AMD pazar payında Intel'i geçmeye başladı - Haberler - indir.com

AMD pazar payında Intel'i geçmeye başladı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 14 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-12-04 20:01:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Teknoloji

İşlemci pazarınn lideri olan Intel, eskisi kadar rahat olamıyor. Öyle ki Steam verilerindeki son Pazar payı araştırmasına göre kullanıcılar Intel’den AMD’ye geçiş yapmaya başladı. Uzun bir süredir işlemci pazarının hakimi konumunda yer alan Intel, AMD’nin son yıllardaki atılımı ile yeri sarsılmaya başladı. Bir dönem işlemci denildiği zaman akla gelen ilk isim Intel oluyordu. Ancak AMD’nin yeni mimari serisi ile adeta bir patlama yaşadığı açık bir şekilde gözüküyor. Son dönemde AMD şirketi hem sunucu hem de bireysel pazarda Intel’ı oldukça zorlamaya devam ediyor. Pazar payı noktasında hala lider Intel olsa da, AMD’de bu pazardan fazlasıyla yararlanmaya başlamış durumda. Steam’ın son paylaştığı veriler de bu durumu destekliyor diyebiliriz.

Kullanıcılar AMD’ye geçmeye başladı

U serisi Ryzen 5000 işlemcileri sızdırıldıU serisi Ryzen 5000 işlemcileri sızdırıldı

Geçtiğimiz Eylül ayında, AMD’nin Pazar payı ilk defa %25 seviyesinin üzerine çıkmıştı. Steam kullanıcı veritabanındaki güncel rakam ise %26.51 olarak gözüküyor. Geçen yıldan bu yana ise şirketin Pazar payının %6 yükseldiği ve Intel’ın ise aynı seviyede düştüğü gözüküyor. AMD’nin yaşamış olduğu bu yükselişin Ryzen işlemcilerin Intel’in işlemcilerinden çok daha iyi bir fiyat performans sunduğundan ötürü olduğu açık bir şekilde gözüküyor. Intel, 14 nm Rocket Lake serisini satışa sunmaya hazırlarken, AMD tarafında ise 7 nm Ryzen 5000 serisi işlemciler ile fark attığı gözüküyor. Markanın 5 nm Zen 4 mimarili çipleri ise 2021 yılında göreceğiz.

GPU tarafında ise AMD’nin Pazar payı aynı seviyede ilerliyor. %16.5 olan Pazar payı geçen yılan göre %1 artış sağladı. Pazarın lideri se Nvidia olurken, en popüler kartın ise GTX 1060 olduğu gözüküyor. Nvidia’nın RTX 3000 serisi grafik işlemcileri ise Steam listelerine girmeye başladı. Bu kartın payının ise %0.23 olarak olduğu açıklanıyor. Genel tabloda AMD’nin en popüler GPU’su olan AMD Radeon RX 580, %2.14 kullanım oranlarına  erişiyor. Grafik tarafında da üst sıralara baskı yapan AMD, işlemci noktasında ise Intel’i bir hayli zorlamaya devam ediyor. 2021 yılı ile beraber işlemci pazarının daha da hareketli geçmesi bekleniyor. Şuan için rekabetin tüm hızıyla devam ettiğini söyleyelim.  


AMD Ryzen 5 5600X Benchmark sonuçları paylaşıldıAMD Ryzen 5 5600X Benchmark sonuçları paylaşıldı
Ryzen 7 5800U performansı ile dikkat çekiyorRyzen 7 5800U performansı ile dikkat çekiyor

PAYLAŞ