Facebook aşı karşıtı olanlar ile savaşacak


Toplum sağlığını ciddi bir şekilde tehlike altına sokan aşı karşıtlığı, son yıllarda her geçen gün daha fazla destek topluyor. Çocuklarına aşı yaptırmak istemeyen aileler özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde yoğunlaşırken, Türkiye’de de aşı karşıtlığı daha da artmış durumda. Hal böyle olunca Türk Tabipler Birliği, aşılamanın ne kadar önemli ve güvenli olduğuna dair açıklama yapma zorunluluğunu kendilerinde hissettiler.

Aşı karşıtı grupların örgütlenme merkezlerinden birisi haline gelen sosyal medya platformu Facebook, bu konu hakkında bir çalışma yapmayı planlıyor. Hatta öyle ki sosyal medya platformu olan Facebook’u Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşanan kızamık salgınının dolaylı sorumlusu olarak gören insanlar var. Yanlış ve tamamen iftiradan oluşan bu bilgilerin yarattığı sorunlar bu noktaya varınca, Facebook da dezenformasyonun engellemesi için baskı görmeye ciddi anlamda başlamış durumda. Aşı karşıtı içeriklerin görlme sıklığını azaltmayı ve bunları önerilerden çıkarmayı düşündüğünü açıklayan Facebook, bu konuda ciddi çalışmalar sürdüreceğine dikkat çekti.

Facebook nasıl önlemler alacak?

Amerika Birleşik Devletleri Temsilcileri Meclisi Üyesi Adam Schiff, Mark Zuckerberg’e yazdığı mektupta sosyal medya platformu Facebook’u “Aşılar hakkında tıbbi geçerliliği ve doğruluğu olmayan bilgilerin” adı altına akışını kesmeye davet etmiş, aynı zamanda Facebook’un bu konu hakkında ne gibi önlemler alacağını sordu. Facebook ise bu sorunun cevabını şu şekilde verdi; “Bu sorunlarla başa çıkmak için alınacak ekstra önlemleri araştırıyoruz.” Facebook’un düşündüğü önlemler arasında yer alanlar ise şu şekilde; “Bu tür içeriklerin ve grupların önerilerde görünmesini azaltmak veya tamamen kaldırmak, arama sonuçlarında son sıralara atmak, ayrıca kaliteli ve yetkin bilgiye daha kolay erişilmesini sağlamak.” Schiff, aynı şekilde bir mektup YouTube’un sahibi Google’a da göndermişti. YouTube’da da yanlış bilgiler içeren bol miktarda aşı karşıtı video içeriklerin olduğunu da dile getirmiş olalım. Fakat bu konu hakkında Google şu an için bir açıklama yapmadı. Peki bir Türk vatandaşı olarak aşı konusunda sizin düşünceleriniz neler? Türkiye bu konuda nasıl bir çalışma sürdürüyor? Siz de çocuğuna aşı yaptırmak istemeyen aileler arasında mı yer alıyorsunuz? Yorumlarınızı bizimle paylaşabilirsiniz.