BTK’dan doğal afetlere karşı yeterli altyapıyı sağlayamayan GSM operatörlerine ağır ceza! - Haberler - indir.com

BTK’dan doğal afetlere karşı yeterli altyapıyı sağlayamayan GSM operatörlerine ağır ceza!

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 16 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-02-21 14:46:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Yaşanan doğal afetler karşısında operatörlerin kilit noktasına gelmesi son derece büyük bir tartışma konusu oldu. 26 Eylül tarihinde 5.8 büyüklüğünde İstanbul'da meydana gelen deprem, beraberinde önemli düzeyde bir tartışmaya konu oldu. GSM operatörleri, yaşanan bu doğal afet karşısında servis verememiş ve bu durum da büyük bir tepki görmüştü. Söz konusu konuyla ilgili olarak tartışma başlatan BTK, Turkcell, Vodafone ve Turk Telekom'un cezasını kesti. 26 Eylül 2019 tarihi, Türkiye için büyük bir öneme sahiptir. Çünkü bu tarihte, ülkemizin en büyük şehirlerinden İstanbul'da 5.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Zaten uzun bir süredir söylenen ve İstanbul'da yaşanması beklenen büyük bir depremin orta boyutlu olanı gerçekleştiğinde İstanbul'da yaşayan tüm vatandaşlar büyük bir korku yaşadı. Yaşanan bu doğal afetin ardından GSM operatörlerinin normal düzeyde çalışmaması ise büyük bir tartışmanın fitilini ateşlemiş oldu. 

Deprem, etkileri ne kadar büyük olsa da gerekli önlemler aldığı taktirde sadece tedirgin eden bir doğal afettir. Bunun örneklerini Japonya'da görüyoruz. Deprem bölgesi olarak adlandırılan ülkelerde alınan tedbirler, depremlerin artık fazlasıyla sıradan bir olay olarak algılanması sağlanmış haldedir. Fakat Türkiye adına aynı önlemlerin alınmış olduğunu ne yazık ki söylemek pek de mümkün değildir. Bu durumu İstanbul'dan yaşanan orta dereceli depremin ardından kısa bir süre önce Elazığ'da yaşanan büyük oranda depremde de görmüş olduk. 

GSM operatörleri deprem anında yeterli değil

Türkiye'nin deprem konusunda yetersiz olmasının nedeni binaların yetersiz olmasıyla sınırlı değildir. Vatandaş olarak bizler de deprem ile ilgili yeterli düzeyde bilgiye sahip değiliz. Türkiye'de yaşayan vatandaşların büyük bir çoğunluğu deprem çantasına dahi sahip değil ve deprem esnasında neler yapılması gerektiğini bilmiyor. Durum bu şekilde olunca da deprem sonrasında ülkede ciddi bir kaos oluşuyor. Türkiye'nin deprem konusunda hazırlanan karnesi, İstanbul'da yaşanan deprem karşısında bir kez daha gözler önüne serilmiş oldu. Depremi yaşayan vatandaşlar depremden sonra yakınlarına ulaşmak istemişler, bu nedenle de mobil trafik kilitlenmiş ve GSM operatörleri Türkiye kapsamında servis dışı kalmıştır. Bu şekilde zorlu bir durum içerisinde GSM operatörlerinin ülke genelinde çökmüş olması, hemen hemen herkes tarafından ciddi eleştiriler aldı. Yaşanan bu durumun ardından soruşturma başlatan yetkililer, Türkiye'de hizmet veren operatörlere ceza kesti. 

Doğal afet karşısında GSM operatörlerinin tümünün gerekli alt yapı çalışmaları yapmadıkları için ceza aldılar. Verilen cezanın büyüklüğü ise kesintinin süresiyle doğru orantılı bir şekilde verildi. Turkcell, deprem sonrasında 1 saat 15 dakika boyunca hizmet veremedi. Buna karşılık Turkcell'e 2018 yılındaki net satış tutarı olan 13 milyar 935 milyon 760 bin 609 TL’nin yüz binde 15’i oranında ceza kestiler. Buna göre Turkcell, 2 milyon 90 bin TL ceza ödeyecek.

Vodafone, depremin ardından 1 saat 45 dakika boyunca hizmet veremedi. Vodafone'un aldığı ceza ise 2 milyon 459 bin TL olarak kaydedildi. Turk Telekom cephesinde ise işler çok daha kötü. Çünkü şirket, 27 saatlik kesinti nedeniyle 2018 yılındaki net satışlarının on binde 7'sini yani 5 milyon 272 bin TL'lik bölümünü ceza olarak ödeyecek. 





PAYLAŞ