Geçen haftanın en çok okunan haberleri 15 - 21 Ekim 2018


Zor ve yorgun geçmiş bir haftanın ardından, teknoloji ve bilişim dünyasında neler olmuş, ne gibi değişikler meydana gelmiş derledik topladık bir sayfa da topladık. Bakın bakalım Geçen Hafta Neler Olmuş?

Sony, korsanlara karşı Blockchain teknolojisi kullanmayı amaçlıyor

Veri işlemenin bir veri merkezi tarafında değil de çok sayıda kullanıcının cihazlarının, işlem gücü sayesinde yapıldığı Blockchain teknolojileri yavaş yavaş oyunlarda da kendine yer buluyor. 

Ubisoft gibi şirketler Blockchain kopyalanması mümkün olmayan koleksiyon malzemelerinin oluşturulmasında kullanmayı düşünürken, HashCraft isimli bir oyunda da rastgele haritaların üretilmesinde de işe yarayacak. Sony ise bu teknolojiyi çok daha farklı bir şekilde kullanmayı planlıyor. Oyunların ve diğer içeriklerin kopyalanması engellemek amacı ile kullanılan DRM yazılımları, Blockchain üzerinden çalışacak. Bildiğiniz üzere yeni çıkan oyunlar belirli bir süre sonra kopyalanıyor. Bu sebeple şirketlerin oyun satışlarında gözle görülür bir şekilde düşüş gözlemlenebiliyor. Bazı yazılım korumaları sayesinde bu oyunlar kopyalandıktan sonra hatalar çıkartabiliyor fakat korsanlar bu hataları da gidererek oyunları kırabiliyorlar. İşte Sony, bu konuda Blockchain teknolojisini kullanarak korsanlara büyük bir darbe vuracak.

17 Ekim'de İki Yeni Asus Modeli Tanıtılacak

Orta seviye cihazları ile dikkat çeken üretici firma Asus, geçtiğimiz hafta yaptığı duyuru ile bir etkinlik gerçekleştireceği açıklamasını yapmıştı. Şaşırtıcı olarak gelen Asus’tan 2 yeni Zenfone modelini tanıtacağı belli oldu. Tayvanlı telefon üreticisi Asus’un 17 Ekim tarihinde resmi olarak gerçekleştireceği etkinlik ile beraber 2 farklı ve yeni Zenfone modelini duyuracağı resmi olarak ortaya çıktı. Asus resmi Twitter hesabından yapılan bir görsel paylaşım ile dünya üzerinde bu yeni telefonların ilk defa görücüye çıkacağı ifade edildi. Cihazların yüksek ihtimalle orta-üst segment bir kategoride yer alması bekleniyor.

Fortnite 6.10 güncellemesi geldi! İşte yenilikler

Fortnite için yayınlanan son güncelleme ile birlikte oyun 6.10 sürümüne yükseltildi. Peki, Fortnite 6.10 güncellemesi ile oyunda neler değişti, neler yeni olarak oyuna eklendi?

Son dönemlerin en popüler oyunlarından birisi olan Fortnite için yeni güncelleme yapıldı. Yeni güncelleme ile birlikte oyunda yapılan en büyük değişiklik oyun içi turnuvalar oldu. Oyunu oynayan herkesin katılabileceği bu turnuvalar etkinlikler bölümünde yer alıyor. Bu bölümden turnuvalara katılabilecek olan oyuncular, daha profesyonel oyuncularla turnuva heyecanını yaşama şansı elde edecek. Turnuvalarda oyuncusunun durumu ne olursa olsun başlangıç itibari ile herkes eşit şartlarda oyuna dahil olacak. Aynı puan ile başlayacak yarışmacılar, sezon sonuna kadar mücadele edecek. Sezon sonunda yakın puanlara sahip oyuncular arasında yeni bir final turnuvası yapılacak ve kazanan oyunculara altın rozet verilecek.

Galaxy S9 İçin Android Pie Beta Yakında Başlıyor

Güney Koreli telefon üreticisi Samsung’un amiral gemisi serisi olan Galaxy S9 için Android Pie güncellemesi bir süredir bekleniyor. Şirketin beta programını başlatıp başlatmayacağı da henüz belirsizliğini korurken şimdi ise yeni detaylar ortaya çıktı. Samsung’un firmware beta programı kapsamında yer alan EULA ve FAQ sayfaları üzerinde Android Pie ile alakalı bazı referans içerikler ortaya çıktı. ABD üzerinde güncellenen bu sayfalar içerisinde Güney Kore ve İngiltere sürümleri hala Oreo içeriklerine sahip olurken ABD’de güncellenen sayfalar Pie hakkında bazı bilgiler bulunuyor. Samsung daha önceki Android sürümlerinde Beta programları sunduğu biliniyor.

Spotify Premium'a Önemli Yenilikler Geldi

Popüler çevrimiçi müzik dinleme platformu olan Spotify’dan kullanıcı deneyimine yönelik yeni özellikler ve geliştirmeler görmeye devam ediyoruz. Özellikle pazarda yer alan Apple Music, ve Fizy gibi birçok rakibi yer alırken bu noktada atılacak adımlar önemli bir hal alıyor. Şimdi ise mobil uygulama tarafında bir yeniliği daha duyuruldu. Spotify iOS ve Android uygulamaları için sunulan son güncelleme ile beraber Premium kullanıcılara yönelik bir deneyim geliştirmesini görüyoruz. Bu noktada güncelleme ile beraber Spotify Premium kullanıcıları için artık daha gelişmiş bir radyo özelliği getirilirken uygulama için gezinti de daha basitleştiriliyor.

PUBG Tüm oyunculara özür sebebiyle ödül dağıtacak

PUBG oyuncularının bazıları geçtiğimiz günlerde sunuculara bağlanmakta sıkıntı yaşıyordu. Sadece PC oyuncularını kapsayan bu problem "Network Lag Detected" uyarısıyla oyuncuların bazı oyunlara girmesine engel oluyordu. Durumu kısa süre içerisinde fark eden PUBG ekibi, bu konunun üzerinde çalıştıklarını Twitter'dan duyurdu. Ancak oyuncuların bölünen bu oyun keyfini, yarattığı hoşnutsuzluk nedeniyle oyuncular için küçük bir sürpriz oldu. Sadece PC oyuncularına özel hediye hazırlayan ekip, oyunculardan özür dileyerek bu hediyeleri tüm oyunculara dağıtacak.

Çin, uzaya yeni bir "Ay" gönderecek

Bu uydudan "Sahte Ay" olarak bahsedilirken, işlevi Dünya'ya düşen ay ışığını sekiz kat daha parlak hale getirebilen bu uydunun ışığı kontrol edilebilecek ve dünya üzerinde 10 km ile 80 km çap arasında bir alanı aydınlatabilecek. Uydu, gelen bazı raporlara göre uzunca bir süredir geliştirme aşamasındaymış. Çin'in bu uyduyu fırlatma gerekçesi bu haberden daha ilginç: Çin, uydunun üreteceği ışığı ülkenin güney batı tarafında bulunan Chengdu'ya odaklanmayı ve bölgedeki sokak aydınlatma ve ışıklandırma probleminin çözülmesini amaçlıyor. Chengdu, 14.5 milyon nüfusu ile Çin'in en kalabalık şehirlerinden birisi olma özelliğini taşıyor. Proje 2020 yılında fırlatılmaya hazır olacak. Doğal olarak uzmanların bu konuda bazı korkuları bulunuyor. Bu parlaklık sebebiyle ışığın bölgedeki doğal yaşam düzeninin bozulmaya yol açabileceği üzerinde bazı endişeleri bulunuyor. Araştırmacı olan Kang Weimin'e göre uydunun ışığının Ay ışığına yeterince benzeyecek olması doğa üzerinde olumsuz bir etkinin oluşmasına engel olacak.

Instagram TV artık Facebook'da!

Geçtiğimiz aylarda Instgram TV özelliği çok ses getiren ama ne yazık ki tutulamayan özelliklerden birisi oldu, bu yolu Facebook'da takip ederek Facebook TV özelliğini getiriyor.

Facebook geçtiğimiz haftalarda Portal ve Portal+ isimli akıllı ekranlarını sunmuştu. Portal serisi, şirketin video sohbeti evlerin merkezine yerleştirmek adına attığı adımların öncüsü olacak gibi gözüküyor. Cheddar'da yer alan haberlere göre, Facebook TV için bir video sohbet kamerası üstünde çalışmalara başladı. Söz konusu cihazın şirket için "Ripley" kod adını aldığı belirtilirken, 2019'un ilkbaharında satışa sunulması da planlandığı ifadeler arasında. ABD devi şirket Facebook,şimdilik bu haberle ilgili ne yazık ki yorum yapmadı.

Core i9 İşlemcili HP ZBook Studio X360 Tanıtıldı

Bilgisayar noktasında akla gelen ilk isimlerden olan HP cephesinden güçlü modeller görmeye devam ediyoruz. Yaratıcı teknoloji ve tasarıma sahip modeller sunan şirket şimdi ise yeni HP ZBook Studio X360 modelini tanıttı. Cihaz Intel’in en yeni nesil işlemci serisi olan Core i9’a sahip olarak geliyor. Sunmuş olduğu bu güçlü işlemcisi ile model daha çok tasarımcı ve kurguculara  yönelik geliyor. Performans noktasında bir hayli sınırları zorlayan bu model tasarımı noktasında hafif olması ile beraber hareket halinde 3D ve video düzenlemeleri bir hayli kolaylaştırıyor. Diğer yandan model 128 GB’a kadar Nvidia Quadro P2000 grafik işlemcisi sunabiliyor.

Google Pixel Kullanıcılarının Android Pie Kullanım Oranı Açıklandı

Google’ın henüz geçtiğimiz hafta ile beraber tanıtmış olduğu yeni amiral gemisi ailesi Google Pixel 3 ve Pixel 3 XL modelleri Android sürümünün en güncel versiyonu olan Android 9.0 Pie ile çıkış yaptılar. Google’un genel anlamda en erken güncellemeye erişen model serisi olan Pixel serilerin Android Pie kullanım oranları açıklandı. 6 Ağustos’ta resmi olarak yayınlanan Android 9 Pie sürümü 28 Eylül tarihi itibariyle Android ekosisteminin henüz yüzde 0.1 kullanım seviyesine erişmişti. Ancak Google’ın donanım kıdemli başkan yardımcısı olan Rick Osterloh tarafından Pixel serisi cihazları için Pie 9.0 işletim sistemi kullanım oranlarının bir hayli gittiği ifade edilirken bu kullanım oranlarına yönelik rakamlarda açıklandı.