TMSC'nin Huawei hakkındaki nihai kararı belli oldu


ABD’nin Huawei ambargosu hakkında geri adım atıp atmayacağının merak edildiği bugünlerde TSMC’nin de Huawei hakkındaki nihai kararı belli oldu.

Geçtiğimiz yılın Mayıs ayından beri ABD ambargosu alında olan Huawei için bundan sonraki sürecin ne olacağı merak ediliyordu. ABD hükumetinin Huawei’nin kullanıcılarına Android güncellemelerini sunabilmesi için lisansını ardı ardına uzatması durumların yine eskiye döneceği yönündeki iddiaları beraberinde getirmişti ki Trupm’ın işlemci hamlesi kafaları iyice karıştırdı. Geçtiğimiz sene Huawei’nin ABD merkezli şirketlerle çalışmasını engelleyen Trupm bu kez Huawei’nin işlemci tedarikçisi TSMC’yle olan ilişkisini kesmek için bir adım atmıştı.

Bu hamleye Çin’in yanıtı da sert oldu. Huawei’ye olan baskılar karşısında uzun bir süre sessizliğini koruyan Çin Hükumeti geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada Apple ve Qualcomm gibi ABD’li şirketleri “Güvenilmez” listesine alacağını açıkladı ki bu da ABD’nin Huawei’ye yaptığını Çin’in listedeki ABD’li şirketlere yapması anlamına geliyor olabilir. Özellikle Apple gibi üretime Çin’e bağlı ABD’li şirketlerin oldukça zararlı çıkacağı bu hamle karşısında Donald Trump’ın ne yapacağı merak ediliyordu ki bugün TSMC’nin kararı belli oldu.

Huawei'ye bir darbede TSMC'den geldi

ABD’deki yasaklamaların ardından bir darbeyi de Tayvanlı şirketten alan Huawei bundan sonra ürettiği akıllı telefonlarda Kirin işlemci yongasını kullanamayacak. Bugün konu hakkında resmi açıklama yapan TSMC, ABD merkezli bir tesis inşa etmeyi planladığını ve  “ABD ihracat kural değişikliğini yakından takip edeceğini açıklayarak Huawei’nin işlemci siparişlerini durdu.

Huawei’ye TSMC'den kötü haber

Söz konusu bu yeni durumdan hali hazırda sipariş edilen işlemciler etkilenmeyecek olsa da, Huawei bugünden itibaren TSMC’den yonga talebinde bulunamayacak. Sipariş edilen işlemciler ise Eylül ayına kadar Huawei’ye teslim edilecek. TSMC’nin bu hamlesinden çekindiği için daha öncesinde yeni bir tedarikçi arayışına giren Huawei’nin başka bir şirketle anlaşma sağlayıp sağlamadığı ise henüz bilinmiyor. Konu hakkında detaylı bilgi için Huawei’den gelecek açıklamayı beklememiz gerekecek.