Koç Holding, TOGG’a rakip olarak yeni bir girişimini duyurdu. Koreli ve Ford Türkiye’de pil üretim tesisi kurma planları ortaya çıktı. Bu yeni girişim için ise 2 milyar dolar yatırım yapıldığı ifade ediliyor. Tüm dünya otomobiller tarafında elektrik dönüşümü yaşamaya devam ediyor. Daha çok Avrupa ülkelerinde yapılan yatırımlar devasa seviyede olurken, her 200 kilometreye bir pil üretim fabrikası kurulma kararı alınıyor. Durum Türkiye için de beklenirken, önce TOGG sonra Çin iş ortağı Farasis ve daha sonra ise ASPİLSAN bu girişimlerde bulunurken, şimdi ise Koç Holding, Koreli ve Ford tarafından yeni pil üretim tesisi kuruyor.

TOGG’a bir rakip daha geliyor

31

Avrupa’daki dev isimlere bakacak olursak Tesla’nın Gigafactory, Panasonic’e Volvo’dan Samsung’a ve Vartadan Volkswagen’a kadar birçok şirketin ve otomotiv devinin pil üretimi için girişimleri olduğunu görüyoruz. Bu tesislerin hepsi aynı kapasiteye sahip olmazken, Fransa’da 3 yeni fabrika kurulması bekleniyor. Bunlar 2.5 GWh üretecek olan Envision, 16 GWh üretecek Verkor ve 16 GWh’lik üretim planı olan Acc olacak. Diğer ülkelerde bu üretim hacimlerine benzer adımlar atması bekleniyor. Ancak Almanya bu noktada 13 farklı şirket yatırım planı yapıyor. Aralarında ise Tesla gibi yıllık 40 GWh pil üretimi için planlar yapan isimlerde bulunuyor.

Ülkemizde 3 farklı şirket Türkiye’de tesislerini kuracağını doğrulamış durumda. ASPİLSAN üretimlere bile başlamışken, TOGG tarafından uzun vadeli ve sağlam otomobillerin geleceği için oldukça önemli planlar olduğu ifade ediliyor. Koç, Ford ve Koreli şirket tarafından yılda 30 ile 40 GWh kapasiteye sahip pil üretim tesisi kurulacağı açıklandı. TOGG ve Farasis 2025 yılından itibaren yılda 15 GWh civarında bir üretim kapasitesine sahip tesis ile faaliyetlere başlanacak.  

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir