Çin, Apple ve Qualcomm gibi devleri

Çin, Apple ve Qualcomm gibi devleri "Güvenilmez" listesine alabilir

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 47 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-05-18 13:01:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Akıllı Telefonlar

Bir süredir Çinli teknoloji şirketlerini köşeye sıkıştıran Donald Turmp beklenmedik bir karşılık aldı. ABD hükumetinin şirketlerine yaptığı baskıya  tepki gösteren Çin aynı şekilde karşılık verecek.

Geçtiğimiz seneden beri ABD ambargosu nedeniyle zor dönemler geçiren Huawei üretimine devam etse de önüne çıkan zorluklar günden günde artıyor. Yasaklar nedeniyle ABD’li şirketlerle ortaklığını kaybeden Çin merkezli teknoloji devi ürettiği akıllı telefonlarını Google servisler olmadan piyasaya sürmek zorunda kalıyor. Bir süredir bağımsızlaşmaya çalışan şirket kendi ekosistemini geliştirmeye çalışsa da şirketin bunun için uzun bir zamana ihtiyacı olması da Huawei ve Honor telefonlarının yurt dışı pazarındaki satışlarını ciddi oranda düşürüyor. Bu yasaklar karşısında ilk tepki Çin halkından gelmiş ve kullandıkları Apple, Samsung gibi markaları bırakarak yerine Huawei ürünlerini tercih etmeye başlamışlardı. Ancak son dönemlerde ABD’nin Huawei için yeni bir yasağın altyapısını oluşturması Çin hükumetini epey kızdırdı.

Trump Huawei'nin ABD'deki Tüm Faaliyetlerini DurdurabilirTrump Huawei'nin ABD'deki Tüm Faaliyetlerini Durdurabilir

Geçtiğimiz hafta Huawei ambargosunun bir sene daha devam edeceğini açıklayan ABD’nin geçtiğimiz ay Huawei’nin ana işlemci tedarikçisi TSMC ile bağını kesmeyi planladığı ortaya çıkmıştı. Eğer bu yasaklama uygulanamaya başlarsa Huawei bundan sonra işlemci tedarik ederken ABD’den izin almak zorunda kalacak.

Çin AVD'li şirketleri "Güvenilmez" listesine alıyor

Bu durum karşısında ABD’nin Çinli şirketlere rahat vermesi gerektiğini söyleyen Çin hükumeti ise karşı hamlesini benzer bir stratejiyle yapacak. ABD yaptırımlarına karşılık vermeyi planlıyor. Çin hükumetinin yakın zamanda Apple, Cisco ve Qualcomm gibi ABD’li teknoloji devlerini “güvenilmez” listesine alacağı, ek olarak da Boeing’den de uçak almayı durduracağı söyleniyor.

ABD'nin Huawei ambargosu hakkında yeni kararı

Çin’in şirketleri bu listeye alması teknoloji devlerinin sık sık soruşturmalar ve incelemelerden geçmesi, bazı konularda Çin’e daha çok açıklama yapmak zorunda kalmaları ve bazı yasaklarla karşı karşıya kalabilecekleri anlamına geliyor. Şirketlerin “Güvenilmez” listesine alınması ticari ilişkileri Çin’e bağlı olan ABD şirketler için büyük bir sıkıntı oluşturabilir gibi duruyor. Çin’in bu hamlesi ABD’li şirketlere Huawei’nin yaşadıklarını yaşatacağı demek olabilir. ABD’li teknoloji devlerinin üretim açısından Çin’e bağımlı olduğunu düşünürsek Donald Trump’ın Huawei’ye ve Çinli şirketlere karşı olan tutumunun teknoloji devlerini zora sokacağını söyleyebiliriz. Çin’in bu hamlesi karşısında Donald Trump geri adım atacak mı? Yoksa daha büyük bir adımla Çinli şirketlerin daha çok mu üzerine gidecek bunu ilerleyen zamanlarda görecek olsak da bu teknolojik savaşın üretici şirketleri sokacağı hal oldukça vahim gibi duruyor.


Huawei'den ABD Başkanı Trump'ın Kararı Hakkında AçıklamaHuawei'den ABD Başkanı Trump'ın Kararı Hakkında Açıklama
ABD'nin Huawei ambargosu hakkında yeni kararıABD'nin Huawei ambargosu hakkında yeni kararı

PAYLAŞ