Ripple nedir? Ripple hakkında her şey


Bitcoin ile birlikte başlayan dijital para birimlerinden birisi olan Ripple nedir, Ripple neden geliştirildi? İşte Ripple ile ilgili tüm detaylar.

Ripple adı ile geliştirilen ve para transferi konusunda dünya genlinde tüm şartları yeniden değiştiren Ripple, klasik SWIFT ya da Western Union gibi servisler yerine daha hızlı ve güvenli bir sistem sunuyor. Anlık olarak gerçekleşen işlemlerde temel çıkış noktası ise veri transferi yapar gibi internet aracılığı ile para gönderip alabilmek. Bu amaç doğrultusunda geliştirilen Ripple, bu kapsam dahilinde kısa süre içerisinde oldukça dikkat çekerek yüksek bir kullanım oranlarına ulaşmış durumda.

Ripple (XRP) CEO'su 3 büyük para transferi şirketinin Ripple'ı kullanacağını açıkladı

Ripple avantajları neler?

Özellikle ülkeler arasında yapılacak transferlerde para birimleri farklı olduğu için kişilerin transfer yapması hem uzun sürüyor hem de kişiler adına durumu zorlaştırıyordu. Ripple ile birlikte bu zorluklar ve fiyatların artması önlenirken, para transferindeki bu sorunları ortadan kaldıran Ripple, iki kişi arasında ortak bir para birimi geliştiriyor ve değer kaybedilmesini de önlüyor. Bir nevi köprü görevi gören Ripple, yüksek transfer ücretlerinin ödenmesini de önlüyor.

Şu anda Türkiye dahil olmak üzere pek çok bankanın da kullanmaya başladığı Ripple, para transferlerinde kullanılıyor. Yapılan açıklamalarda ise her Ripple transferinde bankaların dahi 3.76 dolarlık bir kar elde edeceği ifade ediliyor.

Ripple kim tarafından yönetiliyor?

Brad Garlinghouse tarafından yönetimi sağlayan Ripple, David Schwartz tarafından geliştirilmiş durumda. Merkezi San Francisco olan girişim, transfer konusundaki başarısı ile kısa süre içerisinde tüm dünyaya yayılmaya başladı.

Ripple’a yatırım yapılır mı?

Büyük yatırımcılar için sorun olmasa da küçük yatırımcıların Ripple yatırım yapabilmesi adına bazı şartlar var. Fakat genel olarak Ripple tıpkı Bitcoin gibi yatırım yapılabilir durumda. XRP olarak kısaca adlandırılan Ripple, değeri değişken olduğu için bankalar adına bazı noktalarda soru işareti de yaratıyor.

Ne kadar Ripple var?

Yapılan açıklamalara göre 100 milyar Ripple var. Bunun 61 milyarı Ripple şirketinde bulunurken kalan miktar da piyasada kullanıcılarda. Bankalar tarafından da sistemin kabul görmesi Ripple için güven yaratırken, uzun vadede 1’e 100 dahi vermiş durumda.

Ripple’ın dezavantajları nelerdir?

Avantajlarının yanı sıra Ripple, bankalar tarafından da desteklendiği gibi transferlerin ve işlemlerin takip edilmesi söz konusu. Bunun yanı sıra sistemde güvenlik açıklarını olabileceğine yönelik genel bir kanı da mevcut.

Ripple (XRP) nedir, nereden, nasıl alınır?