Çocuğunuzun telefonunda hangi uygulamalar yüklü? Son dönemlerin en popüler sosyal medya uygulaması TikTok trendlerinin çocuklar için sakıncalı olduğu düşünülüyor.

TikTok canlı yayını nasıl açılır?

TikTok, kullanıcıların popüler şarkılar ve efektlerle videolar oluşturmasına olanak tanıyan bir sosyal medya platformudur. Artık en popüler uygulamalardan biri olan TikTok, 3 milyar indirmeye ulaştı ve şu anda en popüler uygulamalardan biri. Ancak çocuklarımızı sosyal medya ve teknolojinin tehlikelerinden korumalısınız. Neyse ki, ebeveyn denetimleri ve yaş kısıtlamaları, birçok kötü amaçlı uygulamanın çocuklara ulaşmasını önlemeye yardımcı oluyor.

Android için TikTok indir
iOS için TikTok indir

TikTok aslında uygulamanın ikinci versiyonu. Orijinal uygulamanın adı Musical.ly idi ve Çinli şirket Bytedance tarafından 2017 sonunda satın alındı ​​ve tamamen yeniden adlandırıldı. Musical.ly’nin 3 yıllık tarihinde kendine has sorunları var. Uygulama şu anda 16+, Musical.ly 12+ olarak derecelendirilmekte.

TikTok büyüdükçe ve daha popüler hale geldikçe, uygulama hakkında bilgi edinmek isteyen ilgili ebeveynler tarafından sürekli olarak soruluyor. Hele son zamanlarda çekilen mizansen videosundan sonra hastanede çocukla yapılan işin ne kadar tehlikeli olduğunu gördük. Bir çocukla etkinlik olarak hazırlanan mizanseninin de hastanede çekilmesi tepkileri alevlendirdi. Hastane ve olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

İşte ebeveynlerin TikTok hakkında bilmesi gerekenler:

TikTok çocuklar için güvenli mi?

Önceden, tüm TikTok hesaplarının, kullanıcının yaşına bakılmaksızın, çocukların DM’lere ve yabancıların etkileşimlerine erişmesine izin veren “genel” bir varsayılan ayarı vardı. Ancak 2021 güncellemesi ile 13-15 yaş arası çocuklar için TikTok hesapları varsayılan olarak “özel” olacak. Ayrıca, ayarlar değiştirilmedikçe veya güncellenmedikçe, 16 yaşından küçük kullanıcılar tarafından oluşturulan videoları indirmek yasaktır. TikTok’a göre, “özel bir TikTok hesabıyla yalnızca bir kullanıcı videolarını onaylayabilir ve izleyebilir.”

Uygunsuz içerik açısından çocuklara uygun değil

Herhangi bir sosyal medya platformunda olduğu gibi, çocukların uygunsuz içerikle karşılaşma olasılığı daha yüksektir. TikTok daha çok müzik ve video üzerine kurulu olduğu için müstehcen ve müstehcen giyim/dans en popüler yetişkin içerik kaynağıdır. Platformda yetişkinlerin ve yaşlıların çılgın videolarını izlemek mümkün. Uygunsuz içeriğin eklenmesi ve tanıtılması nedeniyle TikTok, Çin (uygulamanın geldiği yer), Hindistan, Bangladeş ve Pakistan dahil olmak üzere birçok ülkede yasaklanmıştır.

TikTok için yaş sınırı nedir? TikTok’un minimum yaşı 13. Bu genç kullanıcılar için iyi bir haber olsa da TikTok’un yeni kullanıcılara giriş yaparken yaş doğrulama araçlarını kullanmadığını unutmamak gerekiyor. Bu, çocuklarınız bilmediğiniz yeni bir hesaba kaydolursa, açık ve uygunsuz içeriğe kısıtlama olmaksızın erişebilecekleri anlamına gelir.

TikTok ebeveyn denetimleri nelerdir?

Aileler artık çocuklarının anlık mesajlarını kontrol edebilir, cihazda zaman sınırları belirleyebilir ve yasaklı içeriği telefonlarından devre dışı bırakabilir veya devre dışı bırakabilir ve çocuklarının hesabını kendilerine bağlayabilir.

Aksi takdirde, çocuklarının telefon ayarları değiştiğinde veya devre dışı bırakıldığında onlara haber vererek tüm sosyal hesaplarını ve etkinliklerini kontrol edin. Ayrıca uygulamada “Dijital Denge” ayarı da mevcuttur.

Uygulamanın en övgüye değer özelliklerinden biri de “dijital denge” ayarıdır. Bu ayar etkinleştirilirse, çocuklarınızın telefonda geçirdikleri zamanı yönetmelerine yardımcı olur.

Bu ayar, ebeveynlerin, çocuklarının hesabında kısıtlamalar belirlemesine de olanak tanır. Bu özellik, uygunsuz olarak işaretlenen videoları engeller. Ancak en önemlisi, tüm uygunsuz malzemelerin uygun şekilde etiketlenmediğini unutmayın. Lütfen bunun kuralları ihlal edebileceğini unutmayın.

TikTok çocuklarımın ruh sağlığını etkiler mi?

TikTok etkileşim için harikadır ve çocuklarınız için yaratıcı çıkışlar sağlayabilirken, bazı zararlı yan etkileri de olabilir. Herhangi bir sosyal medya platformunda olduğu gibi, sürekli video ve fotoğraf paylaşmak, çocuklarınızı olumsuz tepkilere, şiddet içeren yorumlara ve siber zorbalığa maruz kalmasına neden olabilir.

Bu, çocuğunuzun kendine güveni üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir – benlik saygısı, fiziksel görünüm ve kendine güven. Bazı durumlarda depresyon, anksiyete ve hatta anoreksiya ve bulimia gibi yeme bozukluklarına yol açabilir. Platformdaki genç kullanıcılar ve hatta influencerlar ciddi olmasına rağmen aldıkları olumsuz yorumlar ve bunların günlük hayatlarını nasıl etkileyeceği konusunda endişelerini dile getirdiler.

TikTok kapatılmalı mı?

Her gün milyonlarca TikTok videosu sosyal medya hesaplarında dolaşıyor. Videolara yapılan yorumlarda kullanıcılar, “TikTok’u kapatın!” dedi. Uygulamanın kapatılması mümkün değil ama uzmanlar çocuklar için risk değerlendirmesi yaparak telefon uygulamasının kaldırılmasından yana. TikTok’un toplumumuzun doğal bir yansıması olduğunu kesinlikle söylenebilir. Büyük teyzelerimizden amcalarımıza, gençlere ve hatta çocuklara kadar birçok yaş grubu bu uygulamayı kullanıyor ve kendilerini ifade etmeye çalışıyor. TikTok kapatıldıktan sonra bu kendini ifade etme girişimi diğer sosyal medya uygulamalarında da devam edecek. Bu nedenle uygulamanın çocuklar tarafından kullanılmaması daha uygun olacaktır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir