Android Lightroom kullanıcılarına RAW desteği! - Haberler - indir.com

Android Lightroom kullanıcılarına RAW desteği!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 35 ''   Yayınlanma Zamanı : 2016-11-21 14:59:37
Editör : İsmail Emrah Demirayak
Kategori : Donanım
iOS kullanıcılarının bir süredir sahip olduğu RAW desteği artık Adobe Lightroom'un Android sürümünü kullanan telefon sahiplerinin de emrine girdi.

Lightroom nedir?

Lightroom'un tam adı Adobe Photoshop Lighroom olup Photoshop adını da içerdiği için kafa karışıklığına neden olmaktadır. Aslında bu durum mantıklıdır. Çünkü Lightroom, Photoshop'un yapamayacağı özel fonksiyonlarıyla Photoshop'un bir alt tipi olarak düşünülebilir. Ligtroom birçok fotoğrafı tek bir yerden yönetmek, düzenlemek için oluşturulmuş bir programdır.

Lightroom, veritabanı olarak kullanılan fotoğraf düzenleme yazılımı olup, fotoğrafın üst verilerini otomatik olarak okur (resmin çekildiği tarih/saat, kamera marka modeli, diyafram, enstantane, ISO, beyaz dengesi, EXIF olarak bilinen bir şekilde her bir fotoğrafa ait bütün verileri katalog olarak yeni bir veritabanına kaydeder. Lightroom ile açılan her bir fotoğraf fonksiyonel olarak başlık, anahtar kelime derece ve etiket gibi ilave bilgiler vermenize imkân tanır. Medya yönetim yeteneklerine ilave olarak Lightroom fotoğrafçılara, fotoğrafları istediği şekilde değiştirebileceği özel araçlara da sahiptir.

Özetle Photoshop bir fotoğraf düzenleme aracı olarak düşünülürse, Lightroom bazı sınırlı fotoğrafları düzenleyen, biçimlendiren bir fotoğraf yönetim aracıdır.

Profesyonel makineleri mobil cihazlara bağlamak mümkün!

Adobe bugün yaptığı güncelleme ile Android Lightroom uygulmasına RAW desteği eklediğini açıkladı. iOS kullanıcılarının bir süredir sahip olduğu bu özellik sayesinde artık Android kullanıcıları da Lightroom'un mobil sürümünde profesyonel fotoğraf formatı olan RAW dosyaları üzerinde çalışabilecekler.

Profesyonel fotoğraf kameralarında yer alan RAW formatını okuyabilen mobil Lightroom uygulaması bu sayede artık fotoğraf makinelerinin doğrudan telefona veya tablete bağlanarak dosya aktarabilmesini de mümkün kılacak. Bu yetenek sayesinde, fotoğrafçılar artık bulundukları her yerde tablet veya telefon üzerinden fotoğraflarını hızlıca düzenleyebilecekler. Bu işlem için laptop veya PC kullanma zorunluluğu da ortadan kalkmış oluyor. Lightroom'un mobil versiyonu ayrıca şimdiye dek sadece masa üstü versiyonunda bulunan bazı yeni özelliklerle de güncellendi.

Fotoğraf Makinesinden Mobile Görüntü Aktarma Kolaylaşacak.

Mobil Lightroom sayesinde fotoğrafçılar istedikleri her yerden çektikleri fotoğrafları düzenleyebilecekler. Bunun için bir laptop veya bilgisayara da ihtiyaç duyulması ortadan kalkmış olacak.

Mobil Lightroom uygulamasında masaüstü programında varolan birçok özellik te bu yeni güncelleme ile eklenmiş oldu.

Mobil Lightroom üzerinden artık beyaz dengelemesi yapmak ve detaylı renk özelliğini kullanmak ta oldukça basit hale gelecek.

 





PAYLAŞ