Akıllı Şehir Kapsamında Tüm Türkiye'ye Fiber Altyapı Sağlanacak - Haberler - indir.com

Akıllı Şehir Kapsamında Tüm Türkiye'ye Fiber Altyapı Sağlanacak

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 35 ''   Yayınlanma Zamanı : 2017-05-25 12:10:00
Editör : Onur Köse
Kategori : Teknoloji

Geçtiğimiz saatlerde Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olan Sayın Ahmet Arslan, Uluslar arası Akıllı Şehirler Konferansı adı altında yaptığı konuşma ile fiber altyapı hakkında bazı detaylar verdi. Akıllı şehirler noktasında gerekli pilot yatırım çalışmalarının başlandığı ifade edilerek Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı bu yıl ikinci defa gerçekleştirildi. Ankara'da gerçekleşen etkinlik kapsamında hedeflenin 2023 yılına kadar Akıllı Şehir kapsamında dönüştürülmesi gereken şehirler hakkında gerekli bilgiler paylaşıldı. Akıllı şehirler konferansı kapsamında açılış konuşmasını gerçekleştiren Bakan Ahmet Arslan şunları dile getirdi:

Akıllı şehir hizmetlerinin vatandaşa sunulması kapsamında geniş bant internet alt yapısına ihtiyaç duymakta. Bu konuda geniş bant internet alt yapısının genişletilmesine yönelik çalışmalar yapmaktayız. Fiber hat uzunluğunu 80 bin km'den son 14 yılda 300 bin km'ye çıkardık. Mobil şebekelerde2009 tarihinden itibaren 3G, 2016 dan itibaren de 4,5G seviyesinde hizmet vererek erişim kalitesini artırdık. 4,5G hizmetlerinden yararlanan vatandaşların sayısı 1 yılda 52 milyonu geçti. Bunun üçte birinden fazlasının cihazlarının uygun olması durumunda aktif kullanıcı olduklarını biliyoruz. Keza mobil abone sayısı da nüfusa denkleşti ve 75 milyonun üstüne çıktı. Mobil abone yoğunluğu ise yüzde 94'ü aştı. Türkiye haberleşme ve bilgi teknolojileri konusunda dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri oldu. Bu nedenle geniş bant erişim imkanı sağlayan fiber ve mobil altyapıları gelecekteki ihtiyaçları da dikkate alarak daha hızlı kurmalıyız. Fiber altyapı baz istasyonu kurulumunda yaşanan sorunları en aza indirmek için gerekli mevzuat düzenlemeleri yaptık. Bazı belediyeler götürdüğümüz bu hizmetlerin gelecekteki katkılarını göz ardı ediyor, işleri kolaylaştırmak yerine tam tersine zorlayıcı bir tavır içerisine giriyorlar. Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte mevzuat düzenlemesi yaparak, yeknesaklık oluşturarak bu uygulamalara belediyeleri açıkçası uymak zorunda bırakacağız. Bu uygulamalar insanımıza katkı sağlayacak uygulamalar. Onlar bize yardımcı olmuyorsa biz yasal düzenlemeler marifetiyle buna çözüm getireceğiz.'

Ülke çapında akıllı şehir çalışmalarının yaygınlaştırılacağı ifade edilirken 30 Mart 2017 tarihi itibariyle Kart şehrinde akıllı şehir uygulaması hayata geçirilerek ilk adımın atıldığının ifadesini yaptı. Kars üzerinde yapılan kablosuz internet erişim hizmetleri ve akıllı aydınlatma gibi hizmetlerin yanı sıra bulut göz akıllı güvenlik sistemlerine kadar birçok kurum ve sistemlerde bu yeniliklerin olduğu ifade edildi. Akıllı şehirleşme kapsamında TÜBİTAK Başkanı ise 450 milyon Avro taahhütte bulunduklarını ifade etti. Ülkemiz adına kendi teknolojik çözümlerini üretmeye başlayan sistemlerin ve çalışma kurumlarının gelişerek artması bekleniyor.





PAYLAŞ