Otomobil üreticisi Çarşamba günü üçüncü çeyrek yatırımcı turunda yaptığı açıklamada, Tesla’nın tüm standart menzilli elektrikli araçlarında kullandığı pil kimyasını lityum-demir-fosfat (LFP) katotlu bir versiyona değiştirdiğini söyledi.

Bu hareket muhtemelen Tesla’nın tamamen elektrikli otomobillerinde kar marjlarını artırmasının bir yolu olsa da, araç fiyatlarını yükseltmek zorunda değil. Geçmişte Tesla, ara sıra araç fiyat değişiklikleri nedeniyle eleştirildi.

Şirket halihazırda Şanghay’daki fabrikasında LFP kimyasına sahip araçlar üretiyor. Bu arabaları Çin, Asya-Pasifik bölgesi ve Avrupa’da satıyor.

Tesla’nın rakibi Xpeng uçan arabalar için önemli bir adım attı

Malzeme araştırmacısı ve danışmanı Roskill’e göre Çin genellikle bu tür pillerin kullanımını teşvik ediyor. Firma, LFP katot üretiminin yaklaşık %95’inin Çin’de üretildiğini belirtiyor.

Eylül ayında Tesla, ABD’deki Model 3 rezervasyon sahiplerine, Tesla’nın daha önce Kuzey Amerika’da satılan Model 3 sedanlar için kullandığı Nikel Kobalt Alüminyum Oksit (NCA) hücreleri yerine LFP hücreleriyle yapılmış bir pili olan bir arabayı kabul edip etmeyeceklerini sordu.

Guidehouse Insights baş analisti Sam Abuelsamid, “LFP’nin hem olumlu hem de olumsuz takasları var” dedi. “Önemli ölçüde daha ucuz ve nikel veya kobalt gerektirmiyor. Ayrıca daha kararlı, bu da onu daha güvenli kılıyor.”

Önemli bir dezavantaj

Hücreler daha az enerji yoğundur, bu da diğer hücrelerle aynı ağırlık için daha düşük aralık sundukları anlamına gelir. Abuelsamid, soğuk havanın da onları daha fazla etkilediğini söyledi.

Abuelsamid, Tesla’nın değişikliğinin “muhtemelen akıllı bir fikir çünkü muhtemelen daha düşük fiyatlara gitmeyeceklerine ve bu nedenle muhtemelen kârlarını artıracağına” inanıyor.

Abuelsamid’e göre, Ford Motor ve Volkswagen gibi diğer otomobil üreticileri, daha düşük fiyatlı modeller için pil kimyasına ilgi duyduklarını ifade ettiler. Ayrıca, yüzlerce kilometre menzile ihtiyaç duymayan teslimat kamyonları gibi ticari araçlar için özellikle çekici olduğunu söyledi.

Uzun süredir Tesla boğası olan Snow Bull Capital CEO’su Taylor Ogan, CNBC’ye şunları söyledi: “LFP pilleri daha ucuz ve daha güvenli. Bu kimya ile aracınızın pilini %100’e kadar şarj edebilir ve uzun vadede bozulma konusunda endişelenmenize gerek kalmaz. Diğer bir şey ise bu pillerin geri dönüşümü gerçekten çok kolay ve bunlar için hammadde tedarik etmek etik olarak daha kolay. İşte bu yüzden demir bazlı piller zaten Çin’in pili ve standart menzil için ihtiyacınız olan tek şey bu. arabalar.”

Bu tip pil hücrelerinin en büyük iki üreticisi CATL ve BYD’dir. Tesla, şirketlerin daha önce açıkladığı CATL’den pil tedarik ediyor.

Tesla, karar hakkında “küresel olarak Lityum Demir Fosfat (LFP) pil kimyasına geçildiğini” söyleyen yatırımcı güvertesi dışında ek ayrıntı vermedi.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir