Google'ın sahte haberlerle mücadelesindeki yeni aracı: CrossCheck - Haberler - indir.com

Google'ın sahte haberlerle mücadelesindeki yeni aracı: CrossCheck

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 48 ''   Yayınlanma Zamanı : 2017-02-16 12:20:44
Editör : Hatice Betül Ekici
Kategori : Donanım

ABD Başkanlık seçimlerinde artışa geçen sahte haberlere karşı tavır almaya alan Google ve Facebook, Fransa Başkanlık seçimlerinde birlikte hareket edecek.

Fransa, nisan ayında ilk ayağı gerçekleşecek olan cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaşırken öbür sene ABD 'deki başkana ait seçimlerinde yaşandığı benzer internetteki yalan haberlerin artması ve insanların oy tercihlerini değiştirmesi konusunda epeyce korkulu. Facebook geçtiğimiz günlerde bu sorun konusunda açıklama yapmış ve gerçekle doğruyu ayırt edebilecek rahibe adayı amma duyuru filtresini kullanıma sunacağını duyurmuştu.

Şimdilik platformda çalışacak medya organları şu şekilde: AFP (Agence France-Presse), BuzzFeed News, France Médias Monde (Fransa Observateurs de France 24), Fransa Télévisions, Global Sesler, Libération, La Provence, Les Echos, La Voix du Nord, Le Monde (Les Décodeurs ), Nice-Matin, Ouest-Fransa, Rue89 Bordo, Rue89Lyon, Rue89 Strazburg, Storyful ve StreetPress.

Facebook, Poynter Network işbirliğiyle sahte haberlere karşı işaretleme ve raporlama hizmetlerini açmış, kısa süre önce de bu hizmetini Almanya'daki kullanıcıların erişiminesunmuştu. Google ise sahte ve yanıltıcı haber avını News Lab adlı birimiyle sürdürüyor ve imece usulüyle başarılı bir ayıklama yapmaya çalışıyor. Gelen yeni bilgilere göre CrossCheck adlı bir oluşum Fransa'daki başkanlık seçimlerine dair sahte/yanıltıcı haberlerle mücadele edecek ve Google ile Facebook da bu oluşuma destek olacak.

27 Şubatta gerçekleşecek Fransız Başkanlık seçimleri ne kadar sahte haber etkisine maruz kalacak bilinmez ama görünüşe bakılırsa olası tehditlere karşı oldukça ciddi bir çalışma var. Zira CrossCheck'in iş ortakları sadece Facebook ve Google ile sınırlı değil. Fransa'daki küçüklü büyüklü çok sayıda medya şirketi ve sosyal medya taraması yapan çeşitli girişimler de CrossCheck'i destekliyor.

 Ayrıca internet kullanıcıları da sahte haber paylaşımı yapmaları için cesaretlendiriliyor.

 





PAYLAŞ