Facebook Yalan Haberlere Önlem Alacak - Haberler - indir.com

Facebook Yalan Haberlere Önlem Alacak

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 1 ''   Yayınlanma Zamanı : 2017-03-08 14:05:00
Editör : Onur Köse
Kategori : Yazılım

Facebook kullanıcı güvenliği ve kullanım deneyimi anlamında geliştirmeler ve çalışmalar yapmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde haberinide yaptığımız Facebook Live yayınları üzerinden gerçekleşen intiharların önüne yapay zeka ile geçeceğini söylemiştik. Şimdi ise ABD başkalık seçimlerinde de gündem konusu olan yalan haberler Facebook'un başını ağrıtmışa benziyor. Bu noktada Google ve Facebook Donald Trump'a seçimde avantaj sağlayacak yalan haberleri yayınlamaları yönünde suçlamalar yapılmıştı. Bu gelen eleştiri ve olaylardan sonra Facebook yalan haberler ile alakalı önlem alacaklarını açıkladı.

Bu yalan haberlere engel olabilmek için çalışmalar başlatan sosyal medya devi Facebook'tan konu ile alakalı yeni bir adım geldi. Bilindiği üzere Facebook üçüncü taraf haber doğrulama şirketleri ile çalışmaya başlamış ve ortaya çıkan haberin doğruluğunun teyiti hakkında bu şirketlerden yardım alarak yalan haberlerin ortalıkta yayınlamasını engelleyecekti. Şimdi ise buna ek olarak yalan haberleri 'Tartışmalı' ibare etiketi ile işaretlemeye başladı. Söz konusu bu durum ile alakalı ilk başlatım geçtiğimiz Aralık ayında olmuştu. Sistemde güvenilirliği belli olmaya tartışmalı olarak işaretlenen haberler kullanıcıların haber kaynağına düşecek.

Fakat bu haberlerin yanında bulunacak küçük bir uyarı ile bu haberin güvensiz olduğu ibaresi kullanıcılara aktarılacak. Yalan olduğu düşünülen haber hakkında uzun bir araştırmadan sonra Facebook tarafından 'tartışmalı' ibaresi konulacak. Bu yalan haberler ya yetkili kişiler yada Facebook'un otonom yazılımı tarafından işaretlenmesi bekleniyor. Sonrasında ise haber incelenecek ve üçüncü taraf doğrulama sitelerine gönderilecek. İki yada daha fazla doğrulama kaynak sitesi bu haberin yalan haber olduğunu belirtir ise Facebook haberi 'Tartışmalı' olarak işaretleyecek.

Ancak Facebook'un bu yeni yaptırım çalışmalarının çok uzun süreceği bir gerçeğide bulunuyor. Diğer yandan haberin 'Tartışmalı' olarak işaretlenmesi kullanıcının ikna olmayacağı düşüncelerinide akıllara getiriyor. Bakalım bu yeni yöntem ilerleyen zamanlarda ne gibi farklılıklar ve değişimler gösterecek göreceğiz.





PAYLAŞ