Uluslararası taşımacılık şirketi Uber’in gizli belgeleri sızdırıldı. Ortaya çıkan bilgiler hükümetlerin kafasını karıştırabilir. İşte detaylar:

Uber ‘süper uygulama’ planını açıkladı

Uber, dünyanın en büyük ulaşım şirketlerinden biri. Dünya çapında 40’tan fazla ülkede hizmet şirket büyük bir skandalla gündeme geldi. Uluslararası bir araştırmacı gazeteciler konsorsiyumu olan The Guardian ile paylaşılan belgelere göre, Türkiye’de büyük bir tartışmaya yol açan Uber’in hizmetlerinin arkasında şüpheli konular olabilir.

Uber Files adı altında çevrimiçi hale gelen belgeler, şirketin 2013 ile 2017 yılları arasında 40’tan fazla ülkedeki faaliyetlerini kapsayan 124.000’den fazla belgeyi içeriyor. Belgeye göre, Uber’in şehirlere servis hizmeti sağlama şekli, ülkenin yasalarıyla büyük ölçüde tutarsız. Ayrıca uygulamanın kullanıldığı ülkedeki taksi kurallarına ve yerel yasalara uyulmadığına dair somut kanıtlar da var.

Android için Uber indir
iOS için Uber indir

Uber, Emmanuel Macron’dan destek almak için 90 milyon dolarlık lobi oluşturdu!

Uluslararası bir gazeteci tarafından incelenen 83.000 e-posta ve 1.000 dosyaya göre Uber, Avrupa’nın taksi endüstrisini kapatmak ve bir dayanak kazanmak için 90 milyon dolarlık lobi yaptı. Ülkelerin yasalarına karşı çıkmayı ve genel olarak taksi sektörünü aşındırmayı hedefleyen lobi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un desteğini aradı.

Dosyaya göre, 2014 yılında Fransa’da taksi şoförlerinin Uber’e yönelik şiddetli protestolarının ardından hükümette iktidara gelmek isteyen dönemin Ekonomi Bakanı Macron, Uber’in Paris ve çevresinde hizmet sunabilmesi için yasayı yeniden düzenleyebilir.

Uber’in eski CEO’su ve kurucu ortağı Travis Kalanick, Macron’a gönderdiği bir e-postada şu ifadelere yer vermiş:

“Uber, araç paylaşımı için düzenleyici bir çerçeve sağlayacak. Fransa’da resmi çerçeve haline gelebilecek uygulanabilir bir teklif üzerinde çalışmaya başlamak için ilgili ekiplerimizi birbirine bağlayacağız” 

Macron ise protestoların yoğunlaştığı bir dönemde bir e-postaya yanıt olarak hukuk reformu hazırlamak için gerekli koşulları sağlayacağını söylemiş.

Sızdırılan belgelerin ardından Uber’in mevcut sözcüsü Jill Hazelbecker, Kalanick döneminde Uber’in birçok hata yaptığını kabul etti ve şirketin büyük bir dönüşüm geçirdiğini belirtti.

Gazeteciler belgeleri kontrol etmeye devam ediyor. Uber belgelerinin sızıntıları, birkaç hafta boyunca Fransa dahil ülkelerin gündeminde kalacak.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir