Apple 5 Haftada 190 Milyar Dolar Kaybetti


Apple’ın uzun yıllar içerisinde ulaşmış olduğu 190 milyar dolarlık değer yaklaşık 5 hafta içerisinde kaybedildi. 1976 yılında kurulan şirket 1980 ile beraber halka arzda borsada işlem görmeye başladı. 2010 ile beraber piyasa değeri tam 190 milyar dolar seviyesine erişen şirket ABD markaları arasında ilk 1 trilyon dolarlık şirket olmayı da başardı. Apple’ın yeni iPhone serisinde yaşanan düşük satış rakamlarından sonra 5 hafta içerisinde toplamda 190 milyar dolar bir kayıp yaşandı. Son olarak 3 Ekim 2018 ile beraber Apple piyasa değeri 1.1 trilyon dolardan yüksek rakamlara erişmişti. Apple henüz dün itibariyle ise 920 milyar doların altına düştü.

Apple Piyasa Değeri Düştü

Şirketin piyasa değerinde yaşanan bu ani düşüşün sebebi ise bu yıl içinde pazara sürülen yeni nesil iPhone fiyatlarının bir hayli yüksek rakamlara erişmesi olduğu belirtiliyor. Bu noktada şirketin uygun fiyatlı yeni modeli olan iPhone XR serisinin satışlarının tahmini rakamları 100 milyon seviyesindeydi. Ancak bu gidişat sonrasında 70 milyon seviyelerine kadar bu ön görü rakamları düşürüldü. Apple’da işler yolunda gitmezken, şirket CEO’su Tim Cook özellikle Brezilya, Hindistan, Türkiye ve Rusya gibi gelişmekte olan ülkelerin pazarlarında satışlarının hiçte iyi gitmediği dile getiriliyor.

Teknoloji devi Apple ay başında yapmış olduğu iPhone satış miktarları artık saklı tutulacaktır" açıklaması sonrasında satışların daha da düşmesi ancak şirketin bunu kamu ile paylaşmayacağı belli olmuştu. Apple cihazlarına son zamanlarda yapılan zamlar sonrasında kullanıcıların bütçelerine uygun cihaz tercih etmesi bir hayli zor oldu. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde sürekli oynayan dolar kuru ve sonrasında Apple’ın uygulamış olduğu zamlar şirketi bu duruma getirdiği gözüküyor. Apple’ın bu değer kaybı ve şirketin gidişatı nasıl yönlenecek ilerleyen zamanlarda göreceğiz.