IOTA (MIOTA) nedir, nereden, nasıl alınır? - Haberler - indir.com

IOTA (MIOTA) nedir, nereden, nasıl alınır?

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 31 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-01-23 08:00:00
Editör : Nazlıhan Kılıç
Kategori : Akıllı Telefonlar

IOTA coin, nesnelerin interneti (internet of things - lot) ismiyle bilinen ve yeni yapılanmaya başlayan bir sektör için özel olarak geliştirilmiş, merkezi olmayan ve işlem ücreti gerektirmeyen, açık kaynaklı alt coin türlerinden biridir. Bitcoin (BTC) ve Ethereum (Ether) gibi bir kripto para birimi olan IOTA, kripto para piyasalarında değer açısından 10. sırada yer almaktadır. Ayrıca işlem hacmi olarak her geçen dün genişlediği için her geçen gün dikkatleri biraz daha üzerine çekmektedir.

Bitcoin, Etherium veya Ripple gibi diğer kripto paralar hesap defterlerini korumak için blockchain (blok zinciri) teknolojisini kullanırken IOTA, Tangle teknolojisini kullanıyor. Bu teknolojinin temelinde ise DAG (Directed Acyclic Graph) ya da Türkçe adıyla yönlendirilmiş döngüsel olmayan grafik' yöntemi yatıyor. Bu yöntem sayesinde IOTA, ölçeklenebilir olması, hızlı işlem yapılabilmesi, modüler olması, bir merkezinin bulunmaması, ve işlem ücreti gerektirmemesi gibi yönleriyle diğer kripto para türlerine göre kendini avantajlı kılıyor. IOTA'da bir işlemin yapılıp, sisteme katılabilmesi için kendisinden önce gelen iki tane işlemin kullanıcılar tarafından onaylamasını zorunlu kılınıyor. Bu da güvenliği arttıran önlemlerden biri olarak görülüyor. IOTA'nın önemli özelliklerinden biri diğeri ise, blockchain sistemini kullanan kripto para birimleri için artan kullanıcı sayısıyla, ağ giderek yavaşlıyor ve işlem hızı düşüyorken, IOTA' da tam tersine artan kullanıcı sayısıyla, işlem hızı daha da artıyor.

IOTA'nın kullanım alanı bahsettiğimiz gibi nesnelerin internetidir.Veri pazarı bağlı cihazlara güvenli bir şekilde işlem yapma, alış, satış ve çeşitli verileri kullanma imkanı sağlar. Ücretsiz mikro işlemler IOTA protokolü tarafından yürütülür. Örneğin evinize bir akıllı klima alacaksınız. Bu klima akıllı telefonunuzla iletişim kuracak ve siz işten eve gelmeden önce evinizin ısısını ayarlamış olacak ya da internete bağlanıp hava durumunu öğrendikten sonra evin dışarısındaki sıcaklığa göre içerideki oda sıcaklığını kendi başına ayarlayabilecek. İşte bu teknolojilerin kullanımında IOTA ve Tangle teknolojisinin kullanılacağı öngörülüyor.

IOTA satın almanız için öncelikle Türk piyasalarından Bitcoin ya da Ethereum'a satın alıp,  IOTA işlemine izin veren Binance ve Bitfinex borsalarından birine aktarmanız gerekiyor. Çünkü bu borsalarda Türk Lirası ya da Dolar üzerinden IOTA işlemi yapabilmeniz mümkün değildir. Ayrıca IOTA alma işlemleri sadece Bitcoin ve Etherium ile yapılabildiği için mecburen böyle bir yöntem gerçekleştirmelisiniz. Daha sonra istediğiniz IOT/BTC ya da IOT/ETH paritesiyle alım yapabilirsiniz.





PAYLAŞ