzde 99 sona erecektir” dedi. Ayrıca sicil affı talebinde bulunan Turnacı, "İşletmelerin yüzde 60'ı artık yatırım yapmak istemiyor. Sahte belge gelecek ya da ceza yiyeceğiz diye korkuyor" diye konuştu. Bunlara ek olarak fiyatların artabileceği de düşünülüyor. Şöyle ki coroma virüsü tehlikesi nedeniyle tedarik zincirinde çeşitli sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken Turnacı; "Eğer cep telefonu almayı düşünüyorsanız kararınızı ertelemeyin. Fiyatlar artabilir” uyarısında bulundu. Turnacı, yıl sonu cep telefonu satış beklentisini ise geçen yıla paralel olarak 10 milyon adet olarak açıkladı.





PAYLAŞ