Apple, çocukların güvenliği adına yeni özellikler sunuyor - Haberler - indir.com

Apple, çocukların güvenliği adına yeni özellikler sunuyor

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 20 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-08-09 13:45:01
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Teknoloji dünyasının başarılı isimlerinden Apple, çocukların güvenliğini sağlamak adına iOS, iPadOS, watchOS ve macOS işletim sistemlerine ekleyecekleri yeni özelliklerden söz etti. 

Apple, çocukların güvenliğini artırmak adına geliştirmiş oldukları yeni özellikleri aktardı. Mesajlarda iletişim güvenliği ve çocuk istismarını otomatik bir şekilde algılamasının yanı sıra Siri filtrelemesi gibi yenilikler, bu yıl içerisinde kullanıcıların beğenisine sunulacak. iOS 15, iPadOS 15, watchOS 8 ve macOS Monterey işletim sistemleriyle beraber hizmete sunulacak. 

Apple kullanıcılarına daha uzun pil kullanımı sunmaya çalışıyorApple kullanıcılarına daha uzun pil kullanımı sunmaya çalışıyor

Konuyla alakalı şirket tarafından yapılan açıklamada, “Amacımız insanları güçlendiren, hayatlarını zenginleştiren ve aynı zamanda onların güvende olmalarına yardımcı olan teknolojiler yaratmaktır. Çocukları istismar etmek için iletişim araçlarını kullanan zorbalardan korumak adına Çocukların Cinsel İstismarı Nitelikli Materyallerin (CSAM) yaygınlaşmasını sınırlandırmak istiyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

Mesajlarda iletişim güvenliği sağlanacak

İlk olarak, Mesajlar uygulamasına müstehcen sayılabilecek fotoğraflar konusunda çocukları ve ebeveynlerini uyarmak adına yeni araçlar eklenecek. Bunlar, iOS 15, iPadOS 15 ve macOS Monterey için iCloud’da aile hesabı kullanan kişileri kapsayacak ve bu yıl içerisinde kullanıcıların beğenisine sunulacak. 

Bir iPhone kullanıcısının Mesajlar uygulamasıyla göndermiş olduğu fotoğraf veya almış olduğu fotoğraf otomatik bir şekilde bulanıklaştırılacak ve çocuklara uyarı yazısı gelecek. Korunmaya yardımcı olmak adına ek kaynaklar karşısına çıkarılacak ve istenirse fotoğrafı görmeme seçeneği de söz konusu olacak. Aynı zamanda müstehcen fotoğrafın açılması halinde otomatik olarak ebeveynine haber verilecek ve çocuğa da uyarı yapılacak. Mesajlar uygulaması, bir fotoğrafı analiz etmek ve müstehcen olup olmadığını görmek adına makine öğreniminden faydalanacak. Apple tarafından yapılan açıklamalara göre, şirket kullanıcıların özel mesajlarına hiç bir kuvvetle erişim sağlayamayacak. 

Çocukların cinsel istismar detaylı içerikler hakkında bilgilendirme

Çocuk istismarına yönlendiren görüntülerin yayılmasıyla mücadele etmek adına geliştirmiş olduğu yeniliklerden söz eden Apple, iOS ve iPadOS kullanıcılarının hizmetine bu yıl içerisinde açılacağı dile getirildi. Söz konusu bu yeni özellik, iCloud Fotoğraflar’da depolanan görüntüler üzerinde analizler yapacak. Çocuk istismarı içeren bir görüntü tespiti yapıldığında, ABD'deki kolluk kuvvetleri ile ortak bir şekilde hareket eden kar amacı gütmeyen Ulusal Kayıp ve İstismara Uğramış Çocuklar Merkezi’ne (NCMEC) otomatik olarak bildirecek.

Apple sisteminin çalışma mantığı ile ilgili olarak yapmış olduğu açıklamada, NCMEC ve diğer çocuk güvenliği kuruluşlarının veritabanı üzerinden elde edilen bilgiler ile cihazlarda yer alan görüntüler arasında bir eşleşme yapılacağı dile getirildi. Yani özellik, bulutta yer alan fotoğrafların tamamını taramayacak ve bu şekilde kullanıcıların gizliliğini de ihlal etmemiş olacak. Aynı zamanda Apple akıllı cihaza aktarmış olduğu veritanının herhangi birinin erişemeyeceği şekilde özel bir algoritma ile saklanacağının altı çizildi. 

Siri ve Arama, güvenlik için rehberlik yapacak

Çocukların ve ebeveynlerin online bir ortamda güven içerisinde yer almalarına ve güvende hissetmedikleri zaman yardım almalarına yardımcı olmak adına Siri ve Arama’ya yeni özellikler ilave edildi. iOS 15 ve iPadOS 15 ile kullanıma sunulacak olan yenilikler sayesinde bir kullanıcı Siri'ye çocuk istismarını nereye ve nasıl bildirmesi gerektiğini soran kullanıcılar, bu bağlamda ilgili kaynaklara yönlendirme yapılacak. 

 


Twitter'a Apple ve Google ile giriş yapmak aktif hale geldi!Twitter'a Apple ve Google ile giriş yapmak aktif hale geldi!
Apple Store tasarımı yenileniyorApple Store tasarımı yenileniyor
Xiaomi'den Apple Car rakibi otonom araç gelebilirXiaomi'den Apple Car rakibi otonom araç gelebilir

PAYLAŞ