Çocuk tacizine karşı fotoğrafların taranmasıyla ilgili Apple'dan açıklama


Geçtiğimiz hafta içerisinde iCloud'a yüklenen çocuk istismarına yönelik fotoğrafları ortaya çıkaran sistem CSAM'den söz eden Apple, ortaya çıkardığı bu kullanıcıları herhangi bir şekilde hükümet ile paylaşmayacaklarını dile getirdi. 

Kullanıcılarının güvenliği ile ilgili olarak epey bir çaba sarf eden Apple, geçtiğimiz hafta içerisinde çocuk istismarını engellemeye yönelik yeni özelliği CSAM'i duyurdu. Bu özellik, bu yılın son aylarından bu yana iCloud sistemine yüklenen tüm fotoğrafları tarayacak ve çocuk istismarına yönelik bir fotoğraf tespit ettiği anda fotoğrafları bulanıklaştırarak, kullanıcıların bildirim almasına sağlayacak. Apple, her ne kadar söz konusu bu sistemin sadece çocuk istismarını tetikleyen fotoğraflarda çalışacağını dile getiriyor olsa da insanlar, Apple'ın kullanıcılarının özel hayatlarına çok daha geniş kapsamlı bir şekilde dahil olabileceği konusunda endişe içerisindedir. Aynı zamanda Apple'ın çocuk istismarcısı tespit ettiği anda bunu hükümet yetkililerine bildirmesi beklenirken, Apple tarafından buı şekilde bir anlaşmaya varılmayacağı yönünde yeni bir açıklama yapıldı. 

Kullanıcı verileri gizli tutulacak

ABD gibi daha pek çok ülkede, çocuk istismarına yönelik olan fotoğraf veya video bulundurmanın yasalar gereğince bir cezası vardır. Apple'ın çocuk istismarını engellemeye yönelik olarak atmış olduğu bu adımın ardından, hükümetin Apple'dan çocuk istismarında bulunduğu tespit edilen kullanıcıların bilgilerini paylaşması bekleniyor. Fakat Apple, şu an için sadece ABD sınırları içerisinde uygulanmaya başlanacak olan CSAM sisteminde, seneni ne olursa olsun kullanıcıları verileri gizli tutulacak. iCloud'a yüklenen çocuk istismarına yönelik yüklenen herhangi bir fotoğraf, Apple'ın CSAM sistemi ile beraber tespit ediliyor ve ilk olarak görüntü bulanıklaştırılarak, kullanıcılara bildirim gönderilecek. Apple, birden fazla bildirim alan kullanıcıları üzerinde bir araştırma yapılıyor ve yalnızca kendisinin gerekli gördüğü kişileri Ulusal Kayıp ve İstismara Uğramış Çocuklar Merkezi'ne bildiriyor. 

Olayın tamamen Apple'ın ellerine kalması, elbette ki pek çok kişiyi ve özelliklede devletleri endişelendiriyor. Öyle ki devletler, kendi sınırları içerisinde çocuk istismarına meyilli olan kişiler varsa bunları ortaya çıkarmak ve gerekli işlemleri yapmayı hedefliyor. Bu anlamda hükümet ile iş birliği içerisine olacağını dile getiren Apple, hükümetin talepleri doğrultusunda CSAM sistemini herhangi bir şekilde genişletmeyeceklerini belirtti. Apple, kullanıcı verilerinin hükümet ile herhangi bir şekilde paylaşmayacaklarını dile getirdi.