Teknolojik ürünlerin yükselen fiyatları göz önüne alındığında, yeni bir orta sınıf telefonu mu yoksa eski bir amiral gemisi telefonu mu tercih etmelisiniz?

Avrupa’nın en başarılı akıllı telefon şirketleri

Akıllı telefon almak isteyen biri yeni nesil orta seviye bir cihaz mı alayım yoksa son yılların amiral gemisi modellerini mi tercih edeyim diye soruyor. Günümüzde teknolojinin yükselen fiyatı göz önüne alındığında, birçok müşteri 30.000 TL gibi üst düzey cihazlardan bile uzaklaşıyor.

Gelişmiş telefonlar ilk geldiklerinde pahalı olabilir. Ancak zaman içinde herhangi bir teknik cihazın maliyetinin düşeceğini ve üretimin sonunda yeni modellere yer açmayı bırakacağını unutmayın. Bu yüzden burada akılda tutulması gereken en önemli şeylerden biri bu olacaktır. Bu nedenle, eski modelleri doğrudan ortadan kaldırmalıyız.

Avantaj ve dezavantajları

Almadan önce bilmemiz gerekenler giriş veya ara cihaz almak istediğimizde aradığımız tüm özellikleri bu telefonda bulamıyoruz. Örneğin orta segmentteki en iyi performans gösteren cihazlardan birini çok para harcamadan almak isteyen bir kişi, yüksek işlem gücü sayesinde Snapdragon 860 işlemcili Poco X3 Pro alabilir.

Ancak bu telefon 120Hz yenileme hızına sahip ancak Amoled ekran, kablosuz şarj ve 5G gibi özellikleri bulamıyorum. Aslında, bu oldukça normaldir. Çünkü giriş seviyesi ve orta seviye üniteler alırken tam da bu nedenle ihtiyaç ve beklentilerimizi önceden belirlememiz gerekiyor.

Örneğin fotoğraf çekmeyi seviyorsanız, kamerası iyi olan bir akıllı telefon seçmeniz daha akıllıca olacaktır. Ancak sürekli seyahat edenler için, pil kapasitesi yüksek veya 50W ila 100W hızlı şarjlı cihazlara bakmak daha akıllıca olacaktır.

Bu nedenle ana ekipman alt segmentin önündedir. Ekran, işlemci, kamera en iyisi bu telefonlardaki ayarlar. Bu sebeple fiyatı da yüksektir. Ancak, eski nesil amiral gemisi cihazları ve yeni nesil ara katman yazılımı birleştiğinde bu durum değişebilir. Şimdi bu iki sınıflandırmanın avantaj ve dezavantajlarına bir göz atalım.

Ekran kalitesi

Bir veya iki yıl önceki amiral gemisi telefon bile bugün orta seviye cihazların çoğunu geride bırakacak. Örneğin 6 yaşındaki Samsung Galaxy S7 Edge, 2K çözünürlüğe sahip bir AMOLED panel kullanıyor. Öte yandan bugün bile birçok orta sınıf telefonda IPS LCD ve 1080p ekranlar görüyoruz. Üstelik geçen yıla kadar Full HD yerine HD panel kullanan markalar bile vardı.

Ancak ekranlar sadece çözünürlük ve panellerden ibaret değildir. Bugün satışta olan birçok telefon, 90Hz, 120Hz ve hatta daha yüksek ekran yenileme hızlarına sahip ekranlar sunuyor. Bu teknoloji birkaç yıl öncesine kadar hayatımızda yoktu.

Ancak artık orta sınıf cihazlar bile bu özelliği sunuyor. Ve ekran boyutları her geçen gün büyüyor ve kenarlar küçülüyor. Birkaç yıl önce 6 inçlik cihazlar büyük kabul edilirken, şimdi 6,7 inçlik ekranlar standart hale geldi. Ayrıca, boyut öncekinden daha küçüktür.

Yapısal bütünlük

Amiral gemileri düşme, esneme ve suya dayanıklılık testlerinde orta seviye rakiplerine göre daha yüksek puanlar alıyor. Bu durumun temel nedenleri yapı kalitesi, kullanılan malzemeler ve IP sertifikasıdır.

Orta ve giriş segment modellerde ise merkez ünitesinin dış kasası genellikle metalik bir his veren plastikten yapılır. Ayrıca sırtlıklar plastik veya cam malzemeden imal edilmektedir. Ancak amiral gemisi cihazın önü ve arkası Gorilla Glass teknolojisi ile korunurken, kasası paslanmaz çelikten veya uçak yapımında da kullanılan alüminyumdan yapılıyor. Ek olarak, birçok CPU’nun IP su geçirmezlik sertifikası vardır.

İşlemci ve donanım

Toplam 5 şirket cihazlar için işlemci üretiyor. Bunlar A serisi ile Apple, Exynos ile Samsung, Kirin ile Huawei, Snapdragon ile Qualcomm ve Dimension serisi ile en büyük rakibi MediaTek.

Bu şirketler, en hızlı ve en üretken işlemciyi yapmak için sürekli rekabet halindedir. Bu yüzden gelişmiş telefonlarda en iyi işlemcileri kullanırlar. Ancak son yıllarda orta sınıf segmente olan ilginin artmasıyla birlikte başta Çinli telefon üreticileri olmak üzere farkın kapanmaya başladığı söylenebilir.

3-4 yıllık bir amiral gemisini orta segment bir cihaza getirmezseniz işlem gücünden kaybedersiniz. Ancak orta sınıf telefonlar, yeni teknolojiye bazı faydalar da sağlayabilir. Örneğin 3-4 yıl önce Wifi 6 veya 5G gibi teknolojileri cihazlarda görmesek de artık orta segmentte bu özellikleri görebiliyoruz. giriş seviyesinde bile

Yazılım desteği

Yazılım denilince amiral gemisi telefonlar her zaman ön plandadır. Ancak son açıklamalardan anladığımız kadarıyla marka, kullanıcı deneyimine ve olumlu geri bildirimlere önem verdikleri için yazılım güncellemelerini 3-4 yıla kadar ve güvenliği 5 yıla kadar desteklemeyi vaat ediyor.

Bu cihazlarında avantaj gibi görünse de gerçekte tam tersi çünkü onları önceki neslin amiral gemileriyle karşılaştırıyoruz. 2 yıldan daha eski bir amiral gemisi telefonu almayı düşünüyorsanız güncelleme desteği olmayabilir. Ancak en son Android sürümüyle gelen ve en az iki veya üç yıl boyunca güncellenecek olan orta sınıf cihazlar bu konuda büyük avantaja sahip.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir