Bitcoin ödemeleri El Salvador'da resmileşiyor - Haberler - indir.com

Bitcoin ödemeleri El Salvador'da resmileşiyor

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 6 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-09-07 12:30:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Kripto Para

Latin Amerika ülkesi Salı günü dijital para birimini yasal ödeme aracı olarak kabul eden ilk ülke olacak.

Milyonlarca Salvadorlu gibi, şoför Ricardo López de son birkaç haftayı Bitcoin'i anlamaya çalışarak geçirdi. Dijital para birimi bu hafta yasal ihale haline geldiğinde, kabul edip etmeyeceğinden emin değil, ancak kabul ederse hemen ABD dolarına çevirecek. 37 yaşındaki "Fiyatın değiştiğini ve biraz borsa gibi olduğunu söylüyorlar" dedi. "Çoğu insan bilgi eksikliğinden korkuyor." ABD dolarını ulusal para birimi olarak kabul ettikten yirmi yıl sonra, El Salvador Salı günü dünyada Bitcoin yasal ihalesini yapan ilk ülke olacak. Orta Amerika ulusunun popülist başkanı Nayib Bukele'nin öncülük ettiği bir planda vatandaşlar, değişken kripto para birimini kullanarak alışveriş yapabilecek, vergi ödeyebilecek ve arazi satın alabilecek. Taraftarlar, ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının dörtte birini temsil eden ev havalesi göndermek için Salvadorluların ödediği ücretleri keseceğini ve banka hesabı olmayanlar için finansal katılımı teşvik edeceğini ve potansiyel olarak yüksek getirili bir varlığa erişimi kolaylaştıracağını söylüyorlar. Eleştirmenler, acele planın fiyat düştüğünde daha yoksul Salvadorlulara mal olabileceğini, bankalar ve sigortacılar için maliyetleri artırabileceğini, kara para aklayıcılar için bir kalkan oluşturabileceğini ve ekonomik istikrarı riske atabileceğini söylüyor. Derecelendirme kuruluşu Moody's, kısmen yasa nedeniyle ülkenin borç notunu düşürdü. Şu anda hükümetle yeni bir kredi için görüşmelerde bulunan IMF, yasal ihale olarak kripto para birimini benimsemenin fiyatları istikrarsızlaştırabileceğini ve finansal sistemi riske atabileceğini söyledi.

Bitcoin her geçen gün yükselmeye devam ediyorBitcoin her geçen gün yükselmeye devam ediyor

El Salvador'dan heyecan veren hamle

Bir hafta kala anketler, Salvadorluların çoğunluğunun bu fikre karşı olduğunu gösteriyor ve başkentin sokaklarında çok az kişi dijital para birimini kullanmaya hazır olduklarını söyledi. Hafta boyunca emeklilerden sendikalara gruplar tarafından küçük, düzensiz protestolar gerçekleşti ve plana karşı çıkan bir dijital uzman, tutuklama emri olmaksızın polis tarafından gözaltına alındı. 35 yaşındaki Guadalupe Escobar, "Bu konuda hiçbir şey bilmiyorum ve öğrenmek de istemiyorum. Başkent San Salvador'da bir döner kavşak. Financial Times'ın San Salvador'da yaptığı ankete göre, gayri resmi sokak gıda tezgahlarından kafe zincirlerine kadar 20'den fazla farklı işletmenin çalışanları ve sahiplerinden üçü, bitcoin'i kabul edeceklerini bildiklerini söyledi. Geri kalanlar bu fikri hazırlamaya başlamamış ya da reddetmemişti. Bukele hükümeti, önümüzdeki günlerde her kullanıcı için ücretsiz 30 $ Bitcoin ile "Chivo" adlı bir dijital Bitcoin cüzdanı piyasaya sürüyor. Ülke genelinde, Chivo ATM'leri, tüketicilerin Bitcoin satın almasına veya hükümetin komisyon maliyetlerini emerek nakde çevirmesine izin verecek.

Bitcoin, 50 bin doların üzerine çıktı

Hareket, yurtdışındaki kripto para birimi savunucularını heyecanlandırdı. Kripto para birimleri, ulusal para birimleri ve değerli metallerde ödeme ve ticaret sağlayan dijital bir platform olan Uphold'un CEO'su Juan Pablo Thieriot, El Salvador'un hareketinin "çok mantıklı" olduğunu söyledi. Bunun nedeni, dolarize olan ülkenin ABD hükümetinin dev teşvik paketinin para birimi üzerindeki olumsuz etkilerinden kaçınmak için daha iyi alternatiflere ihtiyaç duymasıydı.


Bitcoin destekçilerinden Microstrategy 3907 BTC aldığını duyurduBitcoin destekçilerinden Microstrategy 3907 BTC aldığını duyurdu
Twitter'a Bitcoin ile ödeme seçeneği gelebilirTwitter'a Bitcoin ile ödeme seçeneği gelebilir

PAYLAŞ