HarmonyOS indirme sayısıyla rekor kırdı


Çin merkezli teknoloji şirketlerinden Huawei’nin bir süre önce iOS ve Android’e rakip olarak geliştirmeye başladığı HarmonyOS işletim sistemi yeni bir indirme rekoruyla gündeme geldi.

2019’dan beri ABD ambargolarıyla mücadele eden Huawei bağımsız bir şirket olma yolunda ilk adımı atmış ve kendi işletim sistemini geliştirmeye başlamıştı. Şirketin geçtiğimiz haftalarda düzenlediği lansmanda resmi olarak kullanıcılar için yayımlanan işletim sistemi iki haftada ulaştığı kullanıcı sayısıyla rekor kırdı.

Şirketin resmi olarak 2 Haziran'da tanıttığı işletim sistemi EMUI 11 arayüzüne benzerliği ile dikkat çekse de özünde çok farklı bir sistem olarak karşımıza çıkıyor. Huawei akıllı telefonlarının ve tabletlerinin omurgasını oluşturacak yeni sisteminin testlerine devam ediyor. Henüz beta sürümü kullanımına sunulan HamonyOS buna rağmen kullanıcılardan yoğun ilgi görüyor.

HarmonyOS 2.0'ı yüklemiş olan kullanıcıların geri dönüşleri de oldukça olumlu. Günlük kullanımı olumsuz etkilediğine dair şuan herhangi bir bildirim yok. Yeni kullanılmaya başlayan işletim sisteminin iki hafta içinde kritik bir eşiği geçtiği de öğrenildi.

HarmonyOS iki haftada 10 milyonu geçti

Aurora Mobile, HarmonyOS 2.0 işletim sistemi için 2 Haziran-15 Haziran 2021 yıllarını kapsayan bir rapor hazırladı. Bu rapor HamonyOs 2.0’ın sadece 14 günlük bir sürede 18 milyon kullanıcıyı geçtiğini ortaya koydu. Rapor için genel beta ve dahili beta kullanıcılarının tepkisini ölçen Aurora Mobile, açık beta üyelerinin sayısının 15.514 milyon olduğunu açıkladı. Bunun yanı sıra yayımlanan rapora göre dahili beta sürecine katılanların sayısı da 2.835 milyondan fazla. 15 Haziran itibariyle HarmonyOS kullanıcılarının toplam sayısı 18.349 milyona çıkmış oldu.

Huawei, HarmonyOS hatalarına yanıt verdi

Raporda, bu sayının HarmonyOS'a yükseltme şansına ilk sahip olan Huawei kullanıcılarının yüzde 7,75'ine karşılık geldiğine dikkat çekti. Buna ek olarak, telefonlarını genel beta sürümüne yükseltenlerin yüzde 17,61'i dahili beta sürümüne güncelleme yapanların da yüzde 1.91'ini kapsadığı açıklandı. Konuyla ilgili açıklama yapan Aurora Mobile, 15 Haziran'dan bu yana HarmonyOS 2'nin günlük yükseltme oranının giderek arttığını belirtti.

Çoğunluk gençlerden oluşuyor

Raporda Aurora Mobile, HarmonyOS 2.0 işletim sistemini kullanan kullanıcıların kişisel özelliklerine de değindi. Buna göre kullanıcıların yüzde 71,7'si erkek, yüzde 28,3'ünün kadın olduğu ortaya çıktı. Ayrıca bu gruptaki yüzde 45'inin 16-25 yaş arasında olduğu kaydedilirken; Bunların yüzde 30,7'sinin 26-35 yaş aralığında olduğu yüzde 20,4'unun ise 35-46 yaş aralığı olduğu ortaya çıktı. Bu sayede HarmonyOS 2 kullanıcılarının yaklaşık yüzde 96,9'unun 46 yaşın altında olduğu belli oldu.

Günümüzde HarmonyOS kullanan akıllı telefonların yoğunluk oranlarını ortaya çıkaran bu rapora göre Huawei Mate 30 serisi yüzde 44.6 ile liderliğe yükselmiş oldu. HarmonyOS 2.0’ı ise yüzde 30.6 ile Huawei P40 serisi takip ediyor. Huawei Mate 40 Pro da yüzde 15.7'lik bir oranla takibe devam etmekte. Yayımlanan bu rapor Huawei’nin yeni işletim sistemiyle uzun vadede başarı yakalayabileceğini de gösteriyor.