WhatsApp mesajlara erişmeleri sebebiyle Hindistan'a dava açtı


Son dönemlerde gizlilik sözleşmesiyle gündemden düşmeyen popüler anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp, Hindistan'da adli takip için internet mesajlarının erişilebilir olmasını zorunlu hale getiren yasal düzenleme nedeniyle hükümete dava açtı!

Hindistan’daki yönteminin değişmesi teknolojiye dair pek şeyi de değiştirdi. Şubat ayında internet için yapılan yeni düzenlemeyle birlikte Facebook, Twitter gibi sosyal medya uygulamalarının suç niteliği olan ve olabilecek tüm paylaşımları kaldırmaları, kullanıcı trafiğini ve bilgilerini yetkililerle paylaşmaların ve tüm paylaşımları adli takip için erişilebilir hale getirmeleri zorunlu kılınmıştı.  

Bu yasal düzenlemenin yürürlüğe konulmasından sonra şirketlere 90 günlük bir süre verilmişti. Ve o süre dün itibariyle doldu.

WhatsApp’tan ise konuyla ilişkili bir hamle geldi. Geçtiğimiz senenin sonundan beri yeni gizlilik sözleşmesiyle tüm dikkatleri üzerine çeken şirket kullanıcı gizliliğine önem veren bir adım attı.

WhatsApp, iOS 9 desteğini sonlandırdı

Facebook çatısı altındaki şirket yeni düzenlemeye karşı çıkarak Delhi Yüksek Mahkemesi'ne başvuruda bulundu. Ve uygulamadaki mesajların, adli makamlarca erişilebilir kılan bu düzenlemenin kullanıcıların mahremiyetini ihlal edeceğini savundu.

Bu düzenlemenin utan uca şifreleme yönteminin iptal etilmesini gerektirceğini belirten şirket bu düzenlemenin geri alınmasını talep ediyor.

WhatsApp konuyla ilgili yaptığı açıklama şu şekilde; "Tüm dünyada sivil toplum temsilcileri ve teknik uzmanlar, uçtan uca şifrelemeyi kaldırmanın ciddi suistimallere yol açacağı konusunda uyarıyor. İnsanların özel mesajlarının mahremiyetini korumakta kararlıyız ve bu konuda Hint yasalarının elverdiği mücadeleyi yürütmeyi sürdüreceğiz." ifadelerine yer verdi.