5G dünya ekonomisine katkı sağlayacak


GSMA tarafından ortaya çıkan bir rapora göre, 5G'nin dünya ekonomisine sağlayacağı faydayı gözler önüne seriyor. Özellikle de 5G dünya ekonomisine katkı sağlayacak

5G dünya ekonomisine katkı sağlayacak

GSMA tarafından sunulmuş olan bir rapora göre, mobil endüstride 5G servislerini sunmak için açılacak olan yeni spektrum aralıklarının dünya genelinde 2020-2034 yılları arasında gayri safi yurtiçi hasıla rakamlarına 565 milyar dolar katkı yapmanın yanı sıra yaklaşık olarak 152 milyar dolar ek vergi getirisi sağlıyor. Bu sayede de ekonomiye katkı sağlıyor. Ayrıca bu olayı sağlayacak olan şey devlet desteğidir. Devletlerin desteğinin gerekli olduğu alan ise iletişim için en etkili milimetre dalga aralığının mobil endüstri için ITU 2019 Dünya Radyoiletişim Konferansı'na kadar belirlenmesi olacaktır. 

5G destekli telefonlar için tarih verildi

"mmWave Bantlarında Sunulan 5G Servislerinin SosyoEkonomik Faydaları" adına sahip rapor, mmWave spektrumunun 5G servislerine yapacağı katkının topluma sağlayacağı faydalar üzerine yapılan bir çalışma olması tarafında, türünün tek örneği olma özelliği taşıyor. GSMA Spektrum yöneticisi Brett Tarnutzer,Spektrumu planlamak, en yüksek 5G performansının  ve devlet desteğinin mmWave spektrumu için WRC-19'da kazanılmasını sağlayacak. Bu ise, devletlerin vatandaşlarına bu yeni teknoloji ile kazandırabileceği şeyleri belirleyecek bir durum. Halihazırda 5 milyardan fazla insan, günlük yaşamları ve içinde yaşadıkları ekonominin sürdürülebilirliği için mobil ekosisteme dayalı olarak sürdürülen hizmetlere bağlı durumda. 5G, bu noktada daha fazla faydayı ve daha geniş hizmetleri daha fazla insana sunabilir ancak bu en etkili dalgaboyu aralığına erişim olmadan mümkün olmayacak." şeklinde bir açıklama yaptı.

Rapor, Asya Pasifik ve Amerika bölgelerinin mmWave dalgaboyuna halihazırda yaptıkları 212 milyar ve 190 milyar dolarlık yatırımlar ile en büyük gayri safi yurtiçi hasılayı kazanması öngörülüyor. Avrupa tarafında ise mmWave'e bağlı olarak en fazla gayri safi  yurtiçi hasıla artışı elde edilecek olan bölge olarak görülüyor. GSMA, mobil veri aktarım için 26GHz, 40GHz ve 66-71GHz bantları ile kullanılması tavsiye ediliyor. WRC-19'da yeni mmWave bantlarının özellikleri tartışılacak ve dünyadaki ekonomik gelişmeler açısından büyük bir öneme sahip olacak. WRC-19 ile ilgili gelen haberleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.