Nokia X İncelemesi (Video) - Haberler - indir.com

Nokia X İncelemesi (Video)

Tahmini Okuma Süresi : 9 ' 8 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-01-30 00:00:00
Editör : Zafer YILMAZKARA
Kategori : Donanım

Nokia'nın ilk Android işletim sistemine sahip akıllı telefonu Nokia X'i, indir.com test merkezimizde sizler için inceledik. Giriş seviyesinde piyasaya sürülen bu telefonla ilgili detayları ve inceleme videomuzu haberimizde bulabilirsiniz.

Test merkezimizde incelediğimiz Nokia X, siyah renkli plastik bir gövdeye, polikarbon malzemeden üretilmiş bir kasaya sahip olmasının yanında mavi, yeşil, kırmızı, sarı, beyaz gibi renk seçeneğini de beraberin getiriyor. Bu sayede de dilediğiniz renk ile telefonunuzu zevkinize göre kişiselleştirebiliyorsunuz. Cihazın kutu içeriğinden, performansına kadar yaptığımız inceleme sonuçlarını hemen sizlerle paylaşalım.

KUTU İÇERİĞİ

Nokia X Çift SIM kartlı telefon, Yüksek Verimli Şarj Cihazı AC-20, Nokia Batarya BN-01 1500 mAh, Nokia Stereo Kulaklık WH-108, Quick guide

Nokia X Kutu İçeriği

TASARIM

Ön Tasarım

Lumia telefonlara göre oldukça küçük boyutlara sahip olan Nokia X, 4 inch büyüklüğünde bir ekrana, 115 mm uzunluğa, 10 mm kalınlığa ve 128 gram ağırlığa sahip. Cihaz ekranının üst kısmında ahize ve hemen alt kısmında da sadece tek bir kapasitif kontrol tuşu yer alıyor. Nokia X'de maalesef ön kamera yer almıyor.

Nokia X Ön ve Arka Görünüm

Arka Tasarım

Nokia'nın Lumia serisi telefonlarından hatırlayacağınız gibi batarya değiştirme şansımız yoktu. Bu özelliğinden vazgeçen Nokia, Nokia X'in arka kapağını açılabilir ve değiştirilebilir bir şekilde tasarlamış. Ayrıca cihazın bataryası da değiştirilebiliyor.

Biraz zorlama ile açılan Nokia X'in kapağının altına baktığımızda iki adet SIM kart yuvası (bunlardan birisi 3G diğeri ise 2G destekli) ve bunların hemen ortasında da microSD kart yuvasının olduğunu görebiliyoruz. Ayrıca telefonun arka kısmında hoparlör ve 3MP'lik flaşsız bir kamera bulunuyor. Ne yazık ki bu kamera yüksek kaliteli fotoğraf çekmek isteyenler için yeterli değil. 

Nokia X Arka

Çevre Tasarımı

Telefonun çevre tasarımına baktığımızda üst kenarda kulaklık girişi, alt kenarda microUSB girişi, sağ tarafında ses ve güç butonları yer alıyor. Çevresel olarak sadeliğe önem verilmiş olan Nokia X oldukça tok bir görünüm de sunuyor.

DONANIM

Ekran

İncelememizin başında da belirttiğimiz üzere Nokia X, 4 inch IPS LCD bir ekrana ve 480x800 piksel çözünürlüğe sahipse de parlak bir ekran sağlamıyor. Ancak giriş seviyesindeki bir telefon içinde oldukça makul düzeyde bir ekrana sahip.

Güç ve Hafıza

Qualcomm Snapdragon S4 işlemciden gücünü alan Nokia X, 2 çekirdekli 1.0 GHz hızında işlemcinin yanında Android tabanlı Nokia X 1.0 işletim sistemine sahip. Giriş seviyesinde üretilen Windows Phone sistemli Nokia cep telefonlarında da rastladığımız 512MB RAM bulunan cihazda 4GB dahili hafıza bulunuyor. İstenildiği takdirde rahat bir cihaz kullanımı için hafıza 32GB'a kadar artırılabiliyor.

Batarya

1500 mAh'lik batarya gücüne sahip olan telefon küçüklüğü ve işletim sisteminden dolayı pek fazla güç harcamadığı gibi telefon boşta olduğu sürece pil tüketimi de azami derecede düştüğü gibi telefon bekleme süresini de oldukça uzatıyor. 

İnternet, oyun ve telefon görüşmeleri için yoğun bir şekilde kullandığımız telefonun şarjının 10 saate yakın bir süre, normal kullanımda ise 1 günü çıkarttığını da sizlerle paylaşalım.

Nokia X Batarya

Şu önemli detayı da sizlere açıklamadan geçemeyeceğim. Telefon ekranı standart parlaklıktayken yaklaşık 1.5 saatlik ekran açıklığında batarya ne yazık ki büyük ölçüde tükenebiliyor.

Herhangi bir güç tüketim modu'nun bulunmadığı cihaz ne yazık ki bu yönden sıkıntı yaratabilecek hissi uyandırıyor ki telefonunu elinden düşürmeyen kullanıcılar bu durumdan dolayı şarj cihazlarını sürekli olarak yanlarında bulundurmak zorunda kalabilirler.

İŞLETİM SİSTEMİ VE YAZILIMLAR 

Nokia'nın ilk Android işletim sistemine sahip olan Nokia X modelinde Android 4.1 işletim sistemini temel alan Nokia X 1.0 yazılımı kullanılıyor. Görünüm olarak Windows Phone arayüzüne sahip olan telefonda Android uygulamaları sorunsuz olarak kullanılabiliyor. Android sistemli olmasına rağmen Google Play mağaza uygulamasından tutunda Google servislerinden tek bir iz bile bulunmuyor. Bunun yerine sistemde Nokia'nın kendi servisleri yer alıyor.

Oldukça kullanışlı ve başarılı servislerin yüklü geldiği Nokia X'de haritalar, dahili sesli navigasyon özelliğine sahip Here Maps, 13 milyon şarkıya erişmenizi sağlayan Nokia MixRadio, bulut depolama servislerinden OneDrive'ın yanı sıra Skype, Viber, WeChat gibi anlık sohbet uygulamalarına ek olarak Facebook ve Twitter uygulamaları da yüklü olarak bulunuyor.

Nokia X Uygulamalar

İhtiyaç duyduğunuz diğer uygulamaları ise Nokia Uygulama Mağazası üzerinden indirebiliyorsunuz. Son derece kolay bir erişim imkanına sahip olan Nokia Mağaza üzerinden aradığınız uygulamaları indirebileceğiniz gibi cihazda bulunan 'Ayarlar' menüsündeki Cihaz Yönetimi bölümünden 'Bilinmeyen kaynaklardan uygulama yüklemeye izin ver' seçeneğini işaretleyerek de Android mağazalarından kolaylıkla uygulama indirebilirsiniz.

DİĞER DETAYLAR

İnternet

Özellikle internet gezintilerini seven kullanıcıların bir hayli hoşuna gidecek olan ve oldukça hızlı çalışan bir web tarayıcısının bulunduğu Nokia X'de tercihe göre farklı web tarayıcısı da kullanılabildiği gibi Bing, Google veya Yahoo arama motoru alternatiflerinden de dilediğinizi seçerek kullanabiliyorsunuz.

Klavye

Nokia X Klavye

Genel olarak büyük boyutlu telefon kullanıcısı olduğum için Nokia X'in klavyesine alışmam biraz zor oldu. Ancak Android klavyesinden farklı bir yapıya sahip olan klavye iyi de bir düzeltme motoruna sahip. Eğer bu klavyeye alışamıyor ya da farklı bir tercih yapmak istiyorsanız Nokia Mağaza'da bulunan SwiftKey uygulamasını cihazınıza yükleyebilirsiniz.

Oyunlar

Nokia X'i ilk açtığımda karşıma çıkan oyunlardan dolayı oldukça büyük şaşkınlık yaşadımsa da daha sonra bu oyunların cihazda yüklü olarak geldiğini öğrendiğimde rahatladım. İtiraf etmeliyim ki; oyunların zararlı yazılım olabileceğini düşündüm.

Fakat bu oyunların bir çoğu demo sürüm olarak geliyor. Küçük ve basit oyunları rahatlıkla çalıştırabilen Nokia X'deki oyunları artırmak için Nokia Mağaza ya da Android marketlerini kullanabilirsiniz.

EDİTÖRÜM YORUMU

Boyutlarından dolayı şirin ve rengarenk kapak seçeneğine sahip olan Nokia X'i ilk defa akıllı telefon kullanmak isteyenlere tavsiye edebilirim. Windows Phone ve Android deneyimini bir arada sunan telefonun bütçenizi zorlamayacak bir fiyata da sahip olduğunu belirteyim.

Güncel teknoloji, yazılım ve uygulamalardaki gelişmelerden haberdar olmak ve de bir sonraki video incelememizi kaçırmamak için indir.com'u takip etmeyi unutmayın.




Nokia X İnceleme Videosu


PAYLAŞ