Facebook cinsiyetçi fotoğraf arama ile büyük tepki topluyor - Haberler - indir.com

Facebook cinsiyetçi fotoğraf arama ile büyük tepki topluyor

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 42 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-02-13 18:30:00
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Donanım

Son dönemlerde farklı özellikleri ve kullanıcı verilerini toplaması nedeniyle eleştirilerin odağında olan Facebook, cinsiyetçi fotoğraf arama özelliği ile yine gündemde yer aldı. İşte detaylar. 

Facebook, uygulamalardan izniniz olmadan veri alıyor 

Zuckerberg Facebook'un dünyayı iyi hale getirdiğine inanıyorZuckerberg Facebook'un dünyayı iyi hale getirdiğine inanıyor

Facebook giderek kan kaybetmeye devam ediyor. Sosyal ağ devinde yeni ortaya çıkan bir özellik, erkek ve kadınlar arasında çok çirkin bir ayrımı ortaya koydu. Durumun fark edilmesi ile birlikte özellikle yabancı basında Facebook hedef haline gelirken tüm eleştirilere rağmen Facebook cephesinden bir açıklamanın yapılmamış olması tepkileri daha da arttırdı.

Facebook’ta cinsiyetçi fotoğraf arama ne?

Ortaya çıkan cinsiyetçi fotoğraf arama, Facebook’ta kullanıcıların kız arkadaşlarının fotoğraflarını aramasına izin veriyor. Fakat erkek arkadaşlar için durum aynı değil ve erkekler için arama bölümünde izin verilmiyor. Durumu ortaya çıkaran kişi ise Belçikalı güvenlik araştırmacısı ve beyaz şapkalı hacker Inti De Ceukelaire oldu.

Arama bölümünde ortaya çıkan bu sorunda, kullanıcıların kendine göre farklı aramalar yapabilmesi mümkünken erkek fotoğraflarda hiçbir sonuç çıkmıyor. Öyle ki kullanıcılar Photos of my male friends şeklinde arama yaptığında rasgele bebek fotoğrafları gösteriliyor. Oysa Photos of my female friends yapılığında arkadaş listesindeki kadınların fotoğrafları gösteriliyor. Benzer şekilde photos liked by me gibi sorgulamalar yapıldığında da kullanıcı tarafından beğenilen fotoğraflar gösteriliyor.

Mevcut hata sonrasında pek çok kullanıcı benzer sorgular yaparak durumu kendi hesaplarında da kontrol sağlayabiliyor. Bu mevcut düzenlemenin ya da yazılımsal hatanın bir an önce giderilmesi istenirken özellikle cinsiyetçi tutum üzerinden Facebook’un bu konuda ciddi bir gündem yarattığını söylemek mümkün.

Sorun geçmişten mi geliyor?

Mevcut sorunların konuşulmaya başlanması sosyal ağın ilk dönemlerini de yeniden gündeme getirildi. Öyle ki bir dönem Facemash adındaki bir sitenin üzerine kurulan ve bu sistemin geliştirilmesi ile ortaya çıkan sosyal ağın ilk versiyonunda erkeklerin kız öğrenciler için “Ne kadar ateşli?” oylaması yaptığı bir sistem mevcuttu. Bu nedenle de daha çok erkek egemenliğinin hakim olduğu sistem, gelinen son noktada da başlangıcından çok uzak görünmüyor.

Tüm bu tartışmalar arasında en çok dikkat çeken detay ise Facebook tarafından bu konuda herhangi bir açıklama yapılmamış olması. 

Facebook'a Seyahat Paylaşım Özelliği Geliyor 


İlgili uygulamalar
Apple'ın Facebook için App Store engellemesi ne kadar etkileyici olacak?Apple'ın Facebook için App Store engellemesi ne kadar etkileyici olacak?

PAYLAŞ